A tacskó mint univerzális vadászkutya: számos feladatban jeleskedik a vadászatok során

A tacskó univerzális vadászkutya, azonban a köztudatban mint kotorékeb szerepel. Valójában a vadászat minden ágában használható: föld felett és föld alatt, lövés előtt és lövés után, apró- és nagyvadra egyaránt.

Az alábbi vadászati módokban dolgozhatunk tacskóval:

∂ lövés előtt és lövés után

∂ kotorékmunka: róka, borz, üregi nyúl

∂ apró- és nagyvad vadászata

∂ lőtt szárnyasvad kihozása mély vízből

∂ vércsapamunka, utánkeresés (meleg és hideg nyomon is)

∂ kajtatás, hajtás, terelés

∂ nyúl követése nyomhanggal

A tacskó tehát univerzális vadászkutya.

Feszes termetű, erőteljes, vaskos izomzatú, élénk mozgású, támadó típusú kutya. Tüzes, a vakmerőségig bátor, kitartó, ésszel dolgozik, orrjósága kiváló, csaholása hangos, önfejű, makacs, szeszélyes természetű, szívós, azonban a kényelmet is szereti.

A tacskó mint kajtató vadászkutya

A tacskó mint bokrászó, kajtató kutya, lelkesen dolgozik apróvad-vadászaton, előre küldve szabályosan kilengve keres, minden bokrot, sűrűt átkutat, a lelőtt vadat apportírozza, az elveszettet megkeresi. Intenzíven reagál a fácán szagára, boldogan keresi meg, nagy kedvvel röpteti fel.

A tacskó mint tárgyőrző kutya

A tacskó kiváló tárgyőrző kutya, imádja, ha gazdája vadászholmiját vagy az elejtett vadat őrizheti, védheti. Kis termetéhez képest gyorsan, agresszíven támad, ha úgy érzi, az általa őrzött tárgy, vagy vad épsége veszélyben van, vagy azt el akarja tulajdonítani valaki. A rábízott, általa őrzött lőtt vadat még az élete árán is megvédelmezi.

Üldözés, lőtt szárnyasvad kihozása mély vízből

A felkelt nyulat hosszan, jellegzetes hanggal üldözi, ez az úgynevezett spurlaut, mely veleszületett képessége. Vízből, akár mély vízből a lőtt kacsát kihozza, azonban ügyelni kell rá, hogy magas partról ne indítsuk, illetve erős sodrású folyóba ne küldjük be, ezekkel a tényezőkkel adottságai miatt nem tud megküzdeni, akár oda is veszhet. A tacskó alapvetően szeret úszni, imádja a vizet, jó apportkészséggel rendelkezik.

Fotó: Hermánné Bedics Rita

A tacskó döntő hivatása: a kotorékmunka

A vadásztacskó egyik döntő hivatása a kotorékmunka, rókára és borzra is használható, leggyakrabban erre a munkára használják. A jól támadó tacskó a katlanból kiugratja a rókát, vagy a kotorékban lefojtja, a borzot helyben tartja, így ásással kerülhet. Kotorékban a tacskó ésszel dolgozik, vigyáz magára, emellett rendkívül kitartó is. A dúvad gyűlölete szintén veleszületett adottsága.

A tacskó mint nagyvadat hajtó vadászkutya

A tacskók nagyvad hajtására is kiválóan alkalmazhatóak, a jó disznós tacskó nyiladéktól nyiladékig keres, a hajtás végeztével visszatér gazdájához. Friss disznónyomra érve, a meleg nyomot hanggal jelzi. A disznót megtalálva igyekszik azt helyben tartani, forgatni, vagy kimozgatni a sűrűből. Hajtásban fontos, hogy a fedett terep, a magas szederinda, mély hó veszélyt jelent rá, mert rövid lábai miatt nem tud időben, megfelelően kitérni a disznó támadása elől.

A tacskó a vércsapa munkában

A tacskó jól használható vércsapa munkában is, orra kiváló, hajszában kitartó, akarata a keresésben nagy, szenvedéllyel, lendületesen dolgozik. A sebzett, menekülő nagyvad a jellegtelennek látszó kis kutya előtt hamar megáll, így az állóra csaholó tacskó előtt hamar megadhatjuk a kegyelemlövést. Bevezetése erre a munkára viszonylag könnyű, hiszen ösztönösen űzi és keresi a sebzett vadat, jó vezető kezében kiváló eredményeket lehet elérni vele. 

A tacskó mint univerzális vadászkutya

A tacskó univerzális vadászkutya, a vadász hűséges kísérője, pompás tulajdonságainak birtokában, tökéletes vadásztárs ősi szenvedélyünk gyakorlásában. Vadászatra a normál méretet használják általában, jobb időjárástűrő képessége miatt a szálkás szőrű változatot.

A tacskó szívós, izmos, rendkívüli munkabírással kell hogy rendelkezzen, hozzáértő kézben bámulatos teljesítményre képes, felelősségünk, hogy olyannak őrizzük meg, mellyé a vadászat megformálta Őt.

Fotó: Hermánné Bedics Rita

A tacskó alacsony, rövid lábú, elnyújtott, de kompakt alkatú, nagyon izmos, pimasz kihívó fejtartással és figyelmes arckifejezéssel. A talajtól való távolsága a marmagasság kb. 1/3-át teszi ki. Alkata alkalmassá teszi az agilis és gyors munkára föld felett és alatt egyaránt.

A tacskónak barátságos természetűnek kell lennie, kiegyensúlyozott temperamentummal, valamint szenvedélyes, kitartó és jó szaglású vadászkutyának kiváló egészségi állapottal.

Szerző: Hermánné Bedics Rita

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com