Ma is megállják a helyüket a kuvaszok: Hungarikum kuvasz fajtamentés az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével

Fotó: OPSZ. Szabó Gabriella

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ és az agrárminisztérium támogatásával – a ROKK Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály Dunakeszin lévő telephelyén – az Országos Polgárőr Szövetség hungarikum kuvasz fajtamentő programját. 

A rendezvény szervezésében aktívan részt vettek karunk oktatói is. Frigyer László r. alezredes, tanársegéd, az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának általános elnökhelyettese, aki egyben az esemény levezető elnöke is volt, Kardos Pál mestertanár, az OPSZ elnökségi tagja és Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes, adjunktus, az OPSZ Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának kommunikációs elnökhelyettese. Az esemény házigazdája Pinczésné Kiss Klára r. ezredes a ROKK mb. igazgatója, valamint Morva László r. alezredes főosztályvezető, az OPSZ Kutyás-szolgálati és Állatvédelmi tagozatának szakmai elnökhelyettese volt.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy 11 hónappal ezelőtt született meg a döntés: a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat, az utóbbi pedig új résszel bővül, az állatvédelemmel. Kiemelte, a kutyás szolgálati tagozat repülőrajtot vett kitűzött céljai elérésében, az állatvédelemmel és a felelős állattartással kapcsolatban pedig az egyik feladat közösen meghatározni, hogy mit tehetnek a polgárőrök ezen a területen. 

Fotó: OPSZ. Szabó Gabriella

3 új kuvaszkölyök érkezett

Beszámolt arról is, hogy a három új kuvaszkölyökkel együtt a polgárőrség már harminchét kuvasszal rendelkezik, „úgy tűnik, hogy ez a fajtamentés sikeres volt”. V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, „ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet”. 

Felidézte, 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében a fajtamentő mintaprogram, amiben egykori pásztor- és őrző-védő kutyák leszármazottai járőrszolgálatba állnak.

A polgárőrség és az állatvédelem

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy a 11 hónappal ezelőtt született megállapodás szerint a többi között az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a polgárőrség állatvédelmi tevékenységét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy „milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák”.

Fotó: OPSZ. Szabó Gabriella

Ma is megállják a helyüket a kuvaszok

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója – aki húsz éve nyújtott be határozati javaslatot a kilenc magyar régi kutyafajta nemzeti kincsként való elfogadásáról – az MTI-nek elmondta: szép gesztus, hogy a polgárőrséggel együttműködve évről évre kölyökkuvaszokat kapnak a polgárőrök, mert meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban is. „Ezt igyekszünk mi is támogatni, hiszen fontos, hogy ezt a szép, erőteljes magyar kutyát őrző-védő munkára is használjuk” – mondta, hozzáfűzve: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek használható kutyák a mai viszonyok közepette is, és a polgárőrség szívesen és örömmel fogadja őket.

Szerzők: MTI, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes, Frigyer László

A cikk először az a Kutya újság 2024-es áprilisi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com