A kutyák elhízásának veszélyei: közel egyharmaduk túlsúlyos, ebből pedig számos egészségügyi probléma adódhat! (x)

(Forrás: Pexels/cottonbro studio)

Négylábú társaink anyagcseréje igen hatékony. Szervezetük éhezés esetén a belső táplálóanyag raktárához fordul (glükoneogenezis). Saját testzsírjának bontásával képes bizonyos határok között kompenzálni a rossz takarmányozási körülményeket.

A kutyák körében is egyre gyakoribb probléma az elhízás

Napjaink jóléti társadalmában házi kedvenceinket már nem fenyegeti az éhezés, sőt jellemzően éppen az ellenkezője a probléma. Az elhízás nemcsak a modern kor emberének betegsége, de első helyen áll a kutyák körében is. Óvatos becslések szerint is világszinten közel egyharmaduk túlsúlyos.

Az elhízás a helytelen takarmányozásból eredő táplálkozási rendellenesség, amely a testben a zsírszövet túlzott felhalmozódását okozza. Hátterében a táplálékkal bevitt, illetve a szervezet által felhasznált energia közötti egyensúly megbomlása áll.

Hajlamosító tényezők lehetnek: a kutya fajtája, aktivitása (ez befolyásolja a felhasznált energia mennyiségét), illetve az etetett táp kalóriatartalma. Befolyásolhatja továbbá az állat neme (ivartalanított-e), kora, valamint a tulajdonos életmódja is.

A fő probléma nem maga az elhízás, hanem a hozzá kapcsolódó betegségek, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vizelési és reprodukciós zavarok, neoplázia (daganatok), ortopédiai deformitások, zsíranyagcsere-zavarok, bőrgyógyászati betegségek, altatással járó beavatkozások utáni szövődmények (Lund et al., 2006).

A napi takarmányfelvétel kontrollja kulcsfontosságú a túlsúly megelőzésében, és kezelésében. A diétás tápok energiában (cal/kg táp) alacsonyabbak, rosttartalmuk viszont magasabb az átlagos tápokhoz képest. Az alacsonyabb kalóriabevitel a fogyást célozza. A rostok biztosítják a szükséges „volument”. Emésztésük tovább tart, növelik a jóllakottság érzését. Csökkentett adag esetén is fontos, hogy kedvencünk ne maradjon éhes, mert akkor a normálistól eltérő viselkedést fog mutatni.

A zsír a többi táplálóanyaghoz képest kétszer annyi kalóriát tartalmaz (cal/gramm). Ezért is előnyös, ha alacsonyabb zsírtartalmú tápot választunk. Nedves tápok etetése jó alternatíva lehet az energiasűrűség (cal/gr) csökkentésére. A hozzáadott víz nem növeli az adag kalóriatartalmát. 100 gramm száraztáp 400 gramm nedvestáppal kiváltható.

Házi maradékokat ne adjunk kedvencünknek. Az emberi táplálékban található fűszerek és túlzott sótartalom káros lehet a kutya emésztőrendszerére.

Végül, de nem utolsó sorban nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő testmozgásra is.

A fogyás gyakorlati előnyei

Egyértelmű összefüggés van a kutya súlya és életminősége között. Az egészséges testsúlyú, megfelelő kondíciójú kutyák tovább élnek és boldogabbak, mint túlsúlyos társaik. Fizikai aktivitásuk nagyobb, többet futnak, ugrálnak és játszanak. Érdeklődőbbek, könnyebben reagálnak az őket körülvevő ingerekre, kiegyensúlyozottabbak. Kisebb a kockázata a súlyproblémákból eredő egészségügyi problémák kialakulásának.

Az elhízás viszonylag egyszerűen orvosolható egészségügyi probléma, de ha nem foglalkozunk vele, jelentősen rontja kedvencünk életminőségét. A túlsúllyal mindenképpen foglalkozni kell. Kérje állatorvosa tanácsát! Kedvence meg fogja hálálni!

A cikk először a 2024-es februári a Kutya újságban jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com