Az elhízás minden élőlényre nézve veszélyes

Egy újabb kutatás támasztotta alá, hogy az emberekhez hasonlóan a kövér egyedek, a kutyáknál is rövidebb ideig élnek.

A kutatás során közel húsz éven át vizsgálták a kutyák általános kondícióját, testsúlyát és egészségügyi állapotát. Az eredmények szerint, a túlsúlyos ebek két és fél évvel rövidebb ideig élnek az ideális súlyú társaikhoz képest. kép: kövér kutya1 A vizsgálatban több mint 50.000 kutya adatait vizsgálták meg közel tizenkét kutyafajtából. A túlsúly okozta egészségügyi problémák és rövidebb élethossz mindegyik fajtánál megjelent, bár eltérő súlyossággal. Míg a kan németjuhászok esetében a túlsúly 4 hónappal csökkentette az átlag életkort, addig ez a szám a yorkshire terriereknél két és fél év volt.

AGGASZTÓ SZÁMOK

A becslések szerint az angliai háztartások negyedében, míg az egyesült államokbeli háztartások közel felében találhatunk legalább egy kutyát. Itthon, Magyarországon a lakosság egyharmada tart kutyát hivatalosan. Annak ellenére, hogy a kutyatartás egyre népszerűbb és a legtöbben társként tekintenek kutyáikra, a túlsúly okozta egészségügyi problémákkal kevesen vannak tisztában. Pedig az elhízás jelensége egyre elterjedtebb kutyák körében is, minden harmadik kutya elhízott.

A kutyák elhízása mögött több okot is találhatunk, az etetési szokások vezető szerepet töltenek be ezek között. Egy kutatás szerint a gazdák több mint fele, 54 %-a ad élelmet kutyájának, ha az kunyerál vagy pitizik érte, míg egynegyedük hajlamos túletetni kedvencét, azt gondolva, ettől kutyájuk boldogabb lesz. A legtöbb gazda kutyája iránti szeretetét és törődését az asztal mellől adott  falatokkal, vagy ínycsiklandozó nasiként adott extra adag jutalomfalattal fejezi ki. A legtöbb gazda nincs tisztában azzal, hogy kutyája elhízott, vagy nem ismeri az elhízás egészségre gyakorolt káros hatását, állítják a kutatók. Az elhízás következtében gyakrabban fordulnak elő légzési nehézségek, a rák különböző típusai is gyakrabban alakulhatnak ki, de általánosságban egy minőségbéli romlás figyelhető meg a kutyák életében. Ezek az egészségügyi problémák és a rosszabb életminőség együttesen a rövidebb élettartam okozói lehetnek. A legtöbb gazda nem tudja pontosan mennyi élelmet ad kutyája számára, nem méri le az adagokat, nem igazítja ezt kutyája testméretéhez, korához vagy egészségügyi állapotához.

FRISS KUTATÁS EREDMÉNYEI

A liverpooli egyetem kutató egy követeséses vizsgálatot végeztek, melynek lényege, hogy a vizsgálati alanyokat bizonyos időközönként adott feltételek mellett megvizsgálják, és saját eredményeiket az idő skálán elhelyezve, egymással összehasonlítva adják meg. Ezzel a módszerrel az alanyok, adott tulajdonságának időben történő változásának vizsgálata válik lehetővé. A vizsgálati tényezők az általános demográfiai tényezők mellett állatorvosi adatokat is magukba foglaltak, amiket az alanyokon közel húsz éven át rögzítettek. A résztvevő kutyák száma igen magas volt, több mint 50.000, a tizenkét legismertebb fajtából. A kutyákat két csoportra osztották, a túlsúlyosokat és a normál testtömeggel rendelkezőket, akik élethosszra vonatkozó értékeit vetették össze. Ezzel a kutatás a legnagyobb, átfogó vizsgálat lett, amely az elhízás és az általános kondíció, valamint számos egyéb tényező kapcsolatát vizsgálja.

Mind a tizenkét fajtánál megfigyelhető volt az elhízás és a korai elhalálozás kapcsolata, amelynek háttérében természetesen számos ok áll, de következtethetünk arra, hogy a többi fajtára is hasonló tendencia figyelhető meg. A kisebb és a nagyobb testű kutyák élettartama alapvetően eltér, ám az elhízás mindkét típusnál rövidített az élettartamon, bár eltérő mértékben, feltételezhetjük, hogy az elhízás a fajtákra jellemző problémákat csak tovább súlyosbítja. Fontos figyelembe venni az aggasztó eredmények mellett, hogy a kutatásban résztvevő kutyák mind ivaros voltak, és 5 év felettiek, így a kutatást érdemes szélesebb körben is elvégezni, illetve az ivarosság és korai életszakasz hatását megvizsgálni.

A kutatás tanulságaként érdemes megnéznünk saját kutyáinkat is, mi számukra az ideális testsúly, állatorvossal egyeztetni a megfelelő táplálék mennyiségéről és minőségéről, valamint biztosítsuk a kutyák számára ideális, illetve szükséges mozgás mennyiségét is. Ezzel nem csak a kutyák jóllétért, hanem hosszan tartó, egészséges életükért is tehetünk.

Szánthó Flóra

Fotók: pinterest, pexels.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com