Kutyával valósult meg az álma – Interjú René és Lisbeth Hansen ősi dán vizsla tenyésztővel

René Hansennek gyerekkorában nem engedték meg a szülei, hogy kutyája legyen. A szülôk arra hivatkoztak, hogy sokat dolgoznak, ezért nem tudnák megfelelően tartani az állatot. René azonban nem adta fel álmát. Már gyerekként elhatározta, hogy felnőttként biztosan lesz kutyája. Miután feleségével, Lisbeth-tel összeházasodtak úgy döntöttek, hogy beszereznek egy családbarát vadászkutyát. Eleinte labradort szerettek volna venni, de nem találtak megvásárolható állatot. Renének ekkor jutott eszébe, hogy gyerekként egy ismerős ősi dán vizslája segített nekik a családi vadászatokon. A Hansen házaspár kutyás története itt kezdődött el. Lapunk munkatársa, Egry Bertalan Dániában, Hammel városában készített interjút a tenyésztőkkel, azaz Lisbeth és René Hansennel. Egy héttel azelőtt, hogy 14 kiskutya született náluk, az Ahm-Hansen Kennelben.

Hogyan lettek tenyésztők?
• René Hansen: Eleinte csak egy háziállatot szerettünk volna. Kipróbálni, hogy milyen bánni a kutyával. De annyira megtetszett, hogy aztán elhatároztuk, belevágunk és tenyésztők leszünk.
Mennyibe kerül Önöknél egy ősi dán vizsla kölyök?
• René Hansen: Egy kiskutya 9 ezer dán koronába kerül (nagyjából 386 ezer forintba – a szerk.), ha valaki nálunk vásárol. De az ár tenyésztőtől függ. Más 10 ezer dán koronát is elkérhet egy kölyökért, de akár 8 és fél ezret is.
Milyen nehézségekkel néztek szembe a tenyésztés kezdetén?
• Lisbeth Hansen: Talán a nagy alomszám volt az, amit nehezen kezeltünk.
• René Hansen: Maga a tenyésztés valóban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Az ember azt hinné, hogy kell találni egy nőstény és egy hím állatot, majd megtörténik, aminek meg kell. De ez azért nem ennyire egyszerű. Azt hiszem, a tenyésztés megszervezésében nem voltunk az elején eléggé tapasztaltak. Az első kutyánk csak császármetszéssel hozta világra a kölykeit, azaz nem természetes úton. Nem értettük, hogy miért nem tudja kihordani a kölyköket. Egy egyetemi kutatóhoz is elmentünk, aki elmondta nekünk, hogy az anyaállat nincs megfelelő edzettségi állapotban és mivel már idős – 6-7 éves, a csontozata sem alkalmas egy nagyszámú alom kihordására. Ezen utána változtattunk. Már jóval fiatalabb korban pároztattuk az állatokat. Az anyaállatot pedig formában tartottuk a szülés előtt.
Mi a legjobb és legrosszabb tulajdonsága az ősi dán vizslának?
• René Hansen: Kezdjük a jó tulajdonságokkal. Ez egy nagyon kedves és barátságos családi kutya. Nagyon jól kijön a gyerekekkel és nagyon megbízható. A gyerekeket simán a kutyákkal hagyhatjuk. Vigyáznak rájuk. De mindenekelőtt az ősi dán vizsla egy olyan vadászkutya, amely megmutatja a zsákmányt a vadásznak. A terepen egyszer csak mozdulatlanná válik, ezzel jelzi a vadásznak, hogy megtalálta a madarat. Nagyon precíz állat, de oda kell figyelni a kiképzésére.

Mennyi időbe telik, amíg megfelelően kiképeznek egy ilyen kutyát, illetve igényel-e speciális képzést az ősi dán vizsla?
• Lisbeth Hansen: Nagyon fontos, hogy felismerje azokat a szagokat, amelyeket a szél hoz. Eleinte ugyanis nem tudja, hogy miután fut. A vadászösztön hajtja. Aztán a képzés során egyszer csak felfigyel azokra a szagokra, amelyeket korábban nem érzett.

Ezeket a szagokat pedig a terepen is érzi később. A kutyának egyébként nagyon óvatosan kell megközelítenie a madarakat, nehogy a zsákmány elrepüljön.
Akkor már-már pszichológiai képességekkel is rendelkeznie kell a kutyának?
• René Hansen: Így van. Nagyon pontosnak kell lennie a kutyának. Meg kell tanulnia, hogy hogyan közelítse meg úgy a madarat, hogy az ne repüljön el. Ez a legnehezebb része a képzésnek, hogy hogyan legyen igazán óvatos.
• Lisbeth Hansen: Azt hozzá kell tenni, hogy egy nagyon érzelmes állat. Csak a pozitív tréning az, ami működik az állatnál. A kutyának éreznie kell, hogy a gazdával együttműködve érnek el valamit. Ez egyfajta bizalmat is kialakít az állatban. Nagyon intelligens kutyák.

A jó tulajdonságok után mely rossz tulajdonságokat említené?
• René Hansen: Az igazat megvallva talánccsak annyi, hogy nagyot szellentenek. Komolyra fordítva a szót, vadászatnál nem mindig előnyös, hogy kerülik a vizet. Tudnak úszni, de ha lehet, inkább a szárazföldet választják. Persze képzéssel ezen is lehet változtatni. Hozzá lehet őket szoktatni a vízhez.

Van-e túlszaporítás a fajtán belül, illetve van-e bármilyen következménye?
• René Hansen: Az 1980-as években volt túlszaporítás. Akkor ugyanis nagyon népszerű volt az állat egy televízióműsornak köszönhetően. Paul Thomsen műsorában mindig volt egy ősi dán vizsla. A nézők pedig nagyon megszerették ezt a fajtát.
• Lisbeth Hansen: Az emberek nagy része nem is tudta, hogy mi a kutya fajtájának pontos megnevezése. Az emberek a műsort említve hivatkoztak rá. Olyan állatot akartak, mint amit Paul Thomsen műsorában láttak.
René Hansen: A kereslet egyre nagyobb lett a fajta iránt. A tenyésztők több és több állatot akartak. Egy kutya alomon belül is párosítottak állatokat. Több kutyánál is megfigyelték, hogy a csípőjükkel gond van, vagy különböző más izombetegségek kísérték életüket. De mostanra már
megtanulták a tenyésztők, hogy nem csak, hogy egy családon belül ne legyen pároztatás, de kétszer ugyanazok az állatok se közösüljenek tenyésztés céljából.

• Az interjú végén, ha néhány mondatban ajánlani kellene az ősi dán vizslát, akkor mit mondana a magyar olvasóknak, kutyabarátoknak. Miért érdemes ezt a kutyafajtát választani?
• René Hansen: Mert egy nagyon kedves és barátságos állat. De hagyj meséljem el a következő történetet. Egyszer egy amerikai ügyvéd felhívott New Hamp shire-bôl, hogy szeretne venni egy ősi dán vizslát. Nem talált helyben tenyésztőt, ezért felvette velünk a kapcsolatot. Megkérdeztem tőle, hogy miért ragaszkodik annyira, ahhoz, hogy Dániából vegyen kutyát. Nagyon költséges innen az Egyesült Államokba utaztatni egy állatot. Azt mondta, hogy azért, mert látta az interneten, hogy milyen tulajdonságai vannak a kutyának. Egy olyan négylábút keresett, amit munkába tud vinni magával, és nem ugrál az ügyfelekre. Hétvégén azonban a kutyával túrázni szeretne. Olyan kutyát akart tehát, amivel egyszerre nyugodt, ugyanakkor kalandos is lehet az élete. Azóta is kapcsolatban vagyunk az ügyvéddel. Nagyon boldog az ősi dán vizslával.
Egry Bertalan

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com