FEHOVA-Winter Dog Show beszámoló: az év egyik legnagyobb kiállítása hazánkban

A Champion kiállítás győztese, a csau csau: Notoriuos Star Bach T+t.: Lovas Irimie, felv.: Francesco Vasanella (Fotó: Szalánczi Gábor)

Az évad első kiállítása volt a februári FEHOVA-Winter Dog Show hétvége, ahol a kutyakiállítás csak része volt a Fegyver-Horgászat-Vadászat kiállításnak, de emiatt a rendezvényen kiemelt szerepet kaptak a vadászkutyák. A szokásosnál több „civil” látogató volt, mert a horgász- és vadászati kiállításról sokan látogattak át hozzánk.

A kiállítás, bár csak az első volt ebben az évben, lehet az egyik legnagyobbnak bizonyul utólag, mivel 1400-1500 kutyát vezettek fel naponta. A rendezvény négy napból állt, abból a három napon nemzetközi kiállítás volt, a negyedik napon pedig a magyar fajták speciál kiállítása és a champion kiállítás.

A tibet masztiff fiatal kan mindhárom nap Junior BIS lett: Dhozias Vikig, T+t.: Molnar Valentin (RO), felvezető Gabriele Stafuzza (Fotó: Szalánczi Gábor)

Junior handlerek

A rendes fajtabírálatokon felül voltak még bemutató programok, pl. dog-dancing prezentáció és egy kis agility verseny is. Ezen a rendezvényen sor került a junior handlerek legfontosabb megmérettetésére, az éves döntőre is. A tavalyi pontverseny eredményei alapján egy három bíróból álló zsűri (Laura Hitz (CH), David Osorio Romeo (E) és Gabrele Stafizza (I)) egyenként lebírált minden versenyzőt, végül 4-et helyeztek mindkét korcsoportból, és az idősebb csoportból az első 3 helyezett fogja a három legfontosabb kiállításon képviselni majd Magyarországot: a Cruftson, a Világ-, valamint az Európa-kiállításon.

(Fotó: Szalánczi Gábor)

Díjátadókat is láthattunk: először a MEOESZ vezetősége díszokleveles díjazásban részesítette a tavaly kiállítási és sportsikereket elérő kutyásokat, és a magyar kutyázásért kiemelkedően sokat tett személyeket is elismerésben részesítette. 

(Fotó: Szalánczi Gábor)

A magyar nevezők mellett nagyon sokan érkeztek külföldről, így nagyon sok kiváló kutyát és professzionális handlert láthattunk – nemcsak a szomszédos országokból, de például Olaszországból is.

Champion kiállítás

A négy nap egyik legfontosabb kiállítása a péntek esti Champion kiállítás volt, amire több mint 500 kutyát neveztek. A bírók először a fajtakörökben bírálták a kutyákat, majd ugyanott a fajtacsoportokból választottak 2-3-4-et aszerint, hogy mekkora volt a csoport, és így juttatták a kiválasztottakat a döntőbe. Ebből alakul ki a döntő 24-es mezőnye: itt a kutyákat párokba rendezték vagy sorsolták, így párosával mentek a körbe, ahol 5 bíró piros vagy zöld jelző felmutatásával jelezte, melyik kutyát juttatják tovább.

(Fotó: Szalánczi Gábor)

Nagyon érdekes volt a verseny: gyakorlatilag teljes handler-parádét kaptunk és szuper kutyákat. A legjobb háromnál már írásban szavaztak, első, második és harmadik helyre sorolva a kutyákat, így a champion kiállítás győztese egy csau csau lett Olaszországból (bár magyar nemzetiségű volt a tulajdonosa, Rómában élnek). A második helyezett egy francia tulajdonú újfoundlandi lett, de magyar handler készítette fel és vezette fel. A harmadik helyezést egy amerikából importált óangol juhászkutya szerezte meg Koroknai József tulajdonában, Hanó Zsolt felvezetésében.

A nemzetközi kiállításoknak a BIS győztesei szintén külföldiek voltak, a csütörtöki és a szombati napot egy kínai nemzetiségű óriás uszkár nyerte, a vasárnapi napot pedig egy olasz tulajdonosú lhasa apso spanyol handlerével, Javier Gonzalez Mendikote-val.

A fekete óriás uszkár, a csütörtöki és a szombati CACIB kiállítás BIS győztese Qi Yu Ge Black Laser, T+t.: Zhang Yu (CHN) (Fotó: Szalánczi Gábor)

A magyar fajták kiállítása

Számunkra a másik nagyon fontos esemény volt a magyar fajták speciál kiállítása, szintén pénteken. Erre 185 kutyát neveztek a 9 magyar fajtában, és csak elvétve volt közöttük külföldi. A magyar bírói kar színe-java nézte és bírálta a kutyákat.

A Special magyar fajta kiállítás – a HUNGARICUM CAC KUPA győztese egy veterán fehér puli lett, a már sokszoros győztes Hungarian White Rasta Dorka, T+t.: Török László, felvezette Kovács Luca. Vele már jól összeszoktak, Luca már többször nyert junior handler versenyeket Dorkával. A kutya kilenc évesen is nagyon szépen volt felkészítve, nagyon szépen mozgott, úgyhogy dr. Jakkel Tamás, a BIS bírója nagy örömmel adta neki a BIS címet.

A magyar fajta kiállítás győztese, Hungarian White Rasta Dorka, T+t.: Török László, felvezette Kovács Luca (Fotó: Szalánczi Gábor)

Szerző: Szalánczi Gábor

A cikk először az a Kutya újság 2024-es márciusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com