Új mérföldkő a magyar vadászkutyázásban: a „disznós kutyák” főversenye

Fotó: Gschwindt Márk

A vadászatok egyik legkeresettebb szolgálati kutyája a vaddisznó-hajtó kutya. Nem ritka, hogy a vadászatra jogosult akár harminc kutyát is rendel egy vadászatra. Szakmai szemmel a nagy létszám nem indokolt, fontosabb lenne, hogy nagy munkabírású, kitartó, jó orrú ebek dolgozzanak. A vadászkutyázás ezen ága hazánkban sajnos nem éli fénykorát, pedig nagy igény van a vaddisznós kutyák munkájára. Jó kutyáink vannak, de valami mégis hiányzik… Szükség van arra, hogy megmutassuk és megőrizzük kutyáink értékét, hogy az arra érdemes egyedeket vonjuk be a tenyésztésbe. 

Többfázisú Vaddisznóhajtó Verseny tacskók és terrierek részére

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok vezettek minket ahhoz, hogy rendezzünk egy vizsgát, ahol profi kutyavezetők és négylábú vadásztársaik mutathatják meg magukat. Országunkban így 2024.02.02-04-én először került megrendezésre Többfázisú Vaddisznóhajtó Verseny tacskók és terrierek részére. A rendezvény az FCI által elfogadott, német szabályzat szerint került lebonyolításra, mely CACIT cím kiadására jogosít. A vizsgán nemcsak a kutya ösztöneit vizsgálják, hanem elsősorban gyakorlati alkalmasságát, fegyelmét és vezetője felkészültségét. Ez magas szintű megmérettetés a párosoknak.

Fotó: Gschwindt Márk

A verseny

A rendezvény megszervezése komoly előkészületet igényelt. Az esemény két vadásztársaság, a helyi erdőgazdaság és több támogató jóvoltából, a Vadászkutya Vezetők Egyesületének rendezésében valósult meg Baranya vármegyében, Tormás-Nagymátén és Baranyaszentgyörgyön. A rendezvényre 10 nevezés érkezett Szlovákiából, Szerbiából és Magyarországról. Egy border terrier, négy jagd terrier, öt tacskó (ebből két hosszúszőrű) és vezetőik versenyeztek egymással. 

A 3 napos megmérettetésen a kutyák munkáját 14 szempont alapján, 4 munkarészben értékelte a 8 fős bírói gárda. Első napon a kutyák vaddisznós kertben bizonyíthatták bátorságukat és rátermettségüket. Második nap „éles” vaddisznóhajtáson bírálták az ebek orrhasználatát, keresési stílusát, kitartását, nyomhangját, vadűzésük hoszszát, tájékozódási képességüket, dermedt vadnál való viselkedésüket és fegyelmezettségüket. Figyelik, hogy a kutya előnyben részesíti-e a vaddisznót más vadfajokkal szemben. A hajtáson a kutyák egymástól való megkülönböztetésére színes jelzőnyakörveket használtunk, nyomon követésüket pedig Tracker GPS Nyakörvek segítették. Ezek alapján pontos képet kaptunk a kutyák által lekeresett területről, a megtett távolságokról, az ugatásról és az esetleges vadállításról. 

Fotó: Gschwindt Márk

Értékeléskor a nyakörvek által rögzített nyomvonalak egy nagy kijelzőn kerültek kivetítésre, így a bírók azt elemezhették és összevethették saját jegyzetükkel. A munkák végeztével mindkét este több órás bírói értekezlet után születtek meg a végleges osztályzatok. Harmadik nap utánkeresésben (600 lépés hosszú, csapacipővel, vaddisznó csülökkel fektetett, vér nélküli nyom) és engedelmességi feladatokban (standhajtás, 10 perces elfektetés lövéssel, láb mellett vezetés, behívhatóság, lövésállóság) kellett teljesíteniük a párosoknak.

Eredmények

A verseny győztese Milos Lukic lett LARA nevű szálkásszőrű tacskójával. A dobogó második fokára dr. Veronika Hrúzová és hosszúszőrű tacskója, BAYA Fa-dy állhatott, a harmadik helyet pedig Vicze Dávid és jagd terrierje, Vadkanűző Héra foglalhatta el.

Fotó: Gschwindt Márk

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Úgy gondoljuk, hogy a magyar vadászkutyázás ezen szegmensében egy mérföldkövet tettünk le. Szeretettel várunk mindenkit a 2025. januárjában ismét megrendezésre kerülő versenyen!

Kapronczai Réka, Takács Sándor

A cikk először az a Kutya újság 2024-es márciusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com