A kutyakiállítások gyermeksportja a junior handling: interjú Dobai Zsuzsával, az Ifjúsági és Gyermek Kutyás Sport Egyesület elnökével

(Forrás: Dog-fotó)

Az Ifjúsági és Gyermek Kutyás Sport Egyesület 5. születésnapja apropóján beszélgettem a magyar junior handling sport általános helyzetéről Dobai Zsuzsával, az egyesület elnökével.

– Mondd el kérlek pár szóban, mit kell tudnunk a magyar junior handlingről, történetéről, helyzetéről?

– A kutyakiállítások gyermeksportja a junior handling, ami az FCI-ben való megjelenéssel egyidőben, a ‘90-es években jelent meg hazánkban. Népszerűsége azóta is folyamatosan nő, és mind méretében, mind minőségében egyenletes erősödést mutat.

Nagyon büszkék vagyunk a három világbajnoki címünkre, melyeket Záhonyi-Ábel Dorottya a 2010-es, Dán Világkiállítás keretein belül megrendezésre került, a sport történetének első FCI Világbajnokságán, Mester Virág a 2017-es Lipcsei Világkiállításon és Korózs Bálint 2021-ben, Brnóban nyert. Kétségtelenül ezek a legkézzelfoghatóbb sikereink, melyekkel a nem hivatalos ranglétra legtetején állunk.

– Kinek a fejében, mikor született meg egy junior handler egyesület életre hívása?

– Tevékenységünk 8-9 évre nyúlik vissza, feladatunk a MEOESZ keretein belül működő szakosztályban versenyző, a kutyafelvezetés gyereksportja iránt érdeklődő fiatalok összefogása volt. Munkánk sikerességét mutatja, hogy 2019-ben Korózs András elnök úr kezdeményezésére, bíztatására, lelkes profi handlerek és szülők támogatásával megalapítottuk önálló egyesületünket, az Ifjúsági és Gyermek Kutyás Sport Egyesületet. A MEOE Szövetség befogadott minket, stabil működésünket az azóta is tartó szoros kapcsolatunk biztosítja.

(Forrás: Dog-fotó)

– Mik a legfőbb célkitűzéseitek egyesületetek működtetésében?

– Civil szervezetünk funkciója a kinológiai sportok utánpótlás-nevelése, a gyerekek integrálása és helyük megteremtése a kutyakiállításokon, illetve az azokon kívül eső kutyás sportokban. A magyar ifjúsági handlerek egységes szervezetbe tömörítése mellett felvállaljuk a fiatalok helyes úton való elindítását a kutyás életben, különös tekintettel az állatjólléti szempontok figyelembevételére a kutyatenyésztésben, -tartásban és a sportokban.

– Ezek szép célok. Mik az eszközeitek megvalósításukra?

– Egyesületünk látja el a sport teljeskörű gondozását. Elsődleges feladatunk a fiatalok oktatása, a gyakorlati és elméleti képzés biztosítása tagjaink számára. Az FCI Youth tagjaként sportdiplomáciai felelősségünk, a sport innovatív, valós kinológiai alapokat igénylő modernizálásának megvalósítása. Rendezünk saját bajnokságokat és szívesen segítünk más szervezetek által rendezett versenyek lebonyolításában is. Mi írjuk ki az éves pontversenyt, mely alapján versenyzőink a MEOESZ-szel közös évadzáró gálánkon mérik össze tudásukat, ott dől el kik képviselhetik hazánkat az FCI Európa és Világ kiállításokon, illetve a The Royal Kennel Club által jegyzett Cruft’s show-n.

– Kikből áll az egyesület közössége?

– Egyesületünk országos hatáskörrel működik, tagjai a junior handling sport iránt érdeklődő magyar ajkú fiatalok, határainkon innen és túl, életkori megkötés nélkül. A kutyakiállítások és a gyermekek iránt elkötelezett vezetéssel, melyet jómagam mellett, Schlosser Attila szakmai irányításával, profi handlerekkel, szakirányú pedagógusokkal és a sportban érintett szülőkkel közösen látjuk el feladatainkat.

Az FCI Youth, mint az FCI nemzetközi ifjúsági szervezetében Ritó Ákos képviseli hazánkat, szoros és mind a két fél számára gyümölcsöző kapcsolatot tart a nemzetközi csúcsszervezetünkkel.

(Forrás: A. Negulic)

– Mindannyian nagyon büszkék vagyunk nemzetközi sikereitekre. Hogyan áll fel oktatási programotok, mellyel megalapozzátok ezeket az eredményeket?

– Elméleti előadásokat és edzéseket szervezünk évente több alkalommal junior handler oktatók, bírók és handlerek közreműködésével. Képzéseinken az FCI által körbehatárolt tananyagot ötvözzük saját ötleteinkkel, céljainkkal.

Az év végi gálánkon való részvétel feltétele a korosztálynak megfelelő kinológiai teszt teljesítése. A küllemsport elméleti oktatásának bevezetése óta diákjaink tudásának bővülése szépen meglátszik a gyakorlati feladatok végrehajtásán keresztül is. Foglalkozásainkon gyakran részt vesznek külföldi vendégoktatók és hallgatók is, melyeket két nyelven biztosítunk, így magyarul, illetve angolul is érthető és élvezhető az oktatás.

Edzéseinket mindig küllembírálatra alkalmas területen tartjuk, kül- és beltéren egyaránt. Itt felvezetést oktatunk, hogy versenyzőink élesben, egy Best In Show ringben is képesek legyenek a közönség számára élvezhető programot prezentálni.

Az így felépülő oktatási és versenyeztetési rendszer komplexitásán keresztül folyamatos visszacsatolást kapunk a magyar junior handlerek tudásáról és felkészültségéről, mely meghatározza az oktatás jövőbeli irányait.

– Miből áll össze a magyar versenynaptár?

– A szövetségünk keretein belül rendezett kutyakiállítások esetében minden szervező dönthet úgy, hogy beleteszi a gyermek-kutya pár és junior handling versenyt kutyakiállítása programjába. Hazánkban szinte kivétel nélkül minden CAC és CACIB kutyakiállításon megrendezésre kerül ez a versenyszám. Gyakran része a fajtakiállítások programjának is.

Saját rendezésében tartjuk meg évente 4-5 alkalommal a Nyílt bajnokságokat, melynek nyíltsága a nemzetközi, szakmai oldalról érkező bírók felkérhetőségében rejlik. Az általunk koordinált versenyek lebonyolításához több napos, nemzetközi kutyakiállítások biztosítanak helyet.

(Forrás: Dog-fotó)

Bajnokságunk nemcsak magasabb pontszámot jelent a tagjaink helyezéseiért az éves versenyben, hanem az összetett, úgynevezett supreme nyertesek egyenes ágon kerülnek be az évzáró kvalifikációba.

Egyesületünk megalakulása óta minden évben pontversenyt hirdet a junior handling és a gyermek-kutya pár versenyeken résztvevő sportolók számára.

A gyermekek a hazai és külföldi kiállításokon szerzett helyezéseik alapján gyűjthetik pontjaikat, és az éves ponthatárt elért versenyzők nevezhetnek az évadzáró gálára, ahol az értékes jutalmak mellett a II. korcsoport I.-III. helyezettje képviseli hazánkat sportunk meghívásos világversenyein. Vezetőségünk évente aktualizálja a pontszerző rendszert, és amennyiben szükséges, megváltoztatja az értékeket a korábbi év tapasztalati alapján.

– Amikor szakmai körökben a magyar junior handlingről beszélgetnek, mindenki megemlíti junior handling táborotokat. Mesélj nekem erről kérlek. 

– Legnépszerűbb programunk a minden évben meghirdetett nyári junior handling tábor, melyet a 2023-as évben negyedik alkalommal hirdettünk meg. Mostmár hagyományteremtő módon, 4-5 napos időtartamban, közvetlenül a Sárvári CACIB kiállítás előtt és ugyanazon a minden szükséges infrastruktúrát biztosító területen kerül megrendezésre. Nemcsak tagjaink, de külföldi fiatalok is szívesen bekapcsolódnak a tábor programjaiba, akikkel a tudásszintjüknek megfelelő kisebb csoportokban egy nagy megbecsülésnek örvendő szakemberekből, handlerekből, bírókból és kiképzőkből álló nemzetközi csapat foglalkozik.

Eseményünk remek nyári kikapcsolódás a sportban résztvevőknek, gyermekeknek és szülőknek egyaránt. Népszerűségét mutatja, hogy táborunk látogatóinak létszáma évről évre növekszik.

Junior handling tábor (Fotó: Dog-fotó)

– Hogyan látod a junior handler sport jövőjét?

Hosszú távú sikerességünk záloga, hogy képesek legyünk a hazai versenyeken az elvárások egységesítésére, egy pontos versenyszabályzat és értékelési rendszer kidolgozására. Folytatjuk új, szakmai anyagaink elkészítését, illetve céljaink között szerepel az online oktatások lehetőségének megteremtése is. Igyekszünk folyamatosan megújulni és minden évben valami pluszt is nyújtani diákjainknak. 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a cikk keretein belül is felhívjam a kiállítás-sorozat rendező szervezetek figyelmét, hogy egyesületünk nagyon szívesen együttműködik a junior handler és gyermek-kutya pár versenyek szervezésében és lebonyolításában. Jelentkezésüket tárt karokkal várjuk.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es februári számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com