A barna labradorok rövidebb ideig élnek

A labrador retriever népszerű fajtának számít szerte a világon, azonban népszerűségéhez sajnos számtalan betegség is párosul. A betegségesek okairól, genetikai hátteréről keveset tudunk. Egy ausztrál kutató csoport éppen ezért, egy átfogó vizsgálatnak kezdett neki 2007-ben a labrador fajta egészségügyi állapotának felméréséhez, ez a fajta a kontinensen az egyik legnépszerűbb fajtának számít. A nagyszabású vizsgálatot Angliában lévő kutató csoporttal közösen folytatták, így összehasonlításra is lehetőség adódott a két ország labrador populációja között. Egy idei cikkben egy átfogó kiértékelést közöltek, amelyben több mint 30.000 labrador retrieverről gyűjtöttek adatokat, kitérve betegségeikre, halálozási okaikra és egyéb demográfiai tényezőkre.

A teljes labrador populációra jellemző vezető betegségek az elhízás, fülgyulladás és az ezzel járó szövődmények, valamint a különböző bőrbetegségek voltak. A fülgyulladás és az ezzel járó szövődmények a barna labradoroknál közel kétszeres gyakorisággal fordultak elő, illetve a bőrbetegségek előfordulások négyszerese volt jellemző rájuk. Angliában a nem barna színű retrieverek átlagéletkora 12,1 év, 10 százalékkal hosszabb, mint a csoki színűeké. A kutatókat meglepte a szőrszín és a betegségek között fennálló kapcsolat, valamint a halálozási mutatók háttérét is ebben vélték felfedezni. Úgy vélik, az adott színre való tenyésztés, nem várt következményeként jelenthettek meg ezek a betegségek. A labradorok barna szőrzet színe recesszív tulajdonságként öröklődik, vagyis mind az apának és mind az anyának hordoznia kell a tulajdonságot kialakító gént. A tenyésztés során a kizárólag szőrszín szerinti szülői párosítások jó alapot adtak a génállomány általános romlásához, amely a jellemző betegségek kialakításáért felelős.

Vagyis nem közvetlenül a barna szőrzet szín az, ami a különböző fajtára jellemző betegességet kialakítja, hanem olyan egyéb más gének kombinációja adja a tüneteket, amelyek a többi labradornál nem tud érvényre jutni.

Az eredmények rendkívül hasznosak az állatorvosok számára, akik így hamarabb tudnak egy-egy betegséget diagnosztizálni labradoroknál vagy a leendő gazdák figyelmét felhívni az esetleges betegségek előfordulására. A tenyésztők számára is fontos támpontot adnak az eredmények, akiknek kötelességük a külső jellemzők mellett a kutyák általános jólétét és legkiválóbb egészségügyi állapotát szem előtt tartani a párosítások során.

Szánthó Flóra

Fotó: www.pexels.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com