Tóth Márton és Holly

„A párom azt szokta mondani, hogy két szíve csücske van. Az egyik a kutya (Hollyka), a másik pedig én vagyok”

N É V J E G Y
Tóth Márton

1985. szeptember 28-án született Budapesten. A KSI-ben kezdte a vízilabdát 1994-ben. 2002-ben tagja volt a Bariban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett junior, illetve a 2003-ban Isztambulban világbajnoki ezüstérmet szerzett ifjúsági válogatottnak is. 2004-ben igazolt az Euroliga-győztes Domino- BHSE-hez. 2005-ben magyar bajnokként lett az év junior játékosa, majd 2006-ban újabb bajnoki címet szerzett. 2006 nyarán a TEVA-VasasPlaket csapatához igazolt, akikkel 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben magyar bajnok lett. A 2009–10-es szezonban a Ferencvároshoz szerződött. 2010-ben bemutatkozott a Kemény Dénes irányította magyar válogatottban, majd egy idényt követően visszatért korábbi egyesületéhez a Honvédhoz. A pirosfehér alakulattal megszerezte első Magyar Kupa-trófeáját, a bajnokságban azonban lecsúszott a dobogóról. 2012 májusában elhagyta a Honvédot, és három szezon után visszatért a Vasashoz. Mivel az angyalföldi alakulat váratlanul elvesztette egyik legjelentősebb szponzorát, Nápolyba, a Posillipóhoz igazolt, innen 2013-ban távozott. A 2013-2014-es szezonra a Szeged játékosa lett. 2014-tôl a Szolnoki VSC-ben szerepelt, (2015-2017-ig a Fradiban játszott, ahol Európa kupát nyert, majd 2017 nyarán igazoltam az OSC-be, ahol jelenleg is szerepel.

A sport mellett mivel töltöd a szabadidődet?
Boldog párkapcsolatban élek, nemrégiben jegyeztem el a páromat, Klaudiát. Augusztusban lesz az esküvőnk, úgyhogy nagy erőkkel készülünk a nagy napra. Jelenleg az OSC-ben vízilabdázom, jövőre is ebben a csapatban játszom majd. Szeptemberben leszek 34 éves, ami azt jelenti, hogy az utolsó harmadában, negyedében vagyok a sportkarrieremnek. Az is lehet, hogy jövőre véget ér a sport pályafutásom, ez kiszámíthatatlan. Jobb esetben még van négy-öt szép évem a vízilabdában. Mindig is fontos volt számomra, hogy több lábon álljak, éppen ezért egyre inkább kacsingatok a gasztronómia felé, jövőre már a vendéglátásban is fogok dolgozni. Máriaremetén nyílik egy uszoda, az ott lévő büfét én fogom üzemeltetni. Nagyon szeretek főzni, szakácsként már dolgoztam. Szeretnék még inkább egy vendéglátóegység működésébe bele látni. Én fogom összeállítani az étlapot, és a termékpalettát. Egy újhullámos, egészséges menüsort szeretnék. Ennek a megalkotásába majd a párom is besegít, mindenben kikérem a véleményét. Úgy érzem ez leginkább az időbeosztás miatt lesz számomra embert próbáló feladat. A főzés mellett nagyon szeretek utazni is. Legutóbb New Yorkban jártunk Klaudiával, ezzel egy régi, nagy álmom vált valóra. Azonban sok szabadidőm nem volt, hiszen júliusban már elkezdtem a felkészülést a következő szezonra. A sport mellett, ami most már szinte állandó a minden napjaimban az a kutyasétáltatás. Amikor megismerkedtem Klaudiával, neki már megvolt a Cavalier King Charles spánielje, a most kétéves Holly, aki a P.S. I love you című amerikai film fôszereplő nője után kapta a nevét.

Gyerekkorodban volt kutyád?
Saját kutyám sosem volt. Amikor megszülettem, akkor halt meg édesanyám Colly névre hallgató skótjuhásza. Öten vagyunk testvérek, én a negyedik gyerek vagyok a családban. Emellett édesanyám nem akart még egy kutyát is bevállalni. Viszont, ahogy kirepültünk a családi fészekből, édesanyám egyre inkább vágyott arra, hogy újra gondoskodhasson valakiről. Bence a cocker spánielünk tavaly halt meg, 10 éves volt. Imádott úszni, ami miatt kialakult nála egy fülbetegség. Átesett egy komoly műtéten, azonban szegényen már nem lehetett segíteni. Ő annyira édesanyámék szívéhez nőtt, hogy a halála után egyből érkezett is egy másik négylábú a családba. A szüleim imádják a spánieleket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a mostani kedvencük Berci is egy fekete színű cocker spániel. A sors iróniája, hogy pont egy olyan lányba szerettem bele, akinek szintén spánielje van. Most az egyik nagy feladatunk, hogy Hollyt és Bercit összeszoktassuk.

Mennyire nehéz őket összeszoktatni?
Szerintem ez hosszú folyamat lesz, ugyanis Berci eléggé szeleburdi, amit Holly nem visel túl jól. Klaudia elmondása szerint Hollyval soha semmi probléma nem volt vele, az alap dolgokat nagyon hamar megtanulta, néhányszor még kutyaiskolában is voltak. Talán picit a többi kutyával való szocializációban akadtak nehézségek. A kistestű kutyákat szereti, viszont az olyan négylábúaktól, akik ugatva közelítenek felé meghátrál.

A Cavalier King Charles spániel
A 13.században arisztokrata körökben kezdtek az úgynevezett szalonkutyák teret kapni. Ennek a kis termetű kutyának II. Károly nagy rajongója volt. Károly nevét viselő kutyák a 17-19. században némi változáson mentek keresztül, amikor Mr. Rosvell Eldridge pályázatott írt ki az eredeti törpe spániel kitenyésztésére. Innentől kezdve új nevet is kapott ez a fajta, így lett Cavalier King Charles. Szelíd és barátságos természetű kutya. Általában engedelmes és alkalmazkodó, azonban előfordul, hogy akaratosan viselkedik. Kedveli a társaságot, és a gyerekekkel is jól kijön. Viszont, amikor együtt játszanak, jó, ha egy felnôtt is van a közelben.
Általában könnyen nevelhető, mivel szeret tanulni, és könnyen megérti, hogy gazdája mit akar tőle. Nem szabad vele gorombán bánni, a túl kemény nevelés csak félénkké és idegessé teszi őt. A legjobb eredmények úgy érhetők el vele, ha helyes viselkedést megjutalmazzák. A gazdájának következetesnek kell lennie, és sokat kell használnia a hangját annak jelzésére, hogy elégedett-e vagy sem.

Egyébként mi Hollyval nagyon hamar összebarátkoztunk. Mindig vár engem haza, már azt is megérzi, ha közelítek a lakás felé. Imádja, ha főzök, olyankor mindig a nyomomban van, folyamatosan figyeli, hogy mikor esik le egy-két falat.


Szerinted mit kell szem elôtt tartania szocializáció során?
Szerintem a kutyákkal is folyamatosan kommunikálni kell. Bár én még önállóan egyetlen egy kutyát sem neveltem fel, de hiszek abban, hogy a négylábúak leginkább hanglejtéssel taníthatók. Én ezt az elvet vallom, a dicséret, és a fegyelmezés kapcsán is.

Neked milyen pluszt hozott az életedbe a kutya?

Rengeteg szeretet ad, és örömet okoz a mindennapokban, egy igazi lelkitárs. A párom azt szokta mondani, hogy két szíve csücske van. Az egyik Hollyka, a másik pedig én vagyok. Mondtam is a páromnak, hogy ha abbahagyom a sportot, szeretnék egy vizslát. Egy vizsla mellett biztosan nem fogok elhízni, hiszen rendszeresen tudok majd vele futni. Minden mozgásforma szerintem rekreáció, pihenésként tekintek rá. Hollyt nem lehet bevonni a sportba, vele leginkább labdázni szoktunk. A legtöbb helyre, ahová tudjuk visszük őt is magunkkal. Ha nincs velünk látom a páromon, hogy hiányzik neki és aggódik érte. Sokáig jártam ki menhelyre kutyát sétáltatni. Szerintem egy menhelyi kutyát befogadni óriási felelősség, emelem a kalapom azok előtt, akik ilyen feladatra adják a fejüket. Viszont a menhelyes kutyák lelke tündéri, nagyon hálásak. Én szinte minden kutyát szeretek.


Szerinted jót tesz a gyerek lelki fejlődésének, ha állatok mellett nő fel?
Szerintem nagyszerű dolog, hiszen a picinek egyből lesz egy lelki és egyben játszótársa. Ezek mellett pedig megtanítja az egyik legfontosabb dologra az életben, a kötődésre. Rövid idôn belül mi is tervezzük a családalapítást. Én nagy családban nőttem fel, de meglátjuk, hogy a mi esetünkben mit hoz az élet.


Szöveg és képek: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com