Klímakrízis? Van baj!

A kutyák sem mentesülnek a klímakrízis alól. A hosszúnak és rendkívül forrónak ígért nyár túléléséhez kedvenceinknek emberi segítségre is szükségük van.

Komoly dilemma elé állít, hogy kisfiamnak, miként mutatom be a világot, illetve az általam ismert Európát. Vajon lesz-e hó nyáron a Grossglockneren, ahová kirándulni indulunk? Vagy vegyünk egy kutyás példát. Mit mondjak a huskyról, ami a gyerekeknek szóló kutyás könyvben mást állít, mint, ami a jelen helyzet. Szánt húz? Nem. Vízben botorkál és talán ez a legjobb szó, mert a víz ilyen halmazállapota a huskytappancsoknak Grönlandon szokatlan. Ez egészen jól látszik Steffe M. Olsen dán klímakutató fotóján, amelyen hat husky hó helyett olvadékvizen halad előre. A 2019. június 13-án készült, mobillal fotózott kép sok globális-felmelegedés-tagadót megingathat a hitében. Aki azt mondja, hogy ez nagyon távoli probléma, téved.

Figyeljük meg közelebbről a helyzetet és lássuk, mi az, amivel már itthon szembesülhetünk a klímaváltozás kapcsán, méghozzá kutyás vonatkozásban.
GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS
ÉS A PARAZITÁK
Talán kevesen kötötték össze a klímaváltozást a poloskainvázióval, a kullancsok térnyerésével, a Lyme-kór terjedésével, a szúnyograjok támadásával, a szívférgesség megjelenésével, pedig ezek mind a klímakrízis számlájára írhatók. A jelenség levezetése egyszerű: a fajok északra vándorlásával, a költözők ökológiai űrt hagynak maguk után, a helyükre pedig olyan betegségek terjesztésében is jeleskedő fajok érkeznek meg, amelyek jól tudnak alkalmazkodni jelen körülményekhez” – mondta Ürge-Vorsatz Diana a Creative Mornings Budapest júniusi előadásán, ahol megosztotta velünk a klímakatasztrófával kapcsolatos óriási ismeretanyagának egy részét.
JÖN A NYUGAT-NÍLUSI LÁZ
A paraziták ellen már nem elegendő a szezonban védekezni, az évszakok ugyanis elmosódnak, így egész évben résen kell lenni mind a kullancs, mind a szívférgességvédelem kapcsán. A kullancsvédelem a gazdák esetében is kiemelt figyelmet érdemel, az erdei sétákon bárki összegyűjthet pár példányt. A szúnyoginvázió idén rég nem látott méreteket ölt, de a helyzet nem lesz sokkal jobb. 2025-re a Nyugat-nílusi láz nevű betegség második legjobban érintett országa leszünk Európában, ami egy szúnyog által terjesztett betegség, amely emberre és kutyára egyaránt veszélyes, akár halálos kimenetelű lehet, vakcina ellene nincs, védekezni pedig csak megelőzéssel lehet. Most pedig lássuk, mit tehetünk mikroszinten a hosszú forró nyár ellen, hogy az időjárást, mely kedvenceinket is nyomottá teszi, elviselhetőbbé tegyük számukra.
• Mellőzzük a sétát a legforróbb órákban, szorítkozzunk a hajnali, késő esti könnyű sétákra. Városban a túlmelegedett aszfalt a tappancsoknak nem tesz jót.
• Egy-két kutya kifejezetten szeret a napon sütkérezni. A napimádásnak parancsoljunk megálljt, a túlzott felhevülés a kutyákra nézve is veszélyes.
• Autóban soha ne hagyjunk a kedvencünket, pillanatok alatt felforrósodik
az utastér!
• A kutya elôtt a kánikulában mindig legyen friss, hűvös, de nem jéghideg víz. Az ivóvíz most sokkal fontosabb, mint bármikor!
• A föllocsolt terasz vagy egy kis hûs vízzel telimedencével sokat tehetünk kutyánk komfortérzetéért a rekkenő hôségben.
• Keressünk fel a kutyánkkal olyan természetes vizeket, ahol engedélyezett számukra a fürdés, a fülápolásra ilyenkor különösen figyeljünk.
• Kertben tartott kutyáktól kánikulában ne vegyük rossz néven az ásást. A kihantolt veremben elfeküdve jobban tudnak hűsölni.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com