Szánhúzó kutyák versenyeztek a Szigetközben

Mintegy 400 kutya vett részt Véneken a szánhúzó kutyák októberi versenyén. Több kategóriában is győztest hirdettek. Nemcsak huskyk és malamutok csatáztak, de vadászkutyák is versenybe szálltak a fődíjért.

Győrtől mintegy 10 kilométerre, Véneken rendezte meg az Északi Szánhúzókutyások Sportklubja az októberi versenyét. Több kategóriában is rajthoz álltak a legelszántabb ebek és gazdáik. A különböző versenyszámoknak megfelelően kerékpárral, dog-scooterrel azaz speciális rollerrel illetve fogatokkal vágtak neki a versenynek a résztvevők. Nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkeztek versenyzők. Mintegy hat országból – köztük Szlovákiából és Ausztriából is voltak, akik megmérettették magukat. A szánhúzó kutyák, így a huskyk és malamutok mellett pedig a vegyes kategóriákban minden kutyafajta elindulhatott. Többek között vadászkutyák is részt vettek a versenyen.

A nagy meleg miatt az eredeti távnál valamivel rövidebb úton futottak a versenyzők. 3 és fél kilométeres távot tettek meg. A Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubjának vezetője, Dér Andrea elmondta, hogy több fürdetőt, medencét is felállítottak a kutyáknak, hogy az állatok bírják az indián nyarat.

Az októberi hétvégén nem volt könnyű dolga a versenyzőknek, hiszen szombaton és vasárnap is futottak. A két nap eredményeit összevetve hirdettek győztest. A legjobbak egy emlékplakettet kaptak. A különleges dísztárgy Szigetköz sajátosságait mutatja be.

Lipcsei Péter szánhúzó hatos malamut fogattal ért be az első helyen. Már 13 éve jár a pár héttel ezelőttihez hasonló versenyekre. Azt mondta, hogy Véneken nagyon jól érezte magát, mert a kistelepülésnek igazán különleges hangulata van. Sok évvel ezelőtt egy malamuttal kezdte a versenyzést, ma már egész kutyacsaládja van. Sőt, azóta már az édesapja is rajong a szánhúzásért.

A következő nagy nemzetközi hazai kutyafogathajtó versenyre 2019. március 30-31-én kerül sor a veresegyházi Medveotthon területén, ahol több mint 200 versenyző áll rajthoz várhatóan 10-12 országból. Ez a mostani már a 10. Medvekupa lesz, ahova mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Mindkét nap 9 órától kezdődnek a rajtok.

Egry Bertalan

Fotó: Barbora Twardková

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com