Több mint 250 ezren vettek részt a második Állatvédelmi Témahéten: idén is várják a tenyésztők segítségét

Fotó: Kovács Bálint

Az ország legnagyobb állatvédelmi szemléletformáló programja, az Állatvédelmi Témahét osztatlan sikert aratott 2023 októberében. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint több mint 250 ezer gyermek vett részt a 2023. október 2. és 15. között megrendezett Állatvédelmi Témahéten. A kormánybiztos kiemelten fontosnak tartja a gyermekek állatvédelmi szemléletformálását, hiszen ők a jövő állattartói.

Az állatbarát társadalom korosztálytól függetlenül nemzeti érdek

Az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság második alkalommal tartott Állatvédelmi Témahetet bölcsődés, óvodás és iskoláskorú gyermekeknek. A cél a gyermekek szemléletformálása, ezzel kialakítva a belső motivációt a cselekvő és fenntartható állatvédelemre. A mai kor gyermekei formálják jövőnket, ezért is tervezik elsőként az ő tudásukat kiszélesíteni, empatikus képességeiket magasabb szintre emelni, ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönözni őket. Az állatbarát szemlélet fejlesztése a társadalom tagjaiban korosztálytól függetlenül nemzeti érdek.

Kiemelkedő sikert aratott az Állatvédelmi Témahét

Ovádi Péter kiemelte, hogy az Állatvédelmi Témahét 2023-ban is egyértelműen kiemelkedő siker volt, és reméli, hogy a program által nyújtott tapasztalatok hosszú távon is hozzájárulnak a felelős állattartás és az állatvédelem iránti elkötelezettség növekedéséhez az országban. A programsorozat során az ország számos gyermekvédelmi és oktatási intézménye csatlakozott, és több százezer ember számára nyújtott tartalmas élményeket. Fontos tudatosítani a gyermekekben is, hogy az állatokkal tisztelettel és méltósággal bánjanak. A kormánybiztos bejelentette, hogy a program idén is folytatódik, mely 2024. szeptember 30. és október 13. között kerül megrendezésre.

Emberséges jövő az emberek és az állatok számára egyaránt

Dr. Koska Hedvig, az Állatvédelmi Témahét projektvezetője hangsúlyozta, hogy az állatok iránti felelős és empatikus viselkedés megalapozása már fiatal korban elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy fenntartható és emberséges jövőt teremtsünk mind az emberek, mind az állatok számára. A projektvezető tájékoztatása alapján közvetetten több mint 400 ezer gyermeket értek el a szemléletformáló programok segítségével, melyeket a szervezők és partnerszervezeteik biztosítottak a pedagógusok és a gyermekek számára.

A projektvezető kiemelte, hogy az Állatvédelmi Témahét egyedülálló közoktatási kezdeményezés, hiszen eddig nem volt olyan országos, két hetet felölelő program, melynek köszönhetően nagy hangsúlyt fektettek az állatokkal való helyes bánásmódra és a fenntartható állatvédelemre. Az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által biztosított tananyagokat és online tanórákat a pedagógusok online felületen érik el, ezáltal országrésztől függetlenül biztosított a tanintézmények részvétele. Az Állatvédelmi Témahét folyamán a pedagógusok állatvédelmi továbbképzésen is részt vehetnek, így a gyermekek oktatásán túl a szakemberek szemléletformálását is biztosítják.

Több mint 20 ezer kg tápadomány és 30 ezer kutyával sétált kilométer

A program szervezői az Állatvédelmi Témahét ideje alatt olyan oktatási és gyermekvédelmi intézményeket látogattak meg, ahol korlátozott lehetőség nyílt az állatvédelmi programok szervezésére. A kiválasztott intézményekben interaktív előadást tartottak, ahol többek között azt is megtanulhatták a gyermekek, hogy hogyan lehet megmenteni egy kisállat életét újraélesztés segítségével. A TeAdományozz! adománygyűjtő program alkalmával több mint 20 ezer kilogramm tápadományt ajándékoztak az intézmények a civil állatvédő szervezetek részére, mely kiemelt programja volt az Állatvédelmi Témahétnek. 

Fotó: Kovács Bálint

A TeSétáltasd! program részeként a gyermekek és a pedagógusok több mint 30 ezer kutyával sétált kilométert gyűjtöttek. Ovádi Péter kormánybiztos és dr. Koska Hedvig projektvezető kihangsúlyozták, hogy hálával és elismeréssel köszöntik azokat a pedagógusokat, akik önként, szabadidejüket nem kímélve, aktívan vettek részt az Állatvédelmi Témahéten. A program osztatlan sikert aratott határon innen és túl, mely az elhivatott, kreatív pedagógusok nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres.

Kutyatenyésztők jelentkezését várják

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy várják a kutyatenyésztők jelentkezését, akik részt kívánnak venni a szemléletformáló programban. Az oktató program célja, hogy az örökbefogadáson túl a tenyésztést is támogassa, ezért szükség van a szakemberek együttműködésére. Az érdeklődők az allatvedelmitemahet@im.gov.hu e-mail címen tudnak jelentkezni. A programban való részvétel lehetséges online vagy személyes előadások megtartásával, mely szólhat gyermekeknek és pedagógusoknak egyaránt.

Szerző: Dr. Koska Hedvig

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com