Tenyésztő vagy szaporító – Mi a különbség?

Az örök vitatéma! Ki a tenyésztő? És ki a szaporító? Sokszor elég keskeny a határ, ami a kettőt elválasztja egymástól! Mégis mi a különbség?
Talán, ami a leglényegesebb, a fajta szeretete, imádata egészen rajongásig, a fajtáért való tenni akarás, küllem, jellem és egészségesség tekintetében a fajta jobbítására való törekvés, a tenyésztő esetében mindennek ez a mozgatórugója! Míg a szaporítót főképp az eladott kutyák árából befolyó anyagi haszon motiválja, számára mindegy milyen áron éri el a célját, a lényeg, hogy valamely módon elérje, akár még a kutyák küllemének, jellemének és egészségének elvesztése árán is!

Olyan világot élünk, melyben elég sok a szaporító, olykor elég nehéz felismerni őket, sok kutyabarátnak nem is sikerül. Hogy meg tudjátok különböztetni a felelősségteljesen gondolkodó és becsületesen dolgozó tenyésztőt, a gondatlan szaporítótól, mutatjuk a különbségeket!

A TENYÉSZTŐ kontra
A SZAPORÍTÓ ISMÉRVEI
A tenyésztő jól ismeri a fajtát, melyet tenyészt, ismeri a betegségeit, a hibáit és azon munkálkodik, hogy a következő generáció mindig egészségesebb, jobb és szebb legyen, a tenyésztő a fajta nemesítésén dolgozik.
A szaporító bár ismeri a fajtát, nem tartja fontosnak a fajta hibáinak kiküszöbölését, nem számít neki a fajta egészsége, nem érdeklik a genetikai problémák és a fajta jövője sem!

A tenyésztő 1, vagy 2, néha előfordul, hogy több (5-nél semmiképpen sem több) különböző kutyafajtával is foglalkozik, de sokaknál egyetlen egy fajta a nagy szerelem. Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is, egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merülnek, és ez hamar eljön. Miután már nem hoznak hasznot számára, a kihasznált, idős beteg anyaállatokat az utcára teszik, vagy leadják a gyepmesteri telepeken.

A tenyésztő jól ismeri a fajtát, melyet tenyészt, örömmel segít a fajta rajongóinak jó tanácsokkal, ha hozzá fordulnak segítségért! Egy lelkiismeretes és a fajtáért elkötelezetten dolgozó tenyésztő szívesen beszélget a fajta szimpatizánsaival akár órákon át, megosztva a leendő érdeklődőkkel, esetlegesen vásárlókkal minden fontos információt, amit a fajtával kapcsolatosan, illetve amit a saját tenyészetével, kutyáival kapcsolatosan tudni érdemes. Nyíltan beszél a fajta előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságairól, valamint a fajtára jellemző egészségügyi problémákról is!

A szaporító, ha ismeri is a fajtát, nem különösebben érdekli, hogy bárkinek is segítségére legyen jó tanácsokkal! Ennek ellenére lukat tud beszélni a kiskutya után érdeklődők hasába, hiszen számára az a fontos, hogy minél gyorsabban eladja a kiskutyáit és ezért mindent meg is tesz! A szaporított fajták genetikai betegségeit és egyéb problémáit viszont elhallgatja a leendô vásárlók elől!

A tenyésztő kérésre referenciákat is fel tud mutatni!

A szaporító nem tud referenciákkal szolgálni, hiszen sokszor azt sem jegyzi fel, hová kerülnek a kiskutyái.

A tenyésztő évente 1 vagy 2 almot vállal felelősségteljesen, a minőség a fontos számára, nem a mennyiség! A tenyésztő minden párosítást előre megtervez és mindezt az egészségesebb, jobb és szebb utódok megszületésének reményében teszi.

A szaporítónál egész évben folyamatosan születnek kiskutyák, a mennyiség a fontos számára, nem a minőség! Az egészségesség hátrányt szenved az eladhatósággal szemben!

A tenyésztő nagy gondot fordít a leendő anyára, jó minőségű eledellel eteti és végigkíséri őt a váradósságán, előre tervez és felkészül a váratlan helyzetekre is (például császármetszés). Izgatottan várja a kicsik érkezését, jelen van a szülésnél, segít az anyának, ha szükséges, állatorvost hív, vagy sürgősséggel beviszi őt az Állatklinikára!
Az anya gyorsabb regenerálódása érdekében a komplikációmentes szülés után is indokolt az állatorvosi vizsgálat (ultrahang, szülés utáni kezelés)! Az első két hét meghatározó, a tenyésztő segít a szukának jó anyává válni! A szoptatási időszakban kellőképpen odafigyel az anyára, bőséges és jó minőségű eledellel eteti, gondoskodik a kalcium pótlásról!

A szaporítót egyetlen cél vezérli, minél kevesebb költségből felnevelni az almot, akár az anyakutya lestrapálása árán is és gyorsan eladni a kicsiket! Az anyát silány minőségű kutyatáppal eteti! Jobb esetben jelen van a szülésnél, de állatorvost csak akkor hív, ha nagyon muszáj. Mivel nem akar költeni a kicsik etetésére, amíg csak lehet, eledelük az anyatej, ez sokszor kitolódik a kicsik 5-6 hetes koráig. A szaporítót nem érdekli, ha az alomból elhullik 1-2 kölyök, hiszen folyamatosan születnek nála újabb almok!

A tenyésztô féltő gonddal és nagy odafigyeléssel neveli a kiskutyákat, születéstől folyamatosan kézbe veszi őket, az első hetekben segít a szopásnál, figyeli a fejlődésüket, bármi egészségügyi problémát észlel, állatorvos segítségét kéri! A kicsik 3-4 hetes kortól elkezdenek önállóan enni (a szopás mellett), a tenyésztő jó minőségű kutyatáppal biztosítja számukra a rendszeres étkezést! A tenyésztő odafigyel a szocializációra, 6-8 hetes kortól indulva segít a kicsiknek a környezetük felfedezésében, első séták az udvaron, ismerkedés a különféle zajokkal, tárgyakkal, hozzászoktatja őket a fésüléshez, a szőrzetápoláshoz, a pórázon sétához (szigorúan az udvarban), a napi rutinhoz! A tenyésztőnél a kicsik családban nőnek fel, hozzászoknak az emberi jelenléthez, az emberi hangokhoz, érintéshez, simogatáshoz, dédelgetéshez!

A szaporító ritkán néz rá az anyára és a kölykeire, hagyja, hogy az anyjuk nevelje őket, szinte csak az anya etetésénél látja a kicsiket, így sokszor azt sem veszi észre, ha bármelyikük megbetegszik! A szaporító ritkán veszi kézbe a kicsiket, nem foglalkozik velük, a szocializáció részlegesen, vagy teljesen kimarad, az ember és a kiskutya között nincs meg a folyamatos testi kontaktus, emiatt a későbbiek folyamán a kiskutya megijedhet és félhet az embertől. A szaporítónál a hátsó udvarban szűk ketrecekben nőnek a kiskutyák, emberi hangot ritkán hallanak, az érintéstől összerezzennek, az embertől megijednek és félnek!

A tenyésztőnél minimum 2 hónapos korig az anya mellett maradnak a kiskutyák! Ebben az időszakban sok újat tanulnak az anyjuktól és tapasztalatot gyűjtenek a testvéreikkel való játék során!

A szaporító célja, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással tudjon „felnevelni” almot és minél előbb találjon a kiskutyáknak új gazdát, ezért az alom megszületése után az online hirdetőoldalakon hirdeti őket (például: Jófogás). Az Állatvédelmi törvény kimondja, hogy a kiskutyáknak 8 hetes életkorig az anyjukkal kell maradniuk! Ezt a szabályt a szaporítók nagy része nem tartja be, tőlük már 6 hetesen elvihetők a kiskutyák!

A tenyésztőnél minden kiskutya chipezett, törzskönyvezett, többszörösen féregtelenített, 6 hetes kortól rendszeresen védőoltott!

A szaporítók törzskönyv, sok esetben chip és védőoltások nélkül árulják és adják el a kiskutyáikat!

A tenyésztő körültekintően választ új családot kiskutyái számára! Fajtaszerető és megbízható családokat, akikben hisz és elvárhatja tőlük, hogy a nála született és oly féltő gonddal nevelt, szeretett, óvott kiskutyáinak méltó családjai lehetnek 10-15 éven keresztül. A tenyésztő mindezért cserébe felajánlja az élethosszig tartó barátságát, és segítségét!

A szaporítónál már 6 hetes kortól elvihetőka kiskutyák, bárkinek odaadják őket, aki kifizeti a kért vételárat! Ha mégsem talál számukra 6 hetes életkorig új családot, képbe kerülnek a felvásárlók! A szaporítónál született kiskutyák gyakran jutnak kutyakereskedők kezére, akik 5–6 hetes életkorban oltatlanul kis ketrecekbe zsúfolva kamionnal szállítják ôket külföldre, akár több napot utaztatva a kicsiket! A hosszú utazást az oltatlan, gyenge immunrendszerű kiskutyák egy része bizonyosan nem éli túl! Aki volt olyan szerencsés közülük, hogy mégis családba kerül, megmenekül! A szaporítót nem érdekli hová kerül a kiskutya, számára az összeg a lényeg, ami az eladásukból befolyik.

A tenyésztő szerződéssel és származási lappal együtt, chippel ellátva, több féregtelenítés után és több védőoltással együtt adja át a nála születetett kölyköt az új tulajdonosnak, az új családoknak, soha nem kínál eladásra törzskönyv és chip nélküli kölyköt! Csak olyan tenyésztőtől ajánlott kiskutyát vásárolni, ahol törzskönyvvel, védőoltásokkal, többszöri féregtelenítésen átesve és microchippel megjelölve adják el a kölyköket! Aki nem így adja, az nem tenyésztő!

A szaporító törzskönyv nélkül, néha chip és védőoltás nélkül adja át a kiskutyát az új családnak! Ha az új gazdi rákérdez, furmányosan meg tudja magyarázni, hogy miért nincs chip a kiskutyában és miért nem kapott szegény egyetlen védőoltást sem ez idáig.

A tenyésztőnek, aki a fajtáért, illetve a fajtával éveken-, évtizedeken át elkötelezetten dolgozik, sikeres munkáját méltányolja a magyar Ebtenyésztô Egyesület, elismerést szerez magának és tenyészetének, és megbecsülést a kutyatenyésztői társadalomban, tenyésztőtársai és a fajta rajongói körében. A tenyésztőnek több éves-, sok esetben évtizedes minőségi munkája, tengernyi befektetett energiája és rengeteg anyagi ráfordítása van a tenyészetében, ezt kiskutyáinak ára is tükrözi. Egy elismert tenyésztő soha nem fog öt számjegyű összegért eladásra kínálni kölyköt. A kiskutyák ára fajtánként más és más, de általánosságban elmondható, hogy egy családi kedvenc kiskutya esetében 200 000.-Ft fölötti árral számolhat a kedves érdeklődő, leendô vásárló, kiállítási-, illetve tenyésztési szándék esetén egy nagyon ígéretesnek tűnő kiskutya ára a fentebb leírt összeg duplája, akár triplája is lehet. Az aktuálisan „népszerû” fajták kiskutyáiért a fentebb leírt alap összegtôl jóval magasabb árat kérhetnek a tenyésztők.

A szaporítónak is van hírneve, főképp negatív értelemben. Kiskutyáinak az ára 30 000.- Ft és 100 000.- Ft között mozog, mindezért minôséget nem várhatsz! A szaporítót nem érdekli, hogy néznek ki kölykök és ez a hozzáállás sajnos erősen rányomja a bélyegét az adott fajtára, illetve fajtákra!

A tenyésztő munkájának eredménye nagyban függ az új családoktól, új tulajdonosoktól! Könnyen el lehet „rontani” egy ígéretes kiskutyát, legyen szó akár küllemről, akár jellemről, akár egészségről!

A szaporító munkájának eredményeként egyre több a viselkedési-, genetikai- és egészségügyi problémákkal küzdő kutya! Évről-évre egyre több szaporított kutya kerül utcára, menhelyre, gyepmesteri telepekre,
elaltatásra! Ők azok, akiknek meg sem kellett volna születniük!

A tenyésztő tartja a kapcsolatot az eladott kutyái új családjaival, követi és igyekszik végig kísérni a tőle származó kutyák életét, tanácsokkal segíti a tulajdonosokat, bármilyen probléma fordulhatnak hozzá segítségért, a tudása és tapasztalatai alapján mindig próbál érdemben segíteni.

A szaporító nem gondolkodik felelősen! Amint átveszed tőle a kutyád, reklamációnak helye nincs! Ha segítségért fordulsz hozzá, nem fog segíteni, sőt, inkább hárítja magáról a felelősséget. A szaporítót akkor láttad először és utoljára, mikor kezedbe adta a kölyköt.

A tenyésztő minden tenyészetében született kutyáért felelősséggel tartozik, a családi kedvencként élőkért ugyanúgy, mint a tenyészetekben élőkért vagy a kiállítási kutyaként győztes címekkel rendelkezőkért!

A szaporítót nem érdekli a tőle származó kiskutyák további sorsa, nem gondolja, hogy felelősséggel tartozna értük! A szaporítót egyedül csak a kiskutyáért kapott pénz érdekli, ez az egyedüli cél, ami a szeme előtt lebeg!

A tenyésztőnek óriási szíve van, tele szeretettel imádott kutyái iránt! A tenyésztő szívében az összes tenyészetében született és tenyészetében valaha élt kutya benne van, egytől-egyig, és ha bármelyikük átkel a szivárványhídon, kicsit maga is belehal! A tenyésztő soha nem felejti el a földi létből eltávozott kutyáit, a gondolataiban és a lelkében örökké élnek!

A szaporító szívtelen, nem törődik a felnőtt- és a kiskutyáival sem, ha mentális vagy fizikai betegségektől szenvedő kutyát vásároltál, együttérzést nem várhatsz tôle, bárhogy is szeretnéd.

TENYÉSZTÉS kontra SZAPORÍTÁS
Sok esetben, míg a tenyésztő feláldozva mindenét erkölcsiekben és anyagiakban a fajtáért, addig a szaporító mindebből vígan él és meggazdagszik! A szaporított kiskutyák sokféle egészségügyi és mentális problémától szenvednek rövidke életük során, már amelyikük megéri a felnőtt kort! Hogy ezt elkerülje, ne vásároljon szaporítótól kutyát, mert jó része beteg, és sokuk a vásárlás után elpusztul! Ne vásároljon szaporítótól kutyát, mert amelyik mégis túléli a baby kort, élete során számtalan egészségügyi problémával fog küzdeni és többe fog kerülni a gyógyíttatása, mintha törzskönyvezett, chipezett, rendesen védőoltott, egészséges kiskutyát vásároltál volna magasabb vételáron valódi, felelősségteljes, regisztrált tenyésztőtől! És főképp azért ne vásároljon szaporítótól kutyát, mert ha azt elhiszi, hogy ezzel megment egy életet, nagyot téved! A szaporítót mindez nem érdekli, ő árucikként tekint a kutyára és csak a vételára érdekli, örömmel tölti el, ha sikerül eladnia! Ha csak sajnálatból vásárol meg egy kiskutyát, csak azért, hogy kimentse a pokolból, inkább ne tegye!
A szaporító mindebből azt szűri le, hogy jöhet a következő alom, majd az azután következő és nincs megállás! Ha szaporítótól vásárol kutyát, csak tovább generálja a szaporítást!


Vámosi Ildikó

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com