Kutya a vízben: 10 szabály, aminek betartása elengedhetetlen a biztonság érdekében

Fotó: Shutterstock/absolutimages

A meleg évszakban ember és kutya egyaránt a víz közelébe vágyik: a legtöbb kutya imádja a folyékony közeget, legyen az tó, patak, folyó vagy akár tenger, de van néhány szabály, amelyet be kell tartani a biztonságos nyári szórakozás érdekében.

1. Csak lassan engedjük be a kutyát a hideg vízbe

A tíz fokos vagy annál nagyobb hirtelen hőmérsékletváltozás nagy megterhelést jelent a kutya keringésének. Mielőtt úszni engednénk a kutyát, locsoljuk le vízzel, vagy vezessük néhány métert a sekély részben, hogy a lába lehűljön, és a szervezete alkalmazkodni tudjon. Ez beindítja a keringését, tehermentesíti az ízületeit, és biztonságérzetet ad neki. Hagyjuk, hogy ő maga döntse el, hogy eljött-e az idő a vízbe ereszkedésre. Soha ne hagyjuk a kutyát tíz percnél tovább a tíz Celsius-fok alatti vízben tartózkodni, különben a kutya szervezete lehűl.

2. Hagyjuk a kutyát pár percet szaladgálni az úszás előtt

Győződjünk meg róla, hogy a kutya elvégezte a dolgát, mielőtt bemegy a vízbe – ne egyből az autóból ugrassuk be úszni. Velünk, emberekkel ellentétben nem fogja vizelettel vagy ürülékkel beszennyezni a vizet, de kényelmetlen érzést kelthet számára, ha nem volt lehetősége úszás előtt elintéznie az ügyeit.

Fotó: Babiczky Attila

3. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát

Ha kutya a vízben vagy annak közelében szaladgál, játszik vagy úszik, soha ne tévesszük szem elől. Arra is ügyeljünk, hogy a kutya ne távolodjon el túlságosan tőlünk. Ha észrevesszük, hogy kedvencünk sok vizet nyelt, sűrűn köhög, tüsszög, hívjuk ki a partra, és tartsunk egy kis szünetet.

4. A mentőmellény biztonságot ad

Még ha úszás közben nem is tévesztjük szem előtt a kutyát, akkor sem árt, ha van rajta egy kutyáknak való mentőmellény. Ez energiát spórol meg számára úszás közben, ezért főleg nagyon fiatal és idős, valamint a nem teljesen egészséges állatok esetében hasznos. A kutyáknak szánt mentőmellényeknek van egy fogantyú a hátán, amely lehetővé teszi, hogy a kutyát megragadjuk és kihúzzuk.

Vitorláshajó vagy motorcsónak fedélzetén, valamint SUP-ozás közben minden kutyát fel kell szerelni mentőmellénnyel. Ennek a speciális mellénynek szorosan kell illeszkednie, hogy a kutya ne tudjon kicsúszni. Ha feltűnő, foszforeszkáló színt választunk, akkor vízbe esés esetén sem veszítjük szem előtt kedvencünket.

Fotó: 123rf.com

5. Ne kényszerítsük a kutyát úszásra

Nem minden kutya szeret a vízbe ugrani, és vannak kutyák, akik azt sem szeretik, ha nem ér le a lábuk. Ne kényszerítsük a kutyát mélyebb vízbe, ha láthatóan fél. Csak addig dobáljuk a labdát vagy a játékot, ameddig biztonságosan be tud úszni érte.

6. Csak biztonságos vizekben úsztassuk kedvencünket

Erős sodrású folyókban, gátak közelében lévő vizekben és meredek partú csatornákban a kutya elsodródhat, és az is előfordulhat, hogy nehezen tud kimászni a partra. Ha a tengerben szeretnénk úsztatni négylábú kedvencünket, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a hullámzás nem túl erős. Kutyával is feltétlenül kerüljük el azokat a vízterületeket, ahol táblák jelzik, hogy tilos az úszás.

7. Ügyeljünk a paraziták elleni védelemre

Ha a kutyánk bolha- és kullancsirtó nyakörvet visel, azt fürdés és úszás közben vegyük le. Ellenkező esetben a nyakörvek a vízbe juttatják hatóanyagaikat. Ha pedig spot-onnal kezeltük a kutyát, akkor legalább 24 óráig ne engedjük vízbe menni.

8. Fürdés után zuhanyozzuk le a kutyát

Ha a kutyánk megfürdött a tengerben, tóban vagy folyóban, utána minél hamarabb – legkésőbb hazaérkezés után – öblítsük le tiszta vízzel. Ez lemossa a szőrzetéről a szennyeződéseket, a sót, az idegen testeket és a baktériumokat.

9. Úszás a kutyával: óvatosan a karmokkal

Ha a kutyával együtt megyünk a vízbe, és a kutya mellettünk úszik, vigyázzunk a karmaira! Ezekkel önhibáján kívül súlyos sérüléseket okozhat nekünk.

Tipp: Ha fel akarjuk venni a kutyát a vízben, akkor ezt vagy a biztonsági mellénye hátuljának megfogásával tehetjük meg, vagy pedig úgy, hogy egyik kezünket a kutya hasa alá tesszük, a másikkal pedig megtámasztjuk a hátsó lábait.

10. Elég az úszásból, ha a kutya kimerült

Bár az úszás egészséges a kutya számára, fizikailag nagyon is megterhelő lehet. A kutyák nem mindig mutatják egyértelműen, hogy kimerültek – sokszor egyszerűen csak tovább tempóznak. A kutyát saját gazdája ismeri a legjobban: ha azt látjuk, hogy a mozgása lelassul, és a fejét már nem büszkén, hanem fáradságosan emeli ki a vízből, és az úszás folyamata is lelassult, akkor segítsük ki a kutyát a vízből. És ne lepődjünk meg azon sem, ha kedvencünk némi izomlázzal küzd másnap.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es júniusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com