Kovács KOKÓ István és két kutyája: Rocky és Spiky

„Rocky dominánsabb, Spiky pedig sokkal szelídebb és bújósabb”

Mindig is volt kutyája, de mostanra találta meg azt a fajtát, ami a szívéhez a leginkább közel áll. A sportoló két hovawart büszke tulajdonosa, egy síelés alkalmával szerettet bele a család ebbe a fajtába.

Kovács István
Az olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó, műsorvezető 1970. augusztus 17-én született Budapesten. Amatőrként és a profik között is eredményes pályafutást tudhat maga mögött, Tehetsége korán megmutatkozott 1988-ban már junior Európa-bajnok volt, majd 1991-ben Sydneyben és 1997-ben Budapesten is világbajnoki címet szerzett, na és persze 1996-ban Atlantában olimpiai arany is a nyakába került. Kétszer lett az év sportolója. Profiként 2000-ben Steve Robinson legyőzésével Európa bajnok lett, majd 2001. januárjában Antonio Diaz kiütésével megszerezte a WBO világbajnoki címet végül 2002-ben szögre akasztotta a kesztyűt. A sport most is jelen van az életében, triatlonozik, és a maratonokon is rendszeresen indul. Jelenleg az M4 Sport műsorvezetője, mellette egy belvárosi étterem tulajdonosa. Mindezek mellett háromszoros apuka, fiai: Bence, Gergő és Zalán.

A sok munka mellett mennyi időd jut a kedvenceidre?
• Vannak dolgok, amikhez én és a feleségem is szigorúan ragaszkodunk. Ilyen a kutya sétáltatás is, hetente többször is elvisszük Rockyt és Spikyt a közeli erdőbe. Ez egyfajta rituálé számunkra. Amikor másfél évvel ezelőtt megszületett a legkisebbik fiam Zalán, a kutyákat kitiltottuk a házból, de a pici miatt sokat vagyunk kint a kertben velük. Ráadásul Zalán igaz kis játszópajtása lett a két kutyának.
Gyerekkorodban is voltak kutyáid. Hogyan emlékszel rájuk vissza?
• Kőbányán születtem és ott nőttem fel. Kis túlzással élve mióta az eszemet tudom mindig is volt kutya az életemben. Még a garzonban is volt egy Kántor névre hallgató német juhászunk, ám őt sajnos megmérgezték. Őt követte Lady, aki szintén német juhász volt, édesanyám valamiért nagyon kedvelte ezt a fajtát.

18 éves koromban, amikor elköltöztem otthonról és a sport mellett elkezdtem dolgozni, egy építkezés mellett találtam egy alom keverék kutyát, megesett rajtuk a szívem és az egyikőjüket befogadtam. Csau csau és tacskó keverék volt, édesanyámmal élt hosszú éveken keresztül, ő volt az utolsó kutyája, most már csak egy macskát tart. Később a lakótelepi lakásunkban fél évig volt egy spánielünk, de végül őt el kellett ajándékoznom Gesztesi Károlynak, mert minden igyekezetünk ellenére (kutyaiskola, tréner, szakkönyvek) nem bírtunk vele. Az etetéseknél olyannyira agresszíven viselkedett, hogy szó szerint a kezünknek ugrott, amikor ő evett nem lehetett bemenni a konyhába. Végül az ismert színművész vállalta a gondozását. Majd 2000-ben, amikor családi házba költöztünk, a legelső gondolatom az volt, hogy szeretnék egy házőrzőt. Akkor mi a golden retriever mellett döntöttünk. Brúnó sajnos nem élt sokáig, egy éves korában elpusztult. Volt egy nagyon rossz szokása, megette a köveket, ami tönkretette a bélrendszerét.

A hovawart
A hovawart sok fajta vérét hordozza magában, ettől olyan sokoldalú. Ősei között megtalálható a landseer, ónémetjuhász, újfundlandi, kuvasz, gordon szetter, afrikai vad agár és még több fajta. A keveredés ellenére elsősorban pásztorkutya. Rendkívül önfejű, de a gazdájához olyannyira ragaszkodik, hogy minden lépését követi, mindig ott akar lenni mellette. Nagyon nyugodt és békés, természetű csak akkor jelez, ha az valóban szükséges. A családdal is jól kijön, nagyon szereti a gyerekeket. Nagy a mozgás igénye, későn érő típus, idő kell ahhoz, hogy meghallja gazdája parancsait. A türelmetlenséggel semmit sem érünk el nála, viszont dicsérettel és kedvességgel szinte bármire rá lehet venni. A hovawart az udvar őrzését nagyon komolyan veszi, ezt megteszi minden kiképzés nélkül is. Megfelelő tartás esetén akár viszonylag sokáig, akár 14 évig is elélnek.

Egyszer sikerült még őt megmentenie az állatorvosnak, azonban a második műtét után nem ébredt fel. Egy hét múlva új családtag érkezett hozzánk, ő szintén a Brúnó nevet kapta, ő is golden retriewer volt, 14 évig élt mellettünk.
Rocky és Spiky mikor érkezett a családba?
• A középső fiam Gergô panaszkodott, hogy neki sosem volt kutyája, mindig azt mondta, hogy Brúnó a testvéréjé Bencéé. Ekkor érkezett hozzánk Rocky, a hovawart, aki most 7 éves. Amikor Brúnó már 14 éves volt, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy Rockynak kellene egy társ, egy játszópajtás. Spiky most négy éves, ugyanattól a tenyésztőtől vettük ôt is. Brúnót sajnos időközben el kellett altatnunk, ami megviselt minket. Ő is egy igazi családtag volt.


Miért pont hovawartokat választottatok?
• A hovawartnál talán nincs is csodásabb kutya a világon. A golden retriewer tulajdonságait, típusjegyeit hordozza magában. A nagy termetük ellenére rendkívül kedvesek, aranyosak. Síelni mentünk Olaszországba, amikor útközben Ausztriában álltunk meg pihenni. Ekkor már szerettünk volna Brúnó mellé egy másik kutyát, de a gyerekek akarták kiválasztani a fajtát. A panzióban, ahol megszálltunk volt egy hovawart. Nagyon megtetszett a fiúknak, egyből utána is néztünk, mit lehet róluk tudni. Nagyon ritka fajtának számított, akkoriban mindössze két-három hovawart tenyésztő volt az országban. Rockyt Kaposváron vásároltuk, és később Spikyt is onnan hoztuk el.

Mit lehet tudni Rockyról és Spikyról?
• Rocky dominánsabb, Spiky pedig sokkal szelídebb és bújósabb. Rocky az idősebb, kettejük közül ő a főnök. Imádja a labdát, órákig képes játszani. Spiky a társaihoz képest kisebb, mintha egy picit le lenne maradva tőlük, viszont ezt mérhetetlen kedvességgel kompenzálja. Korábban mindkét kutya járt kutyaiskolába, a volt feleségem járatta őket, sajnos ennek már csak a nyomát lehet felfedezni rajtuk. Mivel voltak golden retriewereink korábban a kutyatartás szabályait, és az alapokat mi is megtanultuk. Mára minimális hatalmunk van Rocky és Spiky felett, de mindketten behívhatók, és szelídek. Sosem egzecíroztatom őket, nekem a kutyatartás nem erről szól. Nekik is teljes önálló, szabad életük van. A sétákra is nagyon ritkán viszek magammal pórázt, inkább olyan helyre hordom őket, ahol szabadon szaladgálhatnak. Persze előfordul, hogy megrágják az udvaron hagyott papucsokat, vagy a szemetet széthordják, de olyankor pontosan tudják, hogy rosszat csináltak, bűnbánó arcot vágnak. Ilyenkor picit megdorgáljuk őket.

Sportemberként jó dolognak tartod bevonni a kutyáidat a futásba?
• Rendszeresen járunk Rockyval és Spikyval futni. Nekik nagy a mozgásigényük, akkor érzik jól magukat, és akkor kiegyensúlyozottak, hogy ha kellőképpen lefárasztjuk őket. A kertben van mozgásterük, de fontos, hogy nagyobb távokat is megtegyenek. A futásuknak saját metodikája van. Általában 10-12 kilométeres körre visszük őket, 3-4 kilométeren keresztül előttem futnak, majd ezután jön a holtpont náluk, ekkor beállnak mellém, majd az utolsó 7-8 kilométernél pedig mögöttem jönnek. Emellett imádnak úszni is, így gyakran visszük őket kutyastrandra.


Tartottál attól, hogy nehéz lesz a kisfiadat, Zalánt és két kutyát összeszoktatni?
• A kutyáimat ismerve, egyáltalán nem féltem ettől. Az elején annyira vigyáztak a kicsire, mint egy hímes tojásra. Most már pont fordítva van, Rocky és Spiky fél Zalántól, előfordul, hogy a kisfiam szemtelenül viselkedik velük. Az etetésüknél Zalán is besegít, ő ad engedélyt a kutyáknak arra, hogy ehetnek. Örülök, hogy a kisfiam kutyás családba született. Szerintem a természet és az állat közelsége, jelenléte fontos dolog egy ember életében. Szerencsére ez mind a három fiamnál megvolt, jó körülmények között, kertben tudták a kutyákat nevelni. Tapasztalataim szerint egy lakótelepi lakásban sokkal nehezebb megteremteni a megfelelő körülményeket egy nagytestű állat számára, de nem lehetetlen.
Képek és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com