A gasztronómia gyémántja és az ember legjobb barátja

A szarvasgomba egy átlagos beszélgetésnek – vagy egy átlagos ebédnek – ritkán szokott a szereplőjévé válni. A kutyás témák kapcsán azonban mind gyakrabban felmerül ennek a különleges gombának a neve és vele együtt az azokat megtaláló kutyák munkája is említést kap, sőt ma már amolyan hobbisportként bárki megtanulhatja a szarvasgomba-kereső kutya képzését.

Az ország szinte bármely pontján terem valamilyenféle szarvasgomba. Természetesen az időjárástól nagyon függ a termés mennyisége és minősége. A gyujtött gomba legnagyobb részét külföldön értékesítik, ezért a hazai vásárlóknak alig van esélye arra, hogy megismerje, megszeresse és rendszeresen használja a szarvasgombát. Lassan, de biztosan emelkedik azok száma, akik már nem csak a gasztronómiai értéke miatt, hanem a kutyával eltöltött szabadidős programok miatt is érdeklődnek a gombászat iránt. A hazánkkal szomszédos országokban nem mindenhol engedélyezett a szarvasgomba gyujtése, ahol igen, ott is kutyával lehet járni az erdőt. A disznóval történő keresés inkább hagyományőrzés ma már azokban az országokban, ahol régebben ez volt a szokás. Magyarországon az 1500-as évektől kezdődően vannak írásos emlékek, melyek megemlítik a szarvasgombát. Régen és ma is leginkább kutyákkal keresték, Pák Dénes 1829-ben megjelent Vadászattudomány címu könyvében egy teljes fejezetet szentelt a szarvasgombát kereső kutyák betanítására, idomítására. Az 1700- as, 1800-as években szinte minden uradalomnak volt fizetett, kutyás gyujtője, a begyujtött gombákat nem csak hazánkban használták, de az angol királyi és az orosz cári udvarral is élénk kereskedelmet folytattak. Nyugat-Európában, ahol bőven terem szarvasgomba, ott sok a gombász is, és szinte az összes termést el is fogyasztják. Naponta része, fuszere ételeiknek! Feldolgozó iparuk is nekik van, ezért is kerül ki hozzájuk a hazánkban és a környező, tőlünk keletre, dél-keletre termő területekről a gomba.

A hazai szarvasgomba kereső kutyakiképzés legismertebb alakja Farkas Szilvia. Kérdésükre, miszerint hogyan is képzeljünk el egy ilyen túrát, Szilvia elmondta, hogy a legegyszerűbben úgy lehet, hogy megyünk a kutyákkal az erdőben és ők keresik a gombát. – Amikor megtalálják, megkaparják a földet, jelzik, hogy ott van. Kiveszem a földből és jutalom falatot kapnak a munkájukért. Persze amilyen egyszerűen hangzik – mint minden más szakmában – annyira nem az – mondja a kiképző és szarvasgombász. Az én feladatom, hogy jó helyre vezessem a kutyáimat, hogy a motivációjuk ne szűnjön meg, élvezzék és sikeresnek tartsák a gombászatot. Számukra ez vadászat, amit ösztönük szerint csinálnak a falkavezér irányítása alatt.

A jó vezetőnek biztonságot ad a tudása, amit a szarvasgombász képzés nyújt. Itt megtanulunk mindent a gomba élőhelyeiről, de ehhez bizony hozzá kell tenni a több éves tapasztalatot, amit sok-sok erdő járással, természetfigyeléssel lehet megszerezni. Kérdésünkre, hogyan is kezdődött Szilvia szarvasgombász kutya kiképzői pályája, elmondta, hogy a kutyakiképzést saját kutyái sikeres vizsgája után kezdte.

• Több ebet is felkészítettem a szarvasgombász vizsgára, közöttük néhány, kifejezetten szarvasgombászatra kitenyésztett lagotto romagnolo-t – folytatja Szilvia. Munka közben megismerve nagyon megszerettem ezt a különleges fajtát. Az első lagotto tanítványom, Garda, még a vizsga előtt II. helyezést ért el a szarvasgombász kutyáknak megrendezett országos versenyen. Azóta is foglalkozom a fajtával, a retriever képzésre építve az oktatásukat. Módszerem sikerét jelzi, hogy a gazdik egymásnak ajánlják a képzésemet. Mindig megkérdezik, hogy alkalmas-e a kutyám a gombászatra? Hogyan tesztelem? A válaszom mindig az, hogy igazán nem láttam még olyan kutyát, akit ne lehetne megtanítani, hogy megkeresse a szarvasgombát! Az első alkalommal felmérem a kutya-gazdi páros kapcsolatát, mert tapasztalatom szerint ezen múlik minden!

Amennyiben szükséges ezt fejleszteni és a gazdi elhatározása is szilárd, akkor a kutyából a tréningek alatt szarvasgombász válik! Minden gazdi-kutya párossal egyénileg foglalkozom, nincs csoportos képzés. Ráhangolódom a páros kapcsolatára, energiájára, dinamikájára és ezt felhasználva egyedi foglalkozást tartok. Ezek szerint fókuszba kerül a kutya és gazdája kapcsolata is a képzés során?

• Természetesen, a tréningek alkalmával kialakítjuk és fejlesztjük a gazdi és kutyája közötti együttmuködést. Felfedezzük a bennünk rejlő intuitív képességeket, amivel kapcsolódhatunk egymáshoz és a természethez, ezzel megteremtve azt a harmóniát, amit a hétköznapokban sokszor csak elérhetetlen álomnak tartunk. A napi rutinból kikapcsolódva, sokszor komfortzónánk határainak feszegetésével, sőt átlépésével érjük el a fejlődést, ami meghozza az elégedettséget számunkra. Mivel ez is vadászat, természetesen a vadászkutya fajták előnnyel indulhatnak egy ilyen képzésen. Az a fajta, amit kifejezetten szarvasgombászatra tenyésztettek az olaszok, a lagotto romagnolo.

Sokat foglalkozom ezzel a fajtával is, egyre több a tanítványom közülük, és mondhatom, hogy valóban nagyon tehetségesek! A tréningezés és gyakorlás azonban nem hiányozhat náluk sem, ha eredményt szeretnénk elérni. Számos ilyen van! Kezdve onnan, hogy a kutyust megismerve, első alkalommal még mindent, amit a szájába vett, rágta, tépte és vicsorgott hozzá…. ma már szépen, nyugodtan, szájában tartva apportírozza a szarvasgombát! Az is érdekes, hogy a több éve vadászó labrador, ma már gombászik is! Egészen odáig, hogy a kifejezetten szarvasgombász alomból vett lagotto, 4 éves koráig nem mutatott egy gombát sem a természetes élőhelyén, a tréningek óta pedig nap, mint nap talál és meg is mutatja, kikaparja gazdájának!

Varázslat – ez a szó jut eszembe, amikor belépek az erdőbe a kutyákkal – zárja le a beszélgetést ezzel a csodálatos gondolattal Szilvia, majd folytatja: – Hát nem érdekes?! A szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával, a gomba felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad. Mindez alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt.

Horváth Norbert

Fotó: Lajti Balázs

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com