Országos fogyatékos kutyapiknik

Első alkalommal rendezték meg az Országos Fogyatékos Kutyapikniket 2019. május 31. és június 1. között. A rendezvényen szakmai előadásokkal, izgalmas programokkal várták a fogyatékkal élő kutyákat, és gazdáikat. Az esemény megálmodójával és szervezőjével Zsibrita Andrással beszélgettünk a kutyapiknikről.

Mi volt a fő célja az Országos Fogyatékos Kutyapikniknek?
• Elsősorban az volt a célunk, hogy felhívjuk a gazdák figyelmét arra, hogy egy fogyatékkal élő kutya is élhet szinte teljes életet. Szerettük volna bemutatni, hogy a hagyományos orvosi beavatkozásokon kívül számtalan olyan alternatív gyógymód létezik a fogyatékkal élő ebek számára, amelyek alkalmazásával jelentôsen javulhat életminőségük, kedvenceink életkora meghosszabbítható.


Milyen programokkal, előadásokkal készültetek?
• Juhász Miklós a nyers etetés fontosságáról, és a táplálék kiegészítők megfelelô használatáról tartott előadást.

Dr. Kertész Péter állatorvos a kutya betegségekről és azok tüneteiről tartott előadást. Elmondta, hogy a túltenyésztés milyen veszélyeket rejt magában, mennyiféle betegséget, fogyatékosságot okozhat. Kitért olyan betegségekre is, melyeknek külső jelük nincs, de az ebek nem tudnak velük teljes értékű életet élni, ilyen például az epilepszia és a cukorbetegség is.
Dr. Németh József Vendel a holisztikus szemléletű állat gyógyászatról és az abban rejlő lehetôségekről beszélt.
Antalffy Judit a tibeti hangterápiát mutatta be, amit manapság egyre gyakrabban alkalmaz kutyáknál, macskáknál és lovaknál is nagyon jó és látványos eredményekkel.

Fotók: Zsemberi Zsófia

Smidth Henry terápiás kutyamasszőr és oktató is ellátogatott a rendezvényre, aki bemutatta, hogy a négylábúak rehabilitációja során a masszázs milyen fontos szerepet játszik a gyógyulásban. Itt tulajdonképpen a svéd és thai masszázs elemeit vegyítik a szakemberek, személyre szabottan alkalmazzák a különböző fogásokat a kutyáknál.


Melyek a leggyakoribb kutyabetegségek tapasztalataid szerint?
• Elmondható, hogy a négylábúaknál is szinte ugyanazok a betegségek ütik fel a fejüket, mint nálunk embereknél. Én kutyakocsik tervezésével és gyártásával foglalkozom. Ennek révén leginkább mozgáskorlátozott kutyákkal találkozom. A hátsó végtagok bénulása adódhat akár csigolyakopásból vagy porckorong sérvből, de előfordul, hogy tumor, fertőzés miatt veszíti el a lábát egy kiskutya. Sajnos számtalan esetben az állatorvosok az ebek altatását javasolják. Sok gazdi nem tudja, hogy egy kutyakocsi segítségével szinte teljes életet élhet kis kedvencük, ugyanúgy tud játszani, futkosni a társaival, mint az amputáció előtt. A rendezvényre érkeztek süket, látássérült és végtaghiányos kutyusok is.
Mennyire nehéz a kutyakocsival megtanulni járni?
• Általában nagyon könnyen hozzászoknak a kutyák. A piknik előestélyén is „bekocsiztam” egy mozgássérült kutyust, aki azóta is vidáman használja Bigáját.

A piknik szervezője

A gazdáknak mennyi plusz munkával jár egy mozgáskorlátozott kutyával együtt élni?
• Biztos, hogy nehezebb, mint egy teljesen ép ebbel, azonban a legtöbben nagyon elszántak, és mindent megtesznek kedvencükért. Sajnos még mindig nagyon sokan anyagi okok miatt választják az altatást, hiszen a műtétek és az ezt követő rehabilitációk költségesek. Szerintem a rendezvényen az alternatív módszereket szinte teljeskörűen sikerült bemutatnunk. A négylábúak és gazdáik is nagyon jól érezték magukat. A délegyházi helyszín ideális volt, kedvük szerint fürödhettek, játszhattak a kutyusok. Úgy gondolom, hogy sikerült igazi, felejthetetlen piknik hangulatot teremtenünk.
Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com