Betiltották a kutyahús fogyasztását Dél-Koreában: elfogadta a parlament a törvényjavaslatot

(Photo by Chris Jung/NurPhoto via Getty Images)

A dél-koreai parlament 2024. január 9-én elfogadta a kutyahús fogyasztásának és értékesítésének betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amely az állatvédelem növekvő támogatottságának köszönhetően véget vet egy vitatott, évszázados gyakorlatnak. Végre betiltották a kutyahús fogyasztását!

Elavult szokás

A kutyahús fogyasztását Dél-Koreában egykor az állóképesség javításának egyik módjaként tartották számon. Ez a gyakorlat azonban mára már elavult és ritkaságszámba ment, és nagyrészt néhány idős emberre és bizonyos éttermekre korlátozódott. Szerencsére napjainkban már egyre több koreai tekinti a kutyákat családi háziállatnak, és egyre több kritika éri a kutyák fogyasztásának gyakorlatát.

Az aktivisták szerint a legtöbb kutyát még mindig áramütéssel vagy akasztással végzik ki, bár a tenyésztők és a kereskedők azt állítják, hogy a vágás kíméletesebbé tétele terén előrelépés történt. A tilalom támogatottsága jelentősen nőtt Jun Szogjol 2022 óta tartó elnöksége alatt, aki nagy állatbarát: hat kutya és nyolc macska tulajdonosa feleségével, Kim Keon-hee asszonnyal együtt, aki szintén a kutyahús-fogyasztás éles hangú kritikusa.

Egyre népszerűbb a kutya Dél-Koreában házi kedvencként

Dél-Korában emellett a kutya házi kedvencként való tartása is egyre népszerűbb. A kormányzati adatok szerint 2022-ben már minden negyedik dél-koreai háztartásban volt kutya, szemben a 2010-es 16%-kal. A dél-koreai parlament ritka erős támogatással, elsöprő 208 szavazattal, két tartózkodással fogadta el a törvényjavaslatot. A jogszabály célja „a kutyafogyasztás felszámolása”, és hároméves türelmi idő után lép hatályba.

(Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

3 évet is kaphatnak érte

A kutyák emberi fogyasztásra szánt hús előállítása céljából történő tenyésztése és levágása három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 30 millió won (csaknem 7,8 millió forint) pénzbírsággal lesz büntethető. A törvényjavaslat nem ír elő büntetést a kutyahús fogyasztásáért önmagában.

„Történelmet írtunk” – mondta Chae Jung-ah, a Humane Society International Korea állatvédő szervezet ügyvezető igazgatója. „Elértük azt a fordulópontot, amikor a koreai polgárok többsége elutasítja a kutyafogyasztást, és azt akarja, hogy ez a szenvedés a történelemkönyvekbe kerüljön”.

Egyre csökkent a kegyetlen szokás népszerűsége

Egy tavalyi Gallup-felmérés szerint az embereknek mindössze 8%-a mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megkóstolta a kutyahúst, szemben a 2015-ös 27%-kal. A megkérdezettek kevesebb mint ötöde mondta, hogy támogatja a hús fogyasztását.

Komoly vitákat indított

A kutyahús-iparág képviselői természetesen erőteljesen tiltakoznak, és azt tervezik, hogy alkotmánybíróság elé viszik az ügyet, megkérdőjelezve a törvény jogszerűségét. Emellett kártérítési követeléseket is megfogalmaztak az elszenvedett veszteségek kompenzálására, a megszűnő létesítmények költségein felül. A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy konzultálni fog az érintett vállalkozásokkal, hogy biztosítsa azok stabil működését, és „ésszerű keretek között maximális támogatást nyújtson”.

A minisztérium becslése szerint különben 2022 áprilisában mintegy 1100 gazdaságban 570000 kutyát tenyésztettek, amelyeket mintegy 1600 étteremben szolgálnak fel.

Ami a fajtákat illeti, elsődlegesen a Dél-Koreában őshonos koreai jindo kutya húsát hasznosították, de nem ez az egyetlen kutyafajta, amelyet a húsáért vágtak le: állatvédelmi szervezetek retrieverekről, cocker spánielekről, valamint beagle-kről, uszkárokról és huskykról is beszámoltak az áldozatok között.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es februári számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com