IRO mentőkutya-vizsga szabályzat módosítás

A Ludovika Huszár lovarda előtérben

2019. január 6. vasárnap egy nagyon fontos eseményre gyűltek össze többen is a magyar mentőkutyások közül. Az IRO, a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet időnként (általában 5 évente) felülvizsgálja, illetve módosítja kiegészíti a mentőkutyák nemzetközi vizsgaszabályzatát.

A bevezetendő új szabályok ismertetésére, értelmezésére, a Mancs a Kézben Egyesület szervezésében tájékoztatót tartott az osztrák Charlotte Kranz bírónő, aki maga is aktív mentőkutya-vezető. Az összejövetelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovardájában rendezték, amelyet hetente egyszer az egyetemmel együttműködés formájában a télen, tréningezésre is használhatnak a mentőkutyások. A tájékoztatóra nagyon sokan jöttek, összesen hatvanheten, az ország szinte minden részéről.
A résztvevők voltak: Pannon Kutyás Kutató -Mentő Csapat, Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület, Debreceni Mantrailing és Kutyás Egyesület, Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentô Egyesület, Pécsi Mentőkutyás Egyesület, Mancs a Kézben Egyesület, S.O.S. Mentőkutyás Egyesület, Kutyákkal az Életért Alapítvány, Zala Különleges Mentők Egyesülete,

Charlotte Kranz

K.A.R.E. Keresőkutyás Szolgálat, Kelet-Magyarorszagi Speciális Mentő Egyesület, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, HKR Mantrailing, Mantrailing Buda, Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány, Mantrailing Group Budapest, és páran magánszemélyek. Változott pár rövidítés a vizsgaszabályzatban, változott az alkalmas szintű vizsga jele V-re (E-ről). Újítás, hogy ez után kötelező lesz a „V” (az alkalmassági) vizsga a további vizsgákhoz, illetve, hogy mostantól csak két „A” vizsga (és azok is legalább 80%-os eredményességgel) birtokában lehet „B” szintre lépni illetve „B” vizsgát letenni. A legnagyobb horderejűnek a mantrailing szimatmunka bevezetése számít szerintem, ezzel a különbözô lehetséges keresési fázisok száma 4-rôl 5-re nő (eddig volt: nyomkövetés, romkeresés, területkeresés, lavinakeresés). A mantraining egy nemcsak természetes környezetben és nem csak talajszimattal végrehajtott nyomkövetés, mely az utóbbi pár évben – sok lelkes kiképzőnek és kutyásnak köszönhetően kezd elterjedni, ismert lenni, és gyakorlati körülmények között is bizonyította használhatóságát, alkalmasságát.

Gyakorlati bemutató, az új akadály, a „Swing”


Kisebb változások voltak a keresési feladatok végrehajtásában. Például: mikor kezdődik az időmérés, hogyan kell a megtalált személynél viselkedni, a területkeresésnél a „magasban levő személy” az eddigi 2 méter helyett, 3 méteren is lehet, stb. Azonban nagyobb, fontosabb változás, hogy visszajön (kb. 15 éve még a vizsga része volt, de később kivették) a felugat gyakorlat: a keresések előtt, egy az erre kialakított helyre (a keresési területtől jól elkülönítetten). Emellett elrejtett személyhez kell küldeni a kutyát, hogy a bíró a talált személyt jelző viselkedését lebírálhassa. A fegyelmező gyakorlatokban is kisebb változások lettek, a menetelés, láb melletti követés ezentúl fixen első lesz, az ügyességi gyakorlatok meg „tömbösítve” lettek, azaz bár húzni kell a feladatok sorrendjét. A fegyelmező-ügyességi faladatok nem lesznek keverve (túl sok volt az oda-vissza sétálás a pályán, ami néha sok idôt elvett). Bizonyos szimatmunkáknak kissé eltérő lesz a fegyelmező-ügyességi része is, valamint az „A” és „B” szint között is lesznek különbségek. Két nagyobb horderejű változás a fegyelmező- ügyességi munkában: egyrészt lett egy új akadály: a swing. Ez egy láncokra (vagy kötelekre) függesztett palló, ami több irányban is elmozdulhat, ha a kutya rálép. Másrészt az apport tárgy is változik, eddig mindenki a saját apporttárgyát használta, aminek használati tárgynak kellett lennie, átalakítás nélkül.

Most a szervezők által biztosított apporttárgyakat kell majd használni, amik szintén használati tárgyak lesznek, pl. pénztárca, cipő, sodrófa, kefe, kötélcsomó, kefe, hogy csak párat említsünk. Az „A” vizsgán a kutyavezető választhat, melyiket szeretné apportíroztatni, a „B” vizsgán a bíró kijelöl egyet (a szervezők biztosította tárgyak közül), és minden kutyának azt kell majd behoznia. Az IRO 5 évente frissíti a szabályzatait, nem hiszem, hogy ezek olyan nagy különbségek lesznek, hogy ne lehetne gyorsan megtanítani kutyáinkat ezekre is, a kutyavezetőnek kell majd jobban koncentrálni, hogy ne tévesszen. Volt kutyánk (lesz is még) aki 3 különbözô szabályzat alapján teljesített mentőkutya vizsgát.
Szalánczi Gábor, SOS MKE

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com