Első kutya

Rozi február közepétől Azurák Csabáék kutyája. Az örökbefogadás másnapján a család nálunk járt. Mi örömmel hallgattuk, hogy történt a kiválasztás, ők pedig szívesen fogadtak pár jótanácsot tőlünk.   

CSALÁDTAG

„Tetszett a fizimiska, hogy nem tapasztaltunk Rozinál szorongásos tüneteket, aludtam rá párat, végül belementem – meséli az elcsábulás hiteles történetét a műsorvezető, majd hozzáteszi – hihetetlen szerencsénk volt, mert egy jól szocializált, alkalmazkodó és békés kutyát kaptunk. Nekem a négylábúak nem ismeretlenek, édesapám igazi bevállalósként huskykat tartott. Az első napi ismerkedés után olyan, mintha Rozi, családtagként mindig is velünk lett volna. Eleinte félt kijönni a lakásból, szerintünk attól tartott, hogy visszakerül a menhelyre, de kitartóan vittük sétálni és ennek a félelemnek mára nyoma sincs.”

Az Azurák családdal régi ismeretséget ápolunk és egy ideje nyomon követjük a kutyák iránti szeretetüket. Egészen meghatott, amikor kisebbik lányuk, Hanna, a megtakarított zsebpénzét karácsonykor egy menhelynek készítette össze és édesanyja azzal hívott fel, hogy szerintünk hol lenne jó helyen az összeg.

A KUTYALOBBI BEÉRETT

A kedvezményezett végül a Vigyél Haza Alapítvány lett, amelynek a munkáját férje, Azurák Csaba régebben is segítette, illetve fotózást vállalt jótékony célú napárjuk kiadásában. Sejthető volt, hogy egyszer innen egy négylábúval térnek haza. Lányuk, a 11 éves Hanna évek óta folytatott kitartó kutyalobbija 2019 februárjában beérett. Az Illatos útról mentett Rozi az Alapítványhoz került, onnan pedig Csabáékhoz.

SZÍV VAGY ÉSZ?

Számunkra volt az öröm, hogy miután Rozi begazdisodott, új családjával ellátogatott hozzánk egy bemutatkozás erejéig, így néhány tanácsot mi is tudtunk adni a sikeres kutya-gazda együttműködéshez. Azt gondoljuk, hogy Csabáék jó idegrendszerű kutyát választottak. Nem kizárólag menhelyi kutyaválasztásnál tapasztaljuk a rossz kutya-gazda párosítást. Minden a kutyázásban kezdő gazda kérje szakember, menhelyi munkatárs vagy tenyésztő véleményét. Ne lépjünk bele „a jaj, de cuki, ő jött oda a gyerekhez először” csapdába. Ha ezt be tudnánk tartani és az érzelmek helyett a racionalitás győzne, illetve odafigyelnénk a kiválasztáskor a nemre, a korra, az idegrendszeri sajátosságokra a fajta tulajdonságaira, valamint annak tipikus egészségügyi problémáira, minden bizonnyal kevesebb menhelyre lenne szükség.

BENJIS

Rozi esetében felhívtuk a figyelmet arra is, hogy lévén, lakásban tartott kutyáról van szó, a szőrzetápolásra érdemes komolyan oda figyelni. A szőrét levágatnánk meglehetősen rövidre, mert a katalóguslakásnak egy esős napon annyi, nem beszélve arról, hogy a patakparti séták és a futóedzések után sem vidám a kullancs és bogáncsszedegetés a túlméretes bundából. Rozi el is zarándokolt egy szépülésre, ahol erdélyi kopó és terrier fajtajegyeket azonosított a kozmetikus, de ennél sokkal, de sokkal frappánsabbnak találtuk a család definicióját, amikor a milyen fajtát fogadtatok örökbe kérdésre megérkezett az egybehangzó válasz: tudod, olyan Benjiset, van abban minden…

3:1

Az otthon töltött órák a lakásban is félelemmel töltötték el Csabáékat, amire a szobakennel vagy a szobakennelnek is alkalmas utazóboxot javasoltuk megoldásként. Bár sokan erre büntetésként gondolnak, talán, mert nyomokban rácsot is tartalmaz, ennek ellenére sok kutya szeret bevackolni egy ilyen helyre, mi pedig nyugodtan elmehetünk két órára otthonról anélkül, hogy egy szétszedett lakásba térnénk vissza. Egyszóval kétoldali biztonságot garantál, mind a kutyának, mind a gazdának, és, ha úgy vesszük, a lakásnak is, szóval ez már inkább három az egyben.

ÚJFAJTA SZOPORNYICA?

Az egészség terén a kullancs és szívférgesség-védelemre hívtuk fel a figyelmet, az ezekkel szembeni védelem nem pénzkidobás az ablakon, ahogy az éves oltások sem. Ennek kapcsán említést kellett tennünk arról a szopornyica tüneteihez igen hasonló vírusról, amelynek pusztító ereje jelenleg is borzolja a kedélyeket a kutyás fórumokon. Hogy egy friss vírusról vagy a szopornyica egyik új mutációjáról beszélhetünk-e, arról Egerszegi Péter, a Felicavet állatorvosa sem tudott nyilatkozni, azt mondta, amíg nem lát egy hivatalos szekvenálást, nem tud érdemben mit mondani, de tényként közölte, hogy a pozitív kutyák 80 százaléka menhelyről került ki. A sekélyes tüneteket produkáló betegség, amire leginkább az enyhe hasmenés a jellemző cseppfertőzés útján, vizelettel, bélsárral, illetve nyállal terjed. Gócpontnak számítanak a menhelyek, ahol kevés a kutyákat oltani, karantén is kellene, de helyhiány miatt a kialakításuk nehézkes. Azoknál a kutyáknál, amelyek évente oltva vannak, kevés az esély, hogy elkapják az újfajta vírust, de, aki mostanában fogadna örökbe, legyen körültekintő a Budapest környéki telepeken lévő kutyákkal, mert, ha onnan kikerül egy beteg egyed, vizeli a vírust, ami tovább fertőzheti a kórt. Magyarán mindig legyünk körültekintőek, de jelen helyzetben különösképpen.

Kittzinger Szonja rovata

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com