Corgi fajtaismertető: tündérparipa vagy 10 kilónyi tömény egó?

Bár küllemben van hasonlóság, a pembroke és a cardigan corgi eredete még csak nem is ugyanazon kontinensre vezethető vissza. A hatalmas fülű, okos tekintetű apró kutyafajta első pillanatban elrabolja az ember szívét. Ám aki azt hiszi, a corgi egy cuki öleb, az bizony nagyot fog tévedni! Bár a két típus közötti különbség jellemben is megmutatkozik, mindkét fajtára igaz, hogy rendíthetetlen, szívós és határozott kis jószágok. A fajtáról Trefán-Török Alexandra, az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület elnöke, a Born To Be kennel tulajdonosa beszélt nekünk.

Nem csak a farok teszi a különbséget!

A pembroke és a cardigan valójában két teljesen különálló fajta, melyeknek más a származása, a munkaköre, az általános megjelenése, színváltozatai, feje, fülei, frontja, farka, karaktere. Az évszázadok során természetesen a két fajta között történt kereszteződés, de ennek ellenére megőrizték egyedi jellemzőiket.

Észak szülöttei

A pembroke corgi a 10. században alakult. Ősét, a Vallhundot a vikingek vitték magukkal Walesbe, ahol aztán spitzekkel keresztezték. A cardigan corgi 3000 éve él Walesben. A kelták hozták magukkal tacskó őseit Angliába, ahol aztán spitzekkel keresztezték. A két fajta közös őse tehát a spitz. Eredeti felhasználhatóságuk tekintetében is más szerep jutott a két fajtának. A pembroke corgi igazi kis mindenes kutya, aki a farm körüli teendőket látta el. Éber volt, figyelt, ha szükséges, jelzett. Terelgette a háziállatokat, még a marhákat is, mindig a gazda nyomdokaiban járt, olyannyira, hogy este a házban is mindig mellette volt helye.

A corgi terelésre is kiváló!

Ezzel szemben a cardigan corgi az igazi mezei terelő feladatokat ellátó, kemény és szívós munkakutya volt. Neki egész nap dolgoznia kellett, így kitartónak és fáradhatatlannak kellett lennie. Nem számított, hogy a talaj köves, vagy esetleg süppedősen saras, sem az, hogy mennyire zord éppen az időjárás. A cardigan corgi tűzön-vízen át tette a dolgát. A pembroke corgik a legenda szerint a tündérek paripái, akikkel a csatákba mentek. Úgy tartják, hogy aki igazán figyelmes, az máig észreveheti a corgik hátán a tündérek kis nyergét. Ez az oka számos ábrázolásnak, melyeken a corgikat tündérekkel a hátukon lehet látni.

Jó humorú fajta

A pembroke corgi egy alacsony, erőteljes kutya. Rendkívül aktív, céltudatos, érdeklődő és intelligens. Ízig-vérig igaz, hogy ők nagy kutyák kis testben. Figyelmesek és tettre készek, imádnak élni és minden megnyilvánulásukkal ezt teszik nyilvánvalóvá. Jellegzetes, rókára emlékeztető arckifejezésük és felettébb jó humorérzékük van. A cardigan corgi alacsony, a pembroke-nál azonban nagyobb, közepesen erős felépítésû kutya jellegzetesen mély mellkassal. Első pillantásra látszik, hogy arányaiban hosszabb, mint amilyen magas. Szívós, kitartó, intelligens kutyák, akik a nap 24 órájában készen állnak bármilyen feladat elvégzésére a gazdi kedvéért. 

Általános közös vonások

A két fajta az 1-es fajtacsoport két legkisebb tagja, egyformán intelligensek, figyelmesek, és jóindulatúak. A corgik tipikusan azok a „nagy kutyák kis testben”, amelyek folyamatos foglalkoztatásra vágynak. Aktív, pörgős, szívós kutyák hatalmas alkalmazkodó készséggel és óriási szívvel. Nagyon jó a problémamegoldó képességük, rendkívül gyorsan tanulnak, emiatt a világ kutyafajtáinak IQ listáján is nagyon előkelő helyen szerepelnek. Minden nap mosolyt csalnak az ember arcára, igazi jelenségek, akikkel élmény az élet!

Az első corgik Magyarországon

A corgi nem csak különleges, de igen nehezen tenyészthető fajta. Talán ez az egyik oka annak, hogy bár a ‘90-es években volt egy próbálkozás hazánkban, az hamar kudarcba fulladt. Az első, valóban kiváló vérvonalú példányok csak 2005 után kerültek Magyarországra. Zoller Szilvia, az Arany-Ligeti kennel és Trefán-Török Alexandra, a Born To Be kennel alapítói kezdtek el foglalkozni elsőként a corgik meglehetôsen sok nehézséggel járó tenyésztésével. Hosszas tárgyalások után együttműködés alakult ki Alexandra és neves angliai tenyésztők között. Az itthoni corgisok komoly össze fogásának köszönhetően a magyar tenyésztésű corgik gyakorlatilag azonnal magas minőségben jelentek meg az országban. A magyar corgik nemzetközi kiállításokon is egyre több elismerést szereztek, sőt! Már van magyar tenyésztésű Angol Champion corgi is! (UK.CH. Born To Be Your Salt Dog at Twinan). A küllem miatt a fajta ösztöneinek fenntartását is fontosnak tartják, ezért már 7 éve rendezik meg a Corgi Terelő Napot, ahol a fajta munkaképességeit is kipróbálhatják a tulajdonosok.

A népszerűség veszélye

Az angol királynő nagyon kedvelte a fajtát, emellett egész estés rajzfilm is született a királyi corgikról. Ezek után természetesen nôni kezdett a fajta iránti kereslet, és sajnos megjelentek a szaporítók is. Szerencsére azonban itthon is egyre inkább kialakult az igényes vevő réteg, akik nem olcsó, hanem jó idegrendszerû, egészséges és szép corgit szeretnének – ők természetesen a megbízható tenyésztőkhöz fordulnak. A corgi-tenyésztôk nagyon fontosnak tartják, hogy a fajtát nem ismerő érdeklődők figyelmét felhívják arra a fontos tényre, hogy az apró termet ellenére egyáltalán nem ölebekről van szó: ezek a kis fickók nagyon is kemények, ha kell, egy hatalmas bikát is rendre tanítanak. Tehát, aki corgi mellett teszi le a voksát, annak fel kell készülnie arra, hogy egy aktív, makacs de nagyszerû társra lel az apró eb személyében. 

Sajnos a corgik szaporítóknál is fellelhetők már. Ezek jó párszor pembroke és cardigan keverékek, vagy származási lappal sem rendelkező példányok, illetve nagyon alacsony minőségű, tenyésztési alapfeltételeknek sem megfelelő kutyák leszármazottai. A tenyésztők nem tudták nézni, ahogy szeretett fajtájukat tönkreteszik, így tavaly megalakult a Corgi Power Fajtamentő Egyesület, céljuk az, hogy ideiglenes befogadókhoz kihelyezve, orvosi ellátás és némi nevelés után gazdához segítsék a menhelyekre bekerült vagy szaporítótelepekről mentett corgikat.

Pembroke: változott a standard

Néhány évvel ezelőtt betiltották a farok csonkolását, ami addig jellegzetes vonása volt a pembroke corginak. A tenyésztők feladata, hogy a kiállításokon ennek ellenére is sikeresek legyenek, ami nem is egyszerű dolog, tekintve hogy a corgi mozgása is egészen más, ha meghagyják a farkát.

A megfelelő faroktartás sem volt 2019-ig rögzítve, ami szintén nehezítette a kiállításokon részt vevő pembroke corgik helyzetét. Tavaly azonban megszületett a döntés, amit az FCI elfogadott: tekintve a spitz ősöket, versenyeken a farok tartástól el kell tekinteni, hiszen farkuk fontos kommunikációs eszközük is.

Előfordul, hogy születnek eleve farok nélküli példányok – a tenyésztők igyekeznek rögzíteni ezt a tulajdonságot a vérvonalakban, ám ez meglehetősen hosszú és fáradságos munka lesz, mert az egyik szülőnek mindenképpen születetten rövid farkúnak kell lennie hozzá. Viszont két „natural bobtail” párosítása nagyon veszélyes, mert csigolya hiányt okozhat a gerincben is. A corgik tenyésztésénél figyelembe kell venni számtalan egészségügyi tényezőt is, hogy a kölykök a fajtaspecifikus betegségektől ne legyenek terheltek.

Egy biztos, bizonyos hazai corgi vérvonalakat a világ legnevesebb tenyésztői keresik, így elmondható, hogy a hazai kennelek tulajdonosai nagyszerű és lelkiismeretes munkát végeznek!

Érdekes corgi tények:

• II. Erzsébet angol királynő a világ leghíresebb pembroke welsh corgi tulajdonosa volt. Több éven át tenyésztett is Windsor kennelnév alatt és kutyáit soha nem adta el senkinek. Pár generáció után azonban szükség volt már új vérvonalra, így meghívta Anglia neves tenyésztőit az udvarába, hogy kiválaszthassa azt a kant, akivel fedeztet. A kiválasztott kan kutya tenyésztői azonban kellően rafináltak voltak ahhoz, hogy a fedeztetésért cserébe egy kiskutyát kértek, és így ez az egyetlen kölyök kikerült a Buckingham-palotából és bevonult a világ corgi tenyészetének életébe: Windsor Quiz at Ermyn. Ő az ükanyja az első és leghíresebb magyar corginak: Andvol Fregat Moei Mechty „NAPO”-nak. Napo sajnos már nincs velünk, de elmondható, hogy általa a magyar corgik vérében is királyi vér csörgedezik!

• A welsh corgi pembroke a kutyafajták IQ listáján mindig az első 10-ben végez.

• Az Amerikában élő GCh. Dalarno Nite Song at Morningstar „Spencer” saját magánrepülőgéppel járt kiállításokra.

• Minden idôk legeredményesebb pembroke welsh corgi-ja a Fiatal Világgyôztes, Fiatal Európagyőztes, 2xVilággyőztes, 2xEurópagyőztes, Multi Ch., Angliában Speciality Corgi Show gyôztes, sokszoros Fajtacsoport győztes és Best In Show: Andvol Ya Tvoy Kumir (Napo kutyánk apukája).

• A welsh corgi pembroke 15-16 évig is élhet.

• A corgik gerincét (hosszúsága miatt) kímélni kell, így a lépcsőzés a fajtának nem ajánlott.

• Josephine, Goldie és Coco, a Born To Be kennel corgijai 5 éve játszanak a Pesti Színház Audiencia című darabjában, ahol II. Erzsébet királynô (Halász Judit) corgijait alakítják. Már több mint 140 alkalommal léptek a világot jelentő deszkákra.

• A corgi szó jelentése: törpe kutya.

• Néha felbukkan egy-egy welsh corgi pembroke alomban fluffy, azaz hosszú szőrű corgi, mely nem elismert szőrváltozat, így kiállításokra nem járhat, ellenben mosómedve-szerű fejébe mindenki azonnal beleszeret, aki csak meglátja.

• A welsh corgi pembroke a legkisebb pásztorkutya.

• Vigyázat: A „corgizás” függőséget okoz!!!

Szöveg és képek forrása: az „a Kutya újság” 2024-es januári száma.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com