Kutya az irodában: mutatjuk az előnyeit, és azt is, mire érdemes figyelni!

Fotó: LIGHTFIELD STUDIOS/Abobe Stock

Míg néhány éve szokatlan látványnak tűnhetett egy elegáns irodában heverésző kutya, ma már egyre természetesebb a jelenlétük az íróasztalok és a nyomtatók között is. Az irodai kutyák bizonyítottan jót tesznek a munkamotivációnak, és csökkentik a dolgozók stressz-szintjét. Nem beszélve arról, hogy számukra is mennyi előnnyel jár mindez!

Kutya az irodában: lássuk az előnyöket!

Alacsonyabb stressz-szint

Különösen a kutyatulajdonosok esetében csökkentheti a stressz-szintet, ha van egy kutya az irodában – a kutyasimogatás ugyanis jótékonyan hat az oxitocin nevű hormonra, amely biztosítja a kortizol nevű stresszhormon csökkenését. Tanulmányok megállapították, hogy a kutyás munkavállalók jelentősen magasabb pontszámot értek el a munkával való elégedettséget illetően, mint azok a munkavállalók, akik nem hoznak kutyát a munkahelyükre.

Egészségesebb alkalmazottak

A kutyás munkavállalók a szünetekben a friss levegőn mozognak, ami nyilvánvalóan jótékony hatással van az egészségükre. És nem csak a kutyatulajdonosok – a tapasztalatok szerint azok a kollégák is szívesen csatlakoznak, akiknek nincs négylábú barátjuk. Még azt is kimutatták, hogy a kutyás munkahelyeken a betegszabadságok mennyisége is csökken.

Hatékonyabb kommunikáció

Egy másik tanulmány szerint a kutyák remekül oldják a hangulatot, és javítják a kommunikációt a munkavállalók, különösen az új alkalmazottak között, mivel folyamatos beszédtémát biztosítanak. A szociális interakciót elősegítő képességük nagyszerű lehet a félénk és visszahúzódó alkalmazottak számára.

Vonzóbb munkahely

Az egyik legnagyobb előny, hogy a háziállatbarát munkahelyi politika vonzóvá teheti a munkahelyet és jobban megtarthatja az új alkalmazottakat. Ez mind a kutyatulajdonosok, mind az olyan emberek számára előnyös, akik egyszerűen csak élvezik a kutyák jelenlétét. A kutyatulajdonosok motiváltabbá válnak a munkahelyükön, ráadásul délután sem az lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb hazaindulhassanak négylábú barátjukhoz.

Fotó: Freepik/westock

Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kutya

Talán mondanunk sem kell, hogy egy kutya számára nem ideális helyzet, ha a nap nagy részében arra vár, hogy a gazdája hazatérjen a munkából. Még az egyedüllétet jól tűrő kutyák is sokkal boldogabbak, ha szinte egész nap a gazdájuk közelségét élvezhetik, és ezáltal sokkal szorosabb kapcsolat alakul ki a tulajdonos és négylábúja között.

Mindent egybevetve ezek az előnyök segíthetnek a munkamorál fokozásában, a termelékenység növelésében és a munkavállalók közötti kapcsolatok erősítésében.

Mire ügyeljünk, ha kutyánk is velünk tart a munkahelyre?

Bár a tanulmányok szerint az irodában tartott kutyák jót tesznek a munkahelyi légkörnek, a munkaadó beleegyezése nélkül nem vihetünk háziállatot az irodába. Tehát első lépésként a főnökünkkel kell egyeztetnünk ezeket a terveinket. Ha áldását adta, akkor azért van néhány szabály, amit nem árt szem előtt tartanunk. Az állatnak egészségesnek, oltottnak, parazitamentesnek és az emberekkel, valamint más kutyákkal szemben barátságosnak kell lennie.

A kutyának csak olyan területekre szabad bejárnia, ahol nem okoz kellemetlenséget. Megállapodás kérdése, de általában az ebédlő, a konyha, a mosdó vagy a tárgyaló lehet kutyamentes terület (persze kicsi, családias légkörű irodákban ennek ellenkezője is elképzelhető, de fontos, hogy minden kolléga egyetértsen a döntéssel).

Fordítsunk kiemelt figyelmet a higiéniára és a tisztaságra: a szőrt és a szennyeződéseket minél gyorsabban el kell távolítani. Mindig legyen nálunk nedves törlőkendő, nejlonzacskó. Egyes kollégákat zavarhatja a jutalomfalatok, a rágcsák erős szaga – ezért inkább semleges illatú ennivalókat vigyünk be kedvencünknek.

Fotó: Pexels/ Lum3n

Legyen a kutyának egy fix helye az irodában, ahova visszavonulhat, illetve ahova mi is visszaküldhetjük, ha olyan a helyzet. Ez lehet egy párna, egy puha fekvőhely, de még jobb, ha itt is van számára egy box, egy ketrec vagy egy textil kutyaház, így biztosított a pihenése. Ügyeljünk arra, hogy ezeket rendszeresen mossuk, tisztítsuk, így a kellemetlen szagok kialakulása elkerülhető.

Természetesen fontos egy itatótál is, amelyben folyamatosan friss víz áll rendelkezésre a kutya számára, de ügyeljünk rá, hogy ez biztonságos helyen legyen, elkerülendő a baleseteket.

Talán mondani sem kell, de kutyánkat rendszeresen vigyük ki a szabadba, mozgassuk meg. Ez egyrészt számára is fontos, hiszen így nyugodtabban viseli a munkanapot, másrészt nekünk is jót tesz, ha naponta többször kicsit felfrissülünk, és újult erővel ülünk vissza az íróasztalhoz.

Hogyan szoktassuk hozzá a kutyát az új helyzethez az irodában?

Csörgő telefonok, hangos nevetés, sok ember egy helyiségben: amikor egy kutya először lép be az irodába, a helyzet kissé furcsa lehet számára.

Ahhoz, hogy jól beilleszkedjen, eleinte csak fél órára vigyük magunkkal kedvencünket, és nyugodt légkörben mutassuk be a kollégáknak. Később fokozatosan növelhetjük az irodában töltött órák számát. Sokat segít, ha egy nagyjából állandó rutint alakítunk ki négylábú társunk számára a sétákat, a pihenést és a játékot illetően, mert így jóval nyugodtabb lesz, hiszen mindig tudni fogja, mikor mi következik. Ha tehetjük, már a munkakezdés előtt tegyünk vele egy nagy sétát, munka után hazafelé pedig álljunk meg valahol, és mozgassuk le alaposan – hiszen ő is velünk dolgozott, még ha szerencsés esetben a nap nagy részét szundikálással is töltötte.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg!

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com