Egy brit felmérésből kiderül, mennyi idő beleszeretni egy kutyába

A kutyák rendkívüli élőlények, nincs más hozzájuk fogható, okosak, hűségesek, odaadóak, szeretetük pedig önzetlen és végtelen. A kötődésünk irányukba könnyedén kialakul, de valójában mennyi időbe telik beleszeretni egy kutyába? Az Agria Pet Insurance, a világ vezető kisállat biztosítója a „Puppy love” néven indított kampánya részeként kutatást végzett a brit kisállattartók körében, hogy megtudják a fenti kérdésre a választ. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett britek 76%-a első pillantásra szerelembe esett a kutyájával. Az eredmények szerint tehát Nagy-Britannia valóban a kutya szerelmeseinek nemzete.

A 2000 kisállat tulajdonos bevonásával készült felmérésből kiderült, hogy…
• 56%-uk 30 percen belül szeretett bele kedvencébe (kutya, cica, nyúl), míg 20%-uk 6 hónap alatt tudta eldönteni, hogy partnere (embertársa) tényleg az „igazi-e” számára.
• A megkérdezett kutyatulajdonosok 76%-a úgy emlékszik vissza az első, mindent meghatározó találkozásra kedvencével, hogy „szerelem volt első látásra”, míg partneréről ugyanezt mindössze 49%-uk tudta elmondani.
• A gazdik majdnem 18%-a mondta azt, hogy 5 perc alatt kialakult a kötődés közte és kutyája között.
• 53%-uk jobban szeret odabújni a kanapén a kutyájához, míg mindössze 36%-uk állította ugyanezt a partnerérôl.

• 28%-uk elismerte azt is, hogy inkább a kutyájukkal osztják meg az ágyukat, mint a partnerükkel.
• A megkérdezettek 64%-a azt is elmondta, hogy jobban szereti a kutyáját az embertársainál.
• A gazdik 37%-a helyezi kedvence igényeit a saját- illetve partnere igényei elé, de ennek ellenére a tulajdonosok 42%-a nem rendelkezik kisállat biztosítással. „Nem meglepő, hogy sokan hisznek a szerelemben első látásra, mivel a legtöbb kutyaszerető ismeri azt az érzést, amikor találkozunk egy kutyával és a szívünk egy pillanat alatt elolvad” – magyarázta az eredményeket Carolyn Menteith, az Agria Pet viselkedéskutatója és trénere.

„Az okok közül az egyik, ami miatt ilyen nagyszerű kapcsolatunk van a kutyáinkkal, a feltétel nélküli szeretetük, amit annyira jó, hogy adnak, és amit csak nagyon ritkán kapunk meg másoktól az életünkben. Statisztikai értelemben a kutyáinkkal fennálló kapcsolatunk nagyobb valószínűséggel hosszabb ideig tart, mint a házasságunk, ezért a hosszú és boldog együtt eltöltendő évek reményében bölcsen megválasztani a kutya társunkat kulcsfontosságú döntés kell, hogy legyen, úgy, mint a felelős kutyatulajdonlás!” – ezekkel a gondolatokkal zárja a magyarázatot Carolyn. Hogy Te is bölcsen választhasd ki kutya társadat, adunk néhány tippet számodra, melyeket, ha követsz, biztosan sikerül több mint egy évtizednyi felhőtlen boldogságra, odaadó hűségre és feltétel nélküli szeretetre szert tenned!

A megfelelő kutya kiválasztása
Egy kutya nagy felelősség! Mielőtt belevágnál a keresésbe, gondold végig, hogy tudod-e vállalni ôt 10-14 éven keresztül felelősen, jóban és rosszban, egészségben és betegségben! Ha családban élsz, mindez közös családi döntés kell, hogy legyen, hiszen egy kutya bekerülése a családba alapjaiban változtatja meg az életeteket!
Néhány hasznos irányelv, amit fontos szem előtt tartanod:
• az életmódodnak megfelelően válassz
• vedd figyelembe az életteredet
• eldöntendő, hogy kiskutya vagy felnőtt kutya kerüljön a családba
• az életkor kérdése is fontos tényező, fiatal vagy idősebb kutya legyen a kiválasztott
• fontos a kutya temperamentuma
• a méret is sokat számít
• a szőrzet hosszúsága is alapvető
• a kutya neme is meghatározó

A kutya társad kiválasztása előtt fontos kutatómunkát végezned és gondosan tájékozódnod, mivel a különböző kutyafajtáknak eltérő igényei vannak. A hazai Ebtenyésztő Szervezet, a MEOE Szövetség honlapján megtalálod a különböző kutyafajták hivatalos klubjait. Ha felveszed a fajtaklubokkal a kapcsolatot, szívesen segítenek neked az általuk gondozott fajta bemutatásával, meghívást kaphatsz a rendezvényeikre, ahol személyesen is tudsz találkozni és érdemben beszélgetni a fajta tenyésztőivel, rajongóival, ezen felül megismerkedhetsz az adott kutyafajta egyedi személyiségével, tapasztalatokat gyűjthetsz a gazdiktól, melyek a jövőre nézve nagyon hasznosak lehetnek számodra. Ha kiválasztottad a kutyafajtát, el kell döntened, hogy kiskutyát vagy felnőtt kutyát szeretnél. Ha kiskutyát választasz, álmaid kutyájává alakíthatod őt, készülj fel rá, hogy kemény munka lesz, a nevelés időigényes és részedről nagy elkötelezettséget igényel! Ha felnőtt kutya mellett döntesz, azt kapod, amit látsz. Tudod, hogy néz ki, milyen a személyisége, és van róla elképzelésed milyen lehet vele az élet. Viszont a realitás mindig más, a megismerkedés és az összeszokás időszaka egy felnőtt kutyával hosszabb és nehezebb lehet, mint egy kiskutyával! Tenyésztőtől választani a legjobb esély az egészséges és szocializált kutyára. A következő lépés egy jó hírű tenyésztő keresése. Kiskutya vásárláskor egy jó hírű tenyésztő rendkívül fontos, nemcsak egészségügyi okokból, hanem viselkedési szempontból is. A kutyákban az agyfejlődés életük első hét hetében megy végbe, azaz, amikor még a tenyésztővel vannak. Gyors fejlődésnek indul az idegrendszerük, és végleg kialakul az agymûködésük, mely 7 hetes korukra már megközelítőleg eléri a kifejlett kutyák teljesítményét. 3 és 7 hetes kor között a kiskutya számára kitágul a világ és megkezdődik a külső környezet hatásainak befogadása, valamint kialakulnak a többi kutyához kötődő érzelmi kapcsolatai is. Ha a kölyköt a 7. hét előtt elválasztják az anyjától és a testvéreitôl, a fejlődéséből és az életéből kimarad a kutyákkal való kapcsolat kialakítása, emiatt később kevesebb érdeklődést tanúsít majd fajtársai iránt. Ha hiányzik az agyi fejlődésnek ez a döntő időszaka, azt már soha többé nem hozhatod vissza! Ezért a felelőtlen szaporítóktól származó kölyköknél, illetve a felelőtlen és tudatlan laikus gazdiknál (aki nem ivartalaníttat, ha vemhesül a kutyája és megszül, majd elajándékozza a kölyköket szemléletet valló családi kutyás gazdikat értem rajta, akik ugyanolyan szaporítók, mint akik tudatosan szaporítanak) született kiskutyáknál a fent leírtakból kifolyólag valós viselkedés problémák jelentkezhetnek.

A Magyar Kennel Klub tenyésztői egy jó kiindulópont, mivel konkrét szabályoknak kell megfelelniük! Magyarországon a tenyésztők számára az egyes kutyafajtákra vonatkozóan az FCI által meghatározott fajtastandardok az irányadóak, ezen felül a fajtaklubok által előírt tenyésztési szabályokat minden esetben be kell tartaniuk. Tenyésztésbe csak meghatározott életkort elért kutya vonható, a tenyésztésbe vételhez az öröklődő betegségek kiszűrése céljából kötelező az egészségügyi szűrővizsgálatok megléte (fajtától függően vannak meghatározva, de általánosságban elmondható, hogy a diszplázia szűrés minden fajtánál kötelezően elő van írva)! Egy adott kutya csak akkor vonható tenyésztésbe, ha a fajtaklub tenyészvizsgáján részt vett, a követelményeknek megfelelt és a tenyészthető minősítést igazoltan megszerezte! Az alábbi feltételrendszer minden olyan törzskönyvvel és chippel rendelkező kutyára vonatkozik, akivel az adott tenyésztő tenyészteni szeretne.

Az egyes fajtaklubok tenyésztést szabályozó feltételrendszerei szigorúak, melyek a fajták érdekeit szolgálják az egészség, a jellem és a küllem fennmaradásának, illetve javításának céljából! Ha tenyésztőtől választasz kiskutyát, nagy eséllyel kapsz minőségi, az adott fajtában megfelelő küllemű és jellemű, egészséges kiskutyát törzskönyvvel, chipezve, a korának megfelelő védőoltásokkal ellátva, szocializálva, szerződéssel és nevelési útmutatóval átadva. Azt tudnod kell, hogy a legtöbb tenyésztőnek több évi, sok esetben több évtizednyi minőségi munkája van a tenyészetében, továbbá egy alom megszületése és a kiskutyák nevelése az első 2 hónapban, esetenként tovább is, bizony nem kevés munkával és anyagi ráfordítással jár a tenyésztő részéről, ezért a kiskutya ára is ezt fogja tükrözni. Egy tenyésztőnél született kiskutya ára 200 000 Ft-tól indul és akár 500 000 Ft is lehet, ezzel számolnod kell, ha tenyésztőtől szeretnél kiskutyát választani. Mindezzel együtt a tenyésztő személyében nyersz egy jó barátot, aki igyekszik végigkísérni a tőle származó kutya életét, az örömteli, vidám történetek hallatán veletek örül, bármi probléma, gond esetén mindig jó szívvel segít és támogat, bizton számíthatsz rá! Örökbefogadással esélyt adhatsz egy kutyának a jobb életre. A második alternatíva, amit választhatsz, ha fajtamentő szervezettől vagy menhelyről fogadsz örökbe kutyát. Ezeknél a szervezeteknél sok esetben rossz körülmények közül odakerült, az emberben már egyszer vagy többször csalódott felnőtt kutyákat fogsz találni, bár mostanában a keverékek között egyre több a felesleges szaporulatból megmaradt, utcára tett, talált, vagy menhelyre leadott kölyök, pár hetes kiskutya, akár egész almok is. Ha nem keverék kutyában, hanem egy adott fajtában gondolkodsz, a fajtamentő szervezeteknél érdeklődj, ahol 95%-ban felnőtt kutyákat fogsz találni és főként idősebbeket.

Ők egy jó lehetőség kutya társként, de nem minden gazdinak, hiszen ők már csalódtak az emberben és egy ilyen kutyánál ezerszer nehezebb újból felépíteni az elveszett bizalmat! Nehezebb, de biztosan megéri, hiszen azzal, hogy megmented őt, adsz neki egy új esélyt a boldogabb életre, ami remélhetőleg élethosszig tart majd számára! És hogy még egyszer ne kerüljön menhelyre, csak akkor fogadj örökbe kutyát, ha jól átgondoltad, és olyan kutyát válassz, akivel előzőleg heteken át ismerkedtél a menhelyen és nagy rá az esély, hogyha örökbe fogadod őt és hazaviszed, rövid idő alatt összeszoktok és sikerül beilleszkednie az életedbe, elfogadnia téged, ha van, akkor a családodat és a barátaidat is, és így együtt tényleg boldog életet élhettek! Tudnod kell, hogy az örökbefogadásnak is szigorú feltételei vannak, amit magadra nézve kötelezően el kell fogadnod! Az örökbefogadás nem ingyenes, az általad fizetendő pontos összeget a fajtamentő szervezetek és menhelyek saját maguk határozzák meg! Két kérdés, melyeket fontos kellő súllyal mérlegelned! A kutya társ kiválasztásakor fontos, hogy ne csak ezt a kérdést tedd fel magadnak: Ez az a kutya, akit szeretnék? Hanem egyúttal ezt is: Ez a kutya vajon akar engem gazdájának? Ha kölcsönös közöttetek a szimpátia, kezdődhet a közös élet!

A közös élet kezdetén
Essen pár szó az új kutya hazaérkezéséről is, mely mindig egy várva-várt és örömteli esemény. Az első és legfontosabb dolog, hogy az otthonod készen álljon mindenre, amire az új kutyádnak szüksége lehet. Gondolok itt például a megfelelő kutyaeledelre, vizes tálra, etetôtálra, játékokra, kutyafekhelyre, kint lakó kutya esetén az udvarban jól elhelyezett kutyaházra.. stb. A megérkezés után ne várd azt, hogy az új kutya rögtön úgy viselkedik majd, mintha otthon lenne. Új környezetbe került, új családba, idő kell neki megszoknia mindezt, elfogadni az új helyzetet, megszokni az új környezetet, megismerni és megszeretni téged, és ha van családod, akkor őket is! Szüksége lesz némi időre feltérképezni az új otthonát, és tudatosítania magában, hogy az biztonságos hely és az ő új otthona. Ha az új kutyán kívül élnek más kutyák is az otthonodban, illetve a családodban, az első időkben hasznos lehet egy elválasztó rács vagy kapu felszerelése, amivel lehetôvé teszed a kutyák számára, hogy közvetlen kapcsolat nélkül hozzászokjanak egymáshoz! Egy kutya nagy felelősség! Alaposan gondold át, mielőtt döntést hoznál!


Zárszóként újból szeretném kihangsúlyozni, hogy egy kutya társ nagy elkötelezettség, komoly erkölcsi és anyagi felelősségvállalás a gazdi, illetve a család részéről! Ha a vele járó napi rutint, etetést, foglalkozást, sétákat, nevelést, az esetlegesen előforduló egészségügyi és viselkedési problémákat, az aktív napokat, a rossz napokat, a gondokat, az anyagi kiadásokat, ha mindezeket nem tudod felelôsen vállalni, inkább ne legyen kutyád!
Vámosi Ildikó

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com