A kutyák és az őszi veszélyek

Az ősz egy csodás évszak, de veszélyeket is rejt magában. Annak érdekében, hogy kutyáinkat megvédhessük, tisztában kell lennünk az őszi időszakban rájuk leselkedő veszélyekre, különös tekintettel az olyan helyekre, ahol rendszeresen megfordulunk velük. Kiemelten figyelnünk kell a mérgező növények megjelenésére, az ősszel százszámra termő különféle gombákra, a növényvédő szerek, valamint a hideg beálltával a veszélyes anyagok használatára. Nézzük sorjában!

Őszi veszélyek – Mire figyelj!
Az időjárás megváltozása – hűvös idő, metsző szél, eső, köd, pára, fagy
Az őszi évszak tulajdonképpen a másik három kombinációja és néha mindez egy napba sűrítve mutatkozik meg. A megváltozott időjárás magával hozza a szélsőséges hőmérsékletet, a hidegebb idő, az eső, a köd, a pára és a fagy megjelenését. A hőmérséklet egyik napról a másikra, sőt néha reggeltől délutánra is drasztikusan változhat. Minden eshetőségre felkészülve figyeljünk arra, hogy a szabadban élő kutyák számára biztosítva legyen a megfelelő védelem, egy saját ház, ahová a szélsőséges időjárási elemek elől behúzódhatnak. Figyeljünk arra is, hogy kutyánk előtt mindig legyen elegendő mennyiségű friss és tiszta ivóvíz.

Kevesebb napfény – rosszabb látási viszonyok
Ahogy a napok rövidülnek, a reggel és az esti kutyasétáltatás már gyakran rossz látási viszonyok között történik. A gépjárművezetők az esti sötétben illetve a reggeli szürkületben (főképp, ha még a köd is nehezítő tényező) kevésbé veszik észre, látják meg az állatokat és a hozzájuk tartozó tulajdonosokat, így a jól láthatóság érdekében maguknak a tulajdonosoknak kell megtenniük a megfelelő óvintézkedéseket.

A lehullott, őszi falevelek – baktériumok, penész, füst, éles tárgyak
Az őszi levelek gyönyörûek, ezzel együtt, ha lehullanak, lenyűgöző talajtakaróvá változnak. Ha nem gondoskodunk megfelelően az eltakarításukról, gondokat okozhatnak. Az egymás hegyén-hátán fekvő levelekben felhalmozódik a nedvesség, amely hozzájárul a penész és más baktériumok elszaporodásához. Ha néhány ilyen mikroorganizmus a kutya szervezetébe kerül, hányás, hasmenés és étvágytalanság lehet az eredménye. A levélégetéssel csak körültekintően, a kutyád ne engedd a máglya közelébe, egyrészt balesetveszélyes, másrészt az égő levelekből felszálló füst irritálhatja a kutya bőrét, orrát és szemeit, ugyanúgy, mint ahogy a tiedet is! Légy óvatos a séták és a kirándulások alkalmával, mindig vigyázz, hogy kutyád a lehullott leveleket ne vegye a szájába, ne nyalogassa vagy kóstolgassa. Tény, hogy az avar elrejt a szemünk elöl olyan dolgokat, amit kutyánk az orrával könnyen kiszagol vagy megtalál. Ilyenek a gombák, az éles kövek vagy üvegdarabok, melyek mind kockázatot jelentenek a sűrű avarral borított helyeken. Felügyeld a kutyád, különösen a számotokra új, még addig nem látogatott területeken.

Gyilkos galóca

Gombák – a galócák egyes fajai halálosan mérgezőek
A gombák főképp az őszi esők megjelenésével látszólag gyorsan, egyik napról a másikra nőnek ki a földből, sokszor megbújva a lehullott avarszőnyeg alatt számunkra láthatatlanul, de kutyáink számára nagyon is érzékelhetően. Ne hagyd, hogy kutyád bármely gombával érintkezésbe lépjen, beleharapjon vagy egyen belőle. Míg a legtöbb gomba jóindulatú, és ha lenyelik, csak enyhébb egészségügyi tüneteket eredményez, de van néhány fajta, amely halálos lehet számukra, sőt számunkra, emberek számára is, ha lenyeljük őket. Mivel a gomba azonosítása nehéz, fokozott óvatosság ajánlatos! Az őszi bomló levelek és a hűvös, csapadékos időjárás tökéletes környezetet biztosít a gombáknak, melyek a gyepen, a mezőkön, a farönkökön és a fák alatt is nőnek. Nem minden gomba veszélyes, de nem érdemes kockáztatni. A lenyelt gomba fajtájától függően a következő klinikai tünetekre lehet számítani:
• Emésztőrendszeri tünetek: nyáladzás, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.
• Neurológiai tünetek: félálomszerű részeg járás, remegés vagy reszketés, izgatottság, görcsrohamok.
• Szervi károsodások: máj- vagy veseelégtelenség.
• Halál
Ha kutyád véletlenül gombát evett, és e tüneteket észleled rajta, azonnal vidd állatorvoshoz vagy olyan állatklinikára, ahol hathatósan tudnak rajta segíteni. Mérgezések esetén az időtényezô a legfontosabb, ezért soha ne várj ezzel, hanem azonnal cselekedj! Óvintézkedésként a legjobb, ha folyamatosan figyeled az udvarod, hogy minél előbb észrevedd és eltávolítsd a gyors sebességgel kinövő gombákat. És természetesen a kutyád sem árt szemmel tartani, nehogy megegyen valami olyat, ami mérgező!

Hegyeskalapú galóca

FONTOS!
A legveszélyesebb típusú gombák az Amanita nemzetség fajai közé tartoznak, vagyis a galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái. A nemzetség Phalloideae szekciójának több faja súlyosan mérgező amatoxinokat és fallotoxinokat tartalmaz, amelyek elsősorban a máj és a vesék működését állítják le, s emiatt gyakran okoznak halálos mérgezéseket. A mérgező fajok közül Magyarországon a gyilkos galóca, a fehér galóca és a hegyeskalapú galóca fordul elő. A galócák között vannak halálosan mérgezőek, de vannak köztük pszichotrop hatásúak, olyanok is akadnak, melyek éppen csak gyengén hánytatnak, míg mások kifejezetten fogyasztásra teremtettek.

Légyölő galóca

A két csoport (ehető és mérgező) nem összekeverendő! Mindezt csak azért hangsúlyoznánk, mivel a lakosság jelentős része csupán egy-két galócaféléről hallott – mondjuk a gyilkos galócáról, melytől nem ok nélkül félünk –, habár természetes élőhelyén aligha ismernénk fel, és ebből lesz a baj –, illetve hallottunk még a mesekönyvekből ismert légyölő galócáról is. A galóca nemzetség mintegy 600 faja erdőben élô, a fákkal mikorrhizás életközösséget kialakító gomba. A galócák számos fafajjal képesek szimbiózist kialakítani, leggyakoribb partnereik a lucfenyő, a vörösfenyő, a bükk és a tölgy. Európában a legtöbb gombamérgezést a galócák e 4 gombafaja okozza, ezért ha olyan területre készülsz kirándulni a kutyáddal, amely kedvező a gombák növekedésének, előtte érdemes felfrissíteni ismereteidet a mérgező és az ehető gombákról egyaránt.

Fehér galóca

Növényvédő szerek – mérgezőek
Növényvédő szereket gyakran használnak ősszel a kertekben. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha valaki más kertjében tartózkodsz a kutyáddal. Mindig kérdezd meg a tulajdonost, hogy az udvar egyes területei vannak-e növényvédő szerekkel kezelve, ez nagyon fontos kutyád egészségének biztonsága érdekében!

Rágcsálóirtók – erősen mérgező
Az időjárás változásával és a hőmérséklet
csökkenésével az olyan rágcsálók, mint az egerek és a patkányok megpróbálnak melegebb helyeken menedéket keresni, ezért közel merészkednek az otthonainkhoz. Az egerek és patkányok megjelenése a településeken főképp a globalizáció eredménye, a természeti környezet és az életmód változása magával hozta, hogy ezek az élőlények az emberek otthonainak közelébe költöztek. Ellenük való védekezésképp az emberek csapdákat, illetve egér- és patkánymérget helyeznek ki az otthonaik környékére. Vannak, akik nem elég körültekintően teszik ezt, így sok esetben ártatlan kutyák és macskák is a csapdák illetve mérgezés áldozatává válnak. Hogy odavonzzák a rágcsálókat, a patkánymérgek ízletesek, ez teszi őket kutyáink számára is vonzóvá. Számos patkányméreg tartalmaz véralvadásgátlót, miután az állatok megeszik, ezek a véralvadásgátlók lerakódnak a májban, ahol megakadályozzák az alvadási faktorok normál szintézisét. A klinikai tünetek a következők: gyengeség, letargia, véres vizelet, habosvéres nyál, habos-véres hányás, vértelen íny, alacsony testhômérséklet, remegés, görcsrohamok, halál. Ha gyanítható, hogy kutyád patkánymérget evett, azonnal állatorvosi ellátásra van szüksége, különben a folyamat elér arra a pontra, amikor már visszafordíthatatlanná válik. Fontos, patkányméreggel történt mérgezés esetén semmiképpen sem szabad a kutyával tejet itatni (ez az úgynevezett „gyógymód” szájhagyomány útján terjed, de semmi valóságtartalma), sőt semmit sem szabad vele sem megetetni, sem megitatni, mert ilyen esetben bármely ételt etetsz, és bármely italt itatsz a mérgezett kutyával, minden csak a méreg felszívódását segíti elő. A patkányméreggel megmérgeződött kutyát azonnal állatorvoshoz vagy állatklinikára vinni, ez a legfőbb teendő. A továbbiakat a kutyát kezelő állatorvos ismerteti a gazdival. Az időtényező ez esetben is nagyon fontos, minél előbb állatorvosi segítséget kapjon a mérgezett kutya! Ha patkánymérget vagy kénytelen használni, minden gazdának azt tanácsoljuk, ha állatot tart a házban, olvassa el alaposan a patkányméreg csomagolását. Ha gyanítható, hogy kedvenced evett a méregből, tartsd magadnál a csomagolást, amikor felhívod az állatorvost, vagy a mérgezéskezelő központot. Fontos, hogy az állatorvos pontosan tudja, milyen patkánymérget nyelhetett le kedvenced. Az állatklinikákon a vérben lévő véralvadási faktorok szintjének meghatározására speciális vérvizsgálatot is alkalmazhatnak. Ezek a tesztek hasznosak a mérgezés diagnózisának felállításában és a kezelés nyomon követésében is. A kezelést addig kell folytatni, míg az alvadási faktorok normális szintjüket el nem érik. A legfontosabb mégis elkerülni az olyan helyzeteket, amelyek idáig vezethetnek! Felügyeld kutyád otthon és a sétáitok során egyaránt!

Molyirtó – mérgező
Bár ma már ritkábban, mint régen, a molyirtót még mindig többen használják a ruháik molyoktól, lepkéktől való megóvására. A molyirtó elég veszélyes, mivel jellemzően vegyi anyagokat tartalmaz. A naftalinmérgezés klinikai tünetei közé az alábbiak tartoznak: Gyomor- és bélrendszeri tünetek: nyáladzás, hányás, hasi fájdalom. Neurológiai tünetek: levertség, remegés. Vérképzőszervi tünetek: a vörös vérsejtek rendellenességei. És ritkán szervi elégtelenségek. Ha rajtakaptad kutyád molyirtóval a szájában, vidd állatorvoshoz vagy állatklinikára azonnal!

Fagyálló – erősen mérgező
A veszélyes anyagok közül ebben az időszakban gyakran okoz gondot a fagyálló. Az utcán parkoló autók után gyakran maradnak fagyálló foltok itt-ott, figyelj ezekre nagyon, nehogy kutyád felnyaljon ezekből! Ha fagyállót használsz, csak körültekintéssel tedd, a fagyálló foltot vagy a kilöttyent fagyállót tisztítsd fel, mert az etilénglikol minden állatra nézve nagyon veszélyes. Tény, hogy öt evőkanál képes megölni egy közepes méretű kutyát. Figyelj kutyádra az utcán és vigyázz, ne igyon pocsolyából, mert nem tudhatod, véletlenül nem fagyálló van-e kifolyva és pocsolyaként összeállva. Ha otthon tárolsz hűtőfolyadékot, a mindig gondosan elzárva legyen, hogy a gyermekek, a kutyák és más állatok ne férhessenek hozzá! A használt fagyálló dobozát kellő körültekintéssel kezeld!

Allergia
A kutya allergiák nem ritkák. Az allergiás reakciók előfordulása az évszakok változásával növekszik. A kutyák allergiás tünetekkel reagálhatnak a pollenre, a porra és más szezonális allergénekre. Az allergia tünetei közé tartozik: a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás, a viszkető bőr, forró foltok megjelenése a bőrön, bőrgyulladás, fülgyulladás és a viszkető, könnyező szemek.

Már abból is láthatod, hogy valami nincs rendben kutyáddal, ha izgatott, nem találja a helyét, teste egyes területeit nyalogatja, vakarja, kimarja, harapja, fejét és fülét rázza, köhög és tüsszög, ez csak pár jel, de érdemes rájuk odafigyelni. Ha a kutyádon e jeleket tartósan észleled, allergiavizsgálat javasolt számára. Vizsgálat nélkül nehéz megállapítani, mi lehet a kiváltó allergén. Rendkívül fontos, hogy minél előbb vidd állatorvoshoz a kutyád, ha a fent említett tünetekből többet is észlelsz nála. Egy gyorsan terjedő bőrgyulladásnál nem szabad várni, akár egy nap alatt is sokat romolhat a gyulladt bőr és kutyád számára sokkal nehezebb lesz a gyógyulás.

Bolhák és kullancsok
Sokan élvezik ősszel a hűvösebb időjárást, sétákat és kirándulásokat téve a természetbe a családjukkal és a kutyáikkal. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a kutyákat rendszeresen védjük a kullancsok és a bolhák ellen. A bolhák és a kullancsok egész évben jelen lehetnek, de leggyakrabban a tavaszi és az őszi időszakban a legaktívabbak. Az őszi, hűvösebb időjárásban főképp elemükben érzik magukat, ezért fokozottan érdemes ellenük védekezni. Korábban csak erdőkben, mezőkön találkozhattunk kullancsokkal, manapság azonban már szinte mindenhol előfordulnak. Kullancsok találhatók a városok közeli erdőkben, a városok parkjaiban, de még az udvarokon, kertekben is. A kültéri bolhák a meleg, nedves és árnyékos területeken szaporodnak. Az udvarodon és a kertedben rendszeresen nyírd a füvet, mert ezzel kiküszöbölheted a kullancsok és a bolhák elszaporodását. A beltérbe, lakásba bekerült bolhák petéi és lárvái nehezen irthatók ki, nagyon fontos, hogy rendszeresen porszívózd a szőnyeget, a drapériát és mindent, amivel a kutya érintkezésbe kerül.

A védelemben a leghatékonyabbak a jó minőségű bolha- és kullancsirtó nyakörvek és cseppek, spot on készítmények. Azonban még a kullancs elleni védelemmel ellátott kutyákat is érdemes rendszeresen ellenőrizni, főleg egy-egy erdei séta után.


Vámosi Ildikó
A képek forrásai:
Légyölő galóca fotó: „Fliegenpilz.001” by Thomas Schüßler, Königsfeld – fotografiert von Thomas Schüßler. Licensed under Közkincs via Wikimedia Commons

Gyilkos galóca fotó: „Amanita phalloides 1” by Archenzo – A feltöltő saját munkája. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Fehér galóca fotó: „Amanita verna-01” by Pieria (Uploader and Photographer) – Pieria (Uploader and Photographer). Licensed under Közkincs via Wikimedia Commons
Hegyeskalapú galóca fotó: „Amanita virosa 02” by No machine-readable author provided. Bernypisa assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims).. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com