Tacskó torna: minden tacskónak receptre kellene felírni a fizioterápiát, olyannyira hasznos!

„Minden tacsi fiziózzon” – országos megmozdulás indult a prevenció jegyében. Több mint 150 tacskó és gazdija vett részt eddig a tacskó torna programban!

Tacskó gazdi lévén az ember folyamatosan kutatja azokat a dolgokat, melyek segíthetnek ahhoz, hogy kutyáink boldog, hosszú és egészséges életet élhessenek. Így tapasztalhattam meg anno az akupunktúra csodás hatását, a kutyamasszás jótékonyságát. Amikor egyik kutyám porckorongsérv után rekord gyorsasággal talpra állt, tudtam: hosszú távon kell valami, melynek segítségével elkerülhetjük ezt a jövőben.

Egy kedves tacskós barátunk mondogatta folyamatosan, hogy minden kutyának, főként tacskónak receptre íratná fel a fizioterápiát. Ekkor jutottunk el szakemberhez és kezdtük el az aktív tornát. A változás magáért beszélt: pár alkalom után szépen visszaépültek és a gerinc mellett is szépen megerősödtek az izmok. 

Ha egy „beteg” kutyával ilyen látványos eredményt érhetünk el, akkor miért nem tornázunk az egészségesekkel is?

Tacskó torna program indult

Hiszen a megfelelő hátizomzat, főleg hosszú gerincű fajták esetében a legfontosabb, talán ez az egyetlen, a sok „varázspirula” mellett, ami a betegség megelőzését segítheti. Így indult útjára az országos tacsi torna program, a Magyar Tacskótenyésztők Egyesületének védnöksége alatt, kizárólag egészséges kutyák számára. A programhoz 10 nagyváros – Eger, Budapest, Szeged, Győr, Pécs, Miskolc stb. – fizioterapeutái csatlakoztak, akik vállalták, hogy több alkalmas, csoportos foglalkozás keretében megtanítják a gazdiknak a torna alapjait.

A programban elsajátított tudással mindenki saját kutyát tud otthon tornáztatni. Heti 2 X 15 perces torna már elegendő, a lényeg a rendszerességben rejlik. A gyakorlatok hasonlóan a humán gyógytornához, különböző speciális eszközökön (dinamikus párna, egyensúlyozó korong stb.) történnek.

A szakértői segítséggel, megfelelően összeállított edzésnek egészségmegőrző és prevenciós szerepe van. A torna során instabil eszközökön végzünk gyakorlatokat, ez azért jó, mert az egyensúlyi helyzetből kimozdítjuk a kutyusokat és ezáltal bekapcsolnak azok a mélyizmok, az ízület melletti izmok, szalagok, melyek az egyensúly megtartásáért felelősek. A mélyizmok erősítését, nyújtását más mozgásformákkal nem tudjuk erősíteni, pl. a futás, séta során nem használják ezeket az izmokat a kutyák. 

Számos probléma megelőzhető a tacskó torna által

Egészséges kutyáknál megelőzhetőek a különböző mozgásszervi betegségek (porckorongsérv, patellaficam diszplázia…), illetve amennyiben megfelelő az izomzat, ha kialakulnak is a betegségek, gyorsabb a felépülési idő és utána fájdalommentes, teljes életet élhetnek az állatok.

A torna segíthet megelőzni a félrelépésből, rossz mozdulatból származó sérüléseket is. Amennyiben erősebb egy ízület melletti izom, az az ízület stabilabb, nehezebben sérül meg.

Sportoló kutyáknak is éppen ezért nagyon hasznos, kiállítási kutyáknál is pozitívan javítja a mozgásformát, feszesíti a tónusokat, javítja a tartást. A különböző akadályokon végzett feladatok az egyenletes végtagterhelés segítik elő, a lépéshosszt változtatják meg, a végtag tudatos használatát, ügyességét segítik. Az izmok erősítése mellett a torna ráadásul még pszichésen is dolgoztatja a kutyát. A gyakorlatok javítják a kutya koordinációs képességét, kondicionális képességét, koncentrációját, figyelmét, állóképességét és testtudatosságát, és nagyon jó hatással vannak a kutya-gazdi kapcsolatra is. Ezért nemcsak tacskóknak, hanem minden fajta kutyának hasznos a kutya fitnesz, már egészen kicsi kortól a veteránokig.

A feladatok bonyolultsága mindig egyéni, fontos betartani a fokozatosság elvét és szakember felügyelete, segítsége nélkül sose kezdjünk bele mi magunk a tornába.

Az országos tacsi torna program 2023 nyarán indult, azóta több mint 150 tacskó és gazdija vett részt a kurzusokon.

Az országos tacsi torna idén tovább folytatódik, hiszen a cél az, hogy „minden tacsi fiziózzon”!

Szerző: Aranyosi Éva

A cikk először az a Kutya újság 2024-es februári számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com