Ír terrier fajtaismertető: társ, védelmező, játszótárs azoknak, akik elnyerik tiszteletét és szívét

Forrás: Neddens Tierfoto

Amint azt a neve is mutatja, az ír terrier Írországból származik. Írország négy terrierfajtát hozott létre, amelyek mindegyike jelentősen különbözik a kontinens és Anglia terrierfajtáitól. 

Az ír terrier eredete

Az ősi mondák szerint az ír terrier valószínűleg az ír terrierfajták közül a legrégebbi, de az írásos bizonyítékok olyan ritkák, hogy ezt nehéz lenne meggyőzően bizonyítani. Minden, amit a fajta eredetéről tudunk, a múlt ködébe vész, mint valószínűleg a legtöbb más terrierfajtánál is. Egy dolog azonban biztosnak tűnik: a ma már nem létező drótszőrű black and tan terrier volt az ír terrier egyik őse. Az is feltételezhető, hogy a ma ismert ír terrier olyan tenyészvonalakból alakult ki, amelyek északról származnak.

Az ír terrier a durva szőrzetű kutyák kategóriájába tartozik, és ez a szőrszetszerkezet előnyös számára a Smaragd sziget zord éghajlatán. Ez a kutya soha nem volt közönséges kutya, és soha nem tenyésztették tömegesen. Szerencsére jelenleg is az egyik legegészségesebb kutyafajta. De valószínűleg az egyedi karaktere az, ami ezt a fajtát jellemzi, és ami biztosította, hogy az ír terrier az évek során mindig is hűséges rajongói körrel rendelkezett. Ha egyszer megismerjük a fajtát, örökre a rabjai leszünk.

Forrás: Neddens Tierfoto

Az ír terrier jelleme

Mindenekelőtt nagy önbizalom jellemzi őket, amihez szeretetteljes, de következetes nevelésre van szükség. Ha ez adott, a hűséges és rendkívül emberközpontú ír terrier ideális családi kutya lesz. 

Az ír terrier megjelenése

Az ír terrier aktív, élénk, sportos megjelenésű. Kompakt, erőteljes kutya, de mindenféle durvaság nélkül. Körvonalainak egy nemes versenylóéhoz kell hasonlítania. Ez a közepes méretű kutya a gyorsaság, az erő és a kitartás benyomását kelti. A harmonikus, büszke összképet kiegyensúlyozott, térölelő mozgás teszi teljessé. Színe egyöntetűen vörös, búzavörös vagy sárgásvörös. Szőrzete kemény és drótos, szorosan testhezsimuló. A kemény szőrzet alatt finom, puha aljszőrzet található.

Az ír terrier mozgásigénye

Az ír terrier sportos és magabiztos társ. Bármilyen tevékenységért hálás, legyen az kocogás, agility vagy séta, mindenbe belemegy, mert a mozgás minden formáját élvezi.

Forrás: Neddens Tierfoto

Együttélés az ír terrierrel

Azért is kellemes az együttélés egy ír terrierrel, mert nagyon ritkán ugat: csak akkor ad hangot, ha valami szokatlan történik. Különösen lenyűgöző azonban a családjához való nagyon szoros kötődése. Hűségesebb és családcentrikusabb, mint a terrierek általában. A gyerekekkel szembeni szeretetteljes viselkedése egyedülálló. Könnyű átadni magát a bájának, de mint már említettük, a következetességet figyelembe kell venni a kiképzésénél.

Hogy mi a fontos az ír terrier bírálatában? A cikk folytatását az a Kutya újság 2024-es februári számában olvashatod!

Szerző: Denk Csaba, az FCI III. Fajtacsoport küllembírója

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com