„Tapasztalatom szerint a kutyák egészségi állapotát nem befolyásolja a fül- és farokvágás tilalma”: interjú a schnauzerek szerelmesével, dr. Vadócz Évával

Beszélgetés Korózs Gábor, a MEOE Szövetség Elnöke, és dr. Vadócz Éva FCI küllembíró a magyar schnauzer-tenyésztés ikonikus személye a Hungária Schnauzer Pinscher Klub tagja között.

Korózs Gábor: Kedves Éva, természetesen nagyon régóta ismerlek, úgyis, mint nemzetközi küllembíró kolléganőt, de bizonyos vagyok abban, hogy különleges helyzetben vagy, amiről mesélhetsz nekünk. Már három generációt átölelő aktív kutyás család tagja vagy. Kezdve Édesapáddal, Vadócz Bélával, majd következtél Te és utánad gyermekeid is aktívan részt vesznek benne.

dr. Vadócz Éva: Édesapám legelőször német juhászkutyákkal foglalkozott és megalapította a pestszentlőrinci KKI-t, ami a híres Nagyiccei Kutyakiképző iskola fiókiskolája volt. A schnauzer fajta keresése a második világháború utáni időszakra tehető, ugyanis a német hadsereg hagyott fekete kutyákat egy dunántúli birtokon, amiről nem is tudta, milyen fajta.

Elkezdett utána kutatni-keresni. Így talált rá az óriás schnauzerre. Ő lett a fajtahonosító Magyarországon, 1967-ben hoztak be Édesapámék Kelet-Németországból fekete óriás schnauzereket az Északi tenger partjáról… ez két szuka volt, amikor tenyésztésbe kerültek, akkor úgyszintén Kelet-Németországba mentek vissza a drezdai rendőrséghez fedeztetni, majd a későbbiek folyamán svájci és osztrák vérvonalakhoz sikerült hozzájutni.1987-ben kerültek holland kutyák kennelünkbe, a Sasvári kennelbe, majd a 90-es években kerültek orosz import kutyák is hozzánk. Az évek során több világgyőztes, Európa győztes és ISPU győztes kutya került ki kennelünkből.

Gábor: Édesapád úgyszintén FCI küllem- és munkakutya-bíró mióta is?

Éva: Igen, édesapám a 70-es évek végén lett küllem és munkabíró.

Gábor: Kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogyan kezdődött számodra a kutyás élet.

Éva: A 70-es évek elején kaptam egy óriás schnauzer szukát édesapám C betűs almából, ez a harmadik alom volt. Vele jártam kutyakiképző iskolába, és persze kutyakiállításokra is.

Innentől fogva már visszafodíthatatlanná vált kutyás elkötelezettségem. Elvégeztem az Állatorvos Tudományi Egyetemet, és utolsó évemben tettem küllembírói vizsgát 1985-ben… Akkor az egyetemi hallgatók részére volt egy kinológiai tanfolyam az egyetem és a MEOE közös szervezésében, melynek a végén FCI küllembírói vizsgát tehettünk.

Gábor: Mi a véleményed a mai schnauzer-állományról, és mi a trend?

Éva: A hazai állomány kifejezetten jónak számít, sajnálatosan nem tartozik már a divatfajták közé, így pillanatnyilag kevesebb az érdeklődés, pedig a fajta jellemzői közé tartozik, hogy rendkívül egészséges fajta, jól kezelhető, családcentrikus, mindenkinek bátran ajánlom, de mindenképpen igényli, hogy foglalkozzanak vele, de akinek nincs ideje foglalkozni a schnauzer nevelésével, annak nem való a schnauzer. Viszonylag nagy mozgásigényű, élénk fajta. Ha nem kötjük le a figyelmét, akkor bizonyára talál magának tennivalót a kert és a lakás átrendezésével.

Gábor: Mesélnél a fajta küllem és munka kapcsolatáról?

Éva: A tenyésztés során mindig törekedtünk arra, hogy a küllem és munka összhangban legyen. Tenyésztésünkben használjuk a kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű versenykutyákat is. A végső cél mindig a kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű egészséges kutyák tenyésztése. A csak munkavonalú kutyák élénkebbek, temperamentumosabbak, keményebbek, de persze ez vonatkozik a többi őrző-védő fajtára is.

Gábor: Úgy tudom, tenyészetetek már nem csak óriás schnauzerekkel dolgozik…

Éva: Igen, só-bors, fekete ezüst törpe schnauzereket is tenyésztünk.

Gábor: Állatorvosként és küllembíróként is kifejezetten hivatott vagy állást foglalni a fül- és farokvágás témában, ami oly sok vitát generál.

Éva: Véleményem és tapasztalatom szerint a kutyák egészségi állapotát nem befolyásolja a fül- és farokvágás tilalma. Nekünk már vágatlan fülű és farkú kutyáink voltak a standard módosítás előtt is, mivel Nyugat-európa nagy részében már tiltott műtétnek számított. Sokak számára esztétikailag tetszetősebb elegánsabb a vágott fül és farok. Sok kiállításon elvitte a bíráló bíró szemét a tetszetősebb vágott fül és farok, ez a jövőben már nem fog előfordulni.

Az interjú folytatása az a Kutya újság 2024-es májusi számában olvasható!

Lejegyezte: Erdős László

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com