Dandy the Barber a borbélyműhely, avagy a férfiak fodrászszalonja

A Dandy The Barber Budapesten a belvárosban található borbély üzlet.

A borbélyok hajat vágnak, borotválnak, és a szakállat igazítják fazonra. Az elmúlt századokban azonban kisebb műtéteket, illetve fogászati beavatkozásokat is végeztek, elsősorban fogat húztak. Mára az egykori munkák közül a haj és szakáll igazítás maradt meg, amit általában a fodrászok végeznek, de jó hír, hogy a borbély szakma egyre inkább kezd visszajönni a divatba, a férfiak előszeretettel látogatják meg a kifejezetten haj és szakáll vágásra specializálódott üzleteket. A Dandy The Barberbe azonban nem csak férfiak léphetnek be, itt nagy örömmel fogadják a kutyákat is! Az üzletrôl és a borbély szakma fortélyairól Borbély Lőrinc ügyvezetővel és Kiss Bence borbéllyal beszélgettünk.

Mikor nyitottátok meg a Dandy The Barbert?
Borbély Lőrinc: A Dandy 2016-ban indult az első barber shopok között. Az üzlet nyitásakor kifejezetten az volt a célunk, hogy egy olyan helyet hozzunk létre Budapest belvárosában, ahol minden a minőségről szól. Gondolok ezalatt a nálunk dolgozó borbélyok szakmai tudására, a nálunk kapható prémium férfi kozmetikai termékekre és arra a milliőre, ahol vendégeinket fogadjuk mindennap. Ugyanis a borbély szakma pont az egyik, amely kifejezetten az apróságokon, részleteken múlik. Nagyon figyelünk szolgáltatásaink magas szakmai színvonalára, ami persze az itt dolgozó borbélyainknak köszönhető. Mögöttük egytől-egyig, több éves szakmai tapasztalat, gyakorlat van.

Mennyire elterjedt manapság a magyar férfiak körében az, hogy borbélyhoz járnak?
Borbély Lőrinc: Magyarországon a barber shopok és az, hogy egy férfi nem fodrászhoz, hanem borbélyhoz jár az utóbbi négy-öt évben terjedt el igazán. A férfiak mára már tudatosan keresik fel ezeket az üzleteket. Korábban is létezett már ez szakma, csak később összeolvadt a fodrászokéval. Elmondható, hogy a borbély szakma most újra fénykorát éli. Szerencsére az oktatásban, képzésben is újra megjelent az elmúlt két-három évben, ugyanis egyre nagyobb a kereslet a tehetséges borbélyokra.
Milyen szolgáltatásokat kínáltok a betérő vendégeknek?
Kiss Bence: Általában a vendégek először csak egy hajvágásra ülnek be hozzánk, amit közben kiegészítenek még egy szakálligazítással, borotválással stb. De természetesen a tudatos vendégek is egyre többen vannak.
Hogyan épülnek fel általában a szolgáltatásaitok? Pl. a haj és szakálligazítás?
Kiss Bence: Először mindig a hajvágással kezdünk, formázunk, frizurát vágunk és csak ezután jöhet a szakáll. Ebben a fázisban a vendég először kap egy „forró” törölközőt, ami felpuhítja az arcot és a szőrszálakat és a vendégek elmondása alapján felér egy kisebb wellness élménnyel. Ha ez megtörtént, akkor utána jöhet a borotválás, ezután pedig még egyszer meleg törölközôben pihentetjük a már megformázott szakállat, végül pedig after shave-vel, balzsammal, és olajjal ápoljuk az arcbőrt. Vannak olyanok is, akik ezt még egy szakáll festéssel is kiegészítik, ami igazán egy pár éve jött divatba.

Miben változott a borbély szakma a régi időkhöz képest?
Kiss Bence: Sok területen, de amit érdemes kiemelni azok az eszközök, amikkel nap mint nap dolgozunk. Most már eldobható steril pengével borotváljuk a vendégeket. Régen ez másképp volt, akkor úgymond fenték a pengéket, majd ezeket fertőtlenítették egy-egy vendég után.
A Dandy The Barber egy kutyabarát borbély szalon. Miért döntöttetek amellett, hogy állatbarát legyen a hely?
Borbély Lőrinc: Szerintem manapság elengedhetetlen, hogy egy ilyen üzlet kutyabarát hely legyen, ugyanis a négylábúak egyre inkább nélkülözhetetlen társai az embereknek, akik éppen ezért szinte mindenhová magukkal viszik kedvenceiket.

A szalonba külföldi és hazai vendégek egyaránt behozzák a kutyáikat. Rengeteg olyan kutyás vendég fordul meg nálunk, akik sétáltatás közben fedezik fel az üzletet, majd amikor meglátják, hogy ez egy kutyabarát hely azonnal betérnek hozzánk és bátran kérnek időpontot, mert tudják, hogy nálunk a kedvenceik is jó helyen lesznek. A kutyáknak kialakítottunk egy pihenősarkot, így amíg a gazdik szépülnek, ők is lazíthatnak.
Kiss Bence: Kutyások szerencsére egyre sűrűbben fordulnak meg nálunk és mi ennek nagyon örülünk, ugyanis az egész csapat állatbarát. Majdnem mindenkinek van otthon kutyája és mi is egyre többször hozzuk be magunkkal őket az üzletbe. Nekem két bulldogom is van. Egyikőjükkel, a hét hónapos szukával most sikerült a FeHoVan megnyerni a champion kölyök címet. Ez volt az első kiállításunk, hatalmas élmény volt. Gyerekkorom óta vannak kutyáim és ebben a miliőben nőttem fel ugyanis keresztapám kutyatenyésztő volt és sokat jártunk együtt például kutyakiképzésekre is. Ekkor kezdtem el először azt érezni,

hogy később én is szeretnék majd kutyákkal foglalkozni. Én kifejezetten olyan fajtát választottam, amit nem annyira nehéz felkészíteni egy kiállításra, persze vele is rengeteget kell gyakorolni. A 2021-es Európa kiállításon, amit Budapesten rendeznek, majd meg szeretnék már saját tenyésztésű kutyával indulni. Azonban a tenyésztésre a munkám, hivatásom mellett, csak hobbiként tekintek. Nekem ez nem pénzkereseti lehetőség lesz, csak örömet okoz, hogy bulldogokkal foglalkozhatok.

Hogyan lehet felvenni a versenyt a többi barber shoppal szemben?
Borbély Lőrinc: Próbáljuk minél több vendég bizalmát elnyerni és arra törekedni, hogy minél többen újra és újra visszajöjjenek hozzánk. Azt szeretnénk, hogy a vendégeink nálunk jól érezzék magukat, éppen ezért próbálunk nekik minél exkluzívabb szolgáltatást és élményt nyújtani.
Nem is olyan régen egy díjnyertes bartender járt nálunk és igény szerint gin tonikos italokat kevert a vendégeknek. A nálunk kapható termékek palettája is igen széles. Az üzletben különböző olasz, amerikai, ausztrál haj és szakáll ápoló, formázószereket lehet kapni. Ezek most már az üzlet webshopján és saját applikációján keresztül is elérhetőek. Ezen felül most már applikációnkon keresztül is be lehet hozzánk jelentkezni szolgáltatásainkra.


Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com