Megjelent Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszék vezetőjének új könyve

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg A kutya címmel Miklósi Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a TTK Etológia Tanszékének vezetője szerkesztésében. A kötet szerzői a tanszék és az ott működő Családi Kutya Program kutatói: Faragó Tamás, Claudia Fugazza, Gácsi Márta, Kubinyi Enikő, Pongrácz Péter és Topál József.
A gyönyörű fotókkal illusztrált, információban gazdag enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe. „A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák »szőrös« gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret.
Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak” – írta Csányi Vilmos etológus, a tanszék professor emeritusa ajánlójában.
Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák viselkedésének széleskörű tanulmányozásával foglalkoznak évtizedek óta. A mostani kötet nem az első, hiszen hasonló címmel jelent már meg Miklósi Ádám gondozásában könyv a kutyák viselkedéséről, evolúciójáról és kogníciójáról (észlelést, érvelést és emlékezést felölelő gondolkodási folyamat).

Azonban a tudományos vizsgálati módszerek, és ezzel a kutatási területek, eredmények folyamatosan fejlődnek, gyarapodnak, tehát a jelenlegi könyv létjogosultsága egyértelmű. Az Etológia Tanszék alapítása óta a kutya-ember kapcsolat mellett a kutatók vizsgálják többek között a kutyák agyműködését, a kutyák időskori kognitív változásait, a kutyaugatást vagy épp a kutyák elhízásának okait.

A tanszéken azonban nemcsak az ebek, hanem más négylábúak, macskák, sőt törpemalacok tanulmányozásával is foglalkoznak a kutatók. A vizsgálati eredményekről egyre többet hallhatunk, így remélhetjük, hogy ezekről is hamarosan olvashatnak könyvet a téma iránt érdeklődő olvasók.
Szánthó Flóra
Forrás: elte.hu

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com