A MEOE Szövetség állásfoglalása a fül- és farokvágás szabályozásáról

Helyes fül- és farokforma

I. Az FCI standard módosítással érintett fajták: Az FCI – kinológiai világszervezet – 2025. január 1-ig adott türelmi időt azoknak az ebeknek a kiállítására és tenyésztésére, melyeken fül és/vagy farok csonkolást végeztek. Ezt követően az FCI nem engedi kiállításain bemutatni és nem engedi tenyésztésbe vonni azoknak a fajtáknak az egyedeit amelyek fajta standard-jét – fajtaleírását – a fajtagondozó ország módosította és megtiltotta benne a fül és farok vágott egyedek bemutatását, tenyésztésbe vételét. Természetesen a 2025. január 1. előtt szerzett tenyészengedélyeket továbbra is elfogadjuk ezen fajták vágott fülű/farkú egyedei esetében.

Ezzel összhangban a MEOE Szövetség 2025. január 1. után nem fogadja a fül és/vagy farok vágott kutyák egyedeit kiállításain és tenyészszemléin.

Helytelen fül- és farokforma

Ezek a fajták a következők:

– Cane Corso

– Dobermann

– Törpe, Közép, Óriás Schnauzer

– Nápolyi Mastiff

– Német Boxer

– Német Dog

– Német Pincher

– Rottweiler

– Törpe Pincher

II. Az FCI standard módosítással nem érintett fajták

A MEOE Szövetség mint az Európai Uniós és hazai állatvédelmi irányelvek elkötelezett híve, az FCI összes fajtája vonatkozásában bevezeti azt, hogy 2025. január 1. után született kutyák esetében nem engedélyezi a vágott fülű vagy vágott farkú kutyák kiállításon történő bemutatását. Ez alól kivételt képeznek a genetikailag igazoltan rövid farokkal született egyedek, illetve a vadászkutyafajták: 3.fajtacsoport: a Jagd terrier , 7. fajtacsoportból, amelyek esetében a standard vadászati alkalmasság szempontjából engedélyezi a vágott farkú egyedek bemutatását.

2025. január 1-től abban az esetben ha, a kutya import beszerzésből származik és honosításra került a MEOE Szövetségnél, valamint a fajtáért felelős fajtagondozó ország nem módosította a standard-et, az egyed tenyésztésbe vonására mód van, de kiállításon való bemutatása nem engedélyezett.

Helyes fülforma
A vágott fül 2025. január 1. után nem elfogadott!

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com