Tél után hirtelen támad a meleg

Az utóbbi években lassan jellemzővé válik, hogy a tél hidege tovább tart. Idén még március végén is hó borította a tájat, mindent a fehér lepel és a hideg tartott a markában. Egy-két héttel ezután, azonnal jöttek a melegek, és április végén, május elején már „kánikula” volt, a hirtelen 30°C fölé emelkedő hőmérséklettel. Szinte nincs is klasszikus tavasz, hanem egyből a nyárba csöppenünk bele. Tudjuk, hogy ez a gyors, nem várt hőmérsékletemelkedés gondot okoz az időseknél, szív és érrendszeri panaszokkal, és nehézlégzéssel élőknél, de sokan nem gondolnák, hogy ugyanígy gondot okozhat, okoz kutyáinknál is.

Miután a tél kinyúlik, a kutyáink hosszabb, dúsabb szőrrel „vészelik” át a telet, és nem csak a kerti kutyák, hanem a lakásban élők is, hiszen a séták alatt ők is ki vannak téve a hidegnek és védekeznek ellene. A hirtelen jött meleg nekünk szinte fel sem tűnik, hiszen csak lecseréljük a nagykabátot kisebbre, pulóverre, pólóra és máris komfortosan érezzük magunkat. Elindulunk, sétálunk, túrázunk, futunk, kerékpározunk és mint mindig visszük magunkkal kedvencünket. Kutyáinknál ez nem megy ilyen egyszerűen, hiszen a szőrtakarót ők nem tudják levenni a melegek érkezésekor. Az ebek a bőrükön keresztül igen kevés hőt tudnak leadni mivel nem izzadnak, így lihegéssel hűtik magukat, ami folyadékvesztéssel, nagy megterhelés esetén légszomjjal járhat. Extrém esetben (tűző napsütésben autóban bezárt kutya), vagy nagy megterhelés esetén (sport a napsütéses meleg órákban) túlmelegedést, hőgutát okozhat, ami akár szomorú véget is érhet. Leginkább a rövid orrú, sötét színű, és a túlsúlyos kutyák a veszélyeztetettek, de minden kutya kerülhet bajba a nagy meleg miatt.

A kutya nem tud szólni

A kutya nem tud szólni, hogy „melegem van, szomjas vagyok, álljunk meg”, így nekünk kell felkészülnünk a hirtelen jött melegre és vigyáznunk kutyánk egészségére, ameddig akklimatizálódik az új hőmérséklet tartományhoz. Figyelnünk kell viselkedését, és annak megfelelően szabad terhelni.

Amit tennünk kell és érdemes:

• Legelső, amit tehetünk a bunda ápolása, a télre hosszúra hagyott szőr lenyírása, a rövidszőrűeknél a dús téli aljszőrzet kikefélése, a vedlés elősegítése napi rendszeres kifésüléssel.

• Lehetőleg ilyenkor, ha úton vagyunk, legyen nálunk mindig több víz, hogy kutyánkat szükség esetén meg tudjuk itatni, be tudjuk vizezni, valamint otthon is legyen elérhető több, hűs, friss folyadék.

• A nagyon meleg órákban kerüljük a nagy megterheléssel járó edzéseket, sportokat, ezeket a foglalkozásokat tegyük inkább reggelre.

• Olyan helyre menjünk túrázni, sportolni, ahol a kutyánk, ha kimelegszik, árnyékba tud húzódni, esetleg meg tud mártózni egy tóban, patakban.

• Ne hagyjuk zárt, levegőtlen autóban, mert a járművekben még a látszólag nem sok 20°C-os kinti hőmérséklet esetén is elviselhetetlen hőség alakulhat ki, ami akár kutyánk életébe is kerülhet.

• A legmelegebb déli, koradélutáni órákban kerüljük a bitumenen, betonon történő sétát, futást, edzést, mert a hirtelen felforrósodó aszfalt „felégetheti” a még készületlen talpbőrt, menjünk inkább erdőre-mezőre sétálni, sportolni.

• Természetesen, a gyorsan érkező meleg a kennelben, lakásban is jelen van, így arra is figyeljünk, hogy legyen ott is elegendő víz, a kennelben megfelelő árnyék ahová elhúzódhat, a lakásban megfelelő szellőzés.

A kutya mindig jelzi, ha valami baj van, ilyenkor fokozott figyelemmel legyünk a jelzései felé, és adjuk meg neki a lehetőséget, hogy pihenjen, hűsöljön és igyon, amikor szükséges. Vigyázzunk a kutyáinkra, hogy sokáig legyünk társai egymásnak sétáinkon, edzéseinken, friss tavaszi-nyári levegőn, egészségben!

Págány Tamás

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com