Számos tényezőtől függ, mit néznek meg rajtunk a kutyák

Észrevették már, akarva és akaratlanul is figyeljük a környezetünk arckifejezéseit, tekintetét, illetve leginkább azt, hogy hogyan néznek ránk, ez különösen igaz a hölgyeknél, akik a többi nő reakcióját figyelik. Az emberi pszichének ez a különös része, azaz a tekintete a négylábú barátainknak egy valóságos nyitott könyv, melyből kiolvasnak mindent velünk, emberekkel kapcsolatosan. Az emberi és más kutyák tekintetének milyensége informálja a kutyákat belső állapotunkról vagy szándékainkról. A tekintet követése már a domesztikáció (háziasítás) előtt, az ősi kutyáknál megjelent, bár a farkasoknál a szemkontaktus felvétele leginkább az agresszív viselkedési szándékról informálja a fajtársakat, mégis tréningezhetők arra, hogy egy idegen emberrel is szemkontaktust tudjanak tartani, bár ennek megtanítására jóval több idő szükséges, mint a kutyák esetében.

 Az élő arcfelismerő szoftver

Az élő arcfelismerő szoftver

A kutyák a domesztikáció és az emberi csoportokba való beilleszkedés során megtanulták az ember tekintetét követni, akkor, ha feltudják vele venni a szemkontaktust. Ekkor tekintetváltásokkal tudják jelezni az elrejtett játék helyét, de ezek alapján a különböző emberi érzelmeket is eltudják különíteni csupán az arc mimikája alapján. A vizuális jelzések tehát elsődleges szerepet kapnak a kutya-ember kommunikációban. Mutatás esetén a kutyák pontosabban értik a mutatás funkcióját, mint legközelebbi rokonaink, a csimpánzok. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy bizonyos tényezők, mint a kutyák ivara, fajtája vagy kora befolyásolja figyelmüket, vagy a mutatás követését. A magyar kutatók, ezért egy olyan vizsgálatot állítottak össze, amelyben a kutyáknak különböző kutyákról és emberekről készült portré és profil képeket mutattak egy kivetítőn keresztül.

Megvizsgálták azt, hogy a kutyák mennyi ideig nézték a képeket, azt hogy az arcok mely pontjára figyelnek, és a képek elé elhelyezett ételt milyen gyorsan közelítik meg az arcok látványa mellett. Az emberek portréival gyorsabb megközelítést vártak a kutatók, míg a kutyák arcképeinél lassabb megközelítésre számítottak, azok alapján, hogy kutyák esetén a szemkontaktus agressziót közvetíthet. Az eredményeket tekintve a kutyák a kutyaportrékat nézték tovább az emberi profilképekhez képest, a mesocaphalic koponya formájú kutyák a portrékat nézték több ideig a profil képekhez képest, függetlenül a képeken szereplő kutyák fajtájától.

A brachycephalic koponyájú kutyák és a keverékek mutatták a leghosszabb nézési időket. Az ivarok közötti különbség is kimutatható volt, a szuka kutyák hosszabb ideig figyelték a képeket a kanokhoz képest, amely eredmény hasonló a humán kutatásokban talált eredményekhez. Az ételmegközelítésére nem voltak hatással a képek, se az emberi, se a kutyák portréi. A kutyák kora hatással volt az étel megközelítésére, az idősebbek lassabbak voltak fiatal társaikhoz képes. A kutatásból kiderült, hogy a rövidebb koponya formájú kutyák sokkal inkább figyelték az arcokat, míg az ivar és fajta is hatással volt az arcok detektálására.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com