Nyaralás kutyával: fontos szempontok, amiket érdemes figyelembe venni még indulás előtt

A nyaralás kutyával is élvezetes! /Fotó: Pixabay

Akár egyedül, akár barátokkal vagy családdal tervezzük a kikapcsolódást, ha kutyánk van, az egyik első kérdés, ami ilyenkor felmerül: mi legyen Buksival, amíg nyaralunk.

Sokszor az a döntés születik, hogy a négylábú családtag itthon marad, rokon vagy barát vigyáz rá vagy beadják egy kutyapanzióba. Azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. Megfelelő tervezéssel mindenkinek élvezetes lehet a közös nyaralás.

Az első lépés az átgondolás

Az első lépés annak felmérése, hogy kinek mik az igényei a nyaralással kapcsolatban. Összeegyeztethető-e az emberi családtagok igényei, tervei és elvárásai a kutya igényeivel? Egy fiatal, nagy mozgásigényű kutya boldogan szaladgál a tengerparton vagy kirándul velünk a hegyekben, de idősebb kutyánk valószínűleg jobban értékeli, ha csendben szunyókálhat az árnyékban egy pokrócon. És egy kutya sem lesz attól boldog, ha egész napra bezárjuk egyedül egy hotelszobába, amíg mi a szálloda medencéjében hűsölünk. Ezért mindig gondoljuk végig, milyen hosszan és hogyan utazunk a helyszínre, mit szeretnénk csinálni a nyaraláson, hogyan fognak telni a napjaink, és mindez találkozik-e kutyánk igényeivel.

Ha a válasz nem, inkább hagyjuk itthon egy megbízható ismerőssel vagy bízzuk rá egy kutyapanzióra. Ha a válasz igen, kezdhetjük tervezni a közös kalandot! 

Mire lesz szükségünk utazás előtt?

Külföldi nyaralás esetén minden esetben tájékozódjunk nem csak a célország, hanem az utazással érintett minden ország szabályairól, akkor is, ha csak átutazóban érintjük azokat. Az Európai Unió, Észak-Írország és Norvégia területére történő belépéshez szükségünk lesz egy európai kisállat-útlevélre, melyet az állatorvos állít ki, emellett mikrochip vagy tetoválás, érvényes veszettségoltás, galandféreg elleni kezelés megléte szükséges. Az Európai Unión kívüli területekre utazás és onnan visszatérés esetén ennél sokkal szigorúbb feltételekkel is találkozhatunk. A beutazás feltételei mellett érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen állattartási szabályok vannak érvényben az adott országban (pl. egyes kutyafajtákkal nem utazhatunk be), illetve hogy mennyire elfogadott a kutyatartás.

Mit vigyünk magunkkal?

A felhőtlen szórakozáshoz az is fontos, hogy minden szükséges felszerelést magunkkal vigyünk. Mindenképp legyen nálunk póráz, szájkosár, kutyapiszok felszedéséhez felszerelés. Készítsük be kutyánk kedvenc fekhelyét vagy egy úti alvóalkalmatosságot, tegyük el néhány kedvenc játékát is. Vigyünk magunkkal etető- és itatótálat, valamint megfelelő mennyiséget a megszokott eledeléből. Ne a nyaralás alatt próbáljuk ki, hogy kutyánk emésztőrendszere hogyan reagál az eleségváltásra.

Aktív nyaralás esetén megfontolandó a kutyacipő használata, ha vízpartra készülünk és kutyánk nem biztos úszó, vigyünk magunkkal mentőmellényt. Készítsünk be törölközőt, esetleg sampont is a bőröndbe.

Utazás autóval

Autós utazásnál ajánlott a kényelmes és biztonságos boksz használata, de ha ez nem megoldható vagy kutyánkat korábban nem szoktattuk hozzá, mindenképp használjunk kutyáknak való biztonsági övet. Ezekből manapság igen széles választék áll rendelkezésre az állatfelszerelést árusító szakáruházakban. Utunkat a kutya igényeinek megfelelő időközönként szakítsuk meg, kínáljuk vízzel, sétáljunk vele, hagyjuk, hogy elvégezze dolgát. Utazás alatt se hagyjuk zárt autóban kutyánkat egy percre sem! Ha ebünk érzékeny az autóban utazásra, indulás előtt néhány órával már ne adjunk neki enni, a nagyobb étkezést az utazás utánra időzítsük, így kisebb az esélye az émelygésnek, hányásnak. 

Fotó: Pixabay

Utazás repülővel

Repülőgépen is szállíthatunk kutyát, ehhez azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egyes légitársaságoknál a kisebb testű kutyákat (általában 6 kg a súlyhatár) az utastérben is szállíthatjuk zárt hordozóeszközben. Ahol ez nem megengedett vagy kutyánk nagyobb testű, a csomagtérben szállítják, így azonban tőlünk elválasztva, egy zajos, kényelmetlen helyen utazik, előfordulhat, hogy ugyanúgy elkeveredik, mint a csomagjaink. Egy rövidebb nyaralás esetén, ha csak ez a lehetőség áll a rendelkezésünkre, megfontolandó, hogy magunkkal vigyük-e kutyánkat.

És hogy hová utazzunk? 

A lehetőségek tárháza végtelen, belföldön és külföldön egyaránt. Aktív nyaralást tervezhetünk a hegyekbe vagy vízpart mellé is. A Balatonon találunk kutyás strandokat, folyóvizeink mellett pedig sok helyen van megfelelő strand vagy partszakasz. Ha a tengerhez megyünk, Horvátországban szinte minden település környékén van kijelölt kutyás part. Olaszországban a kiépített, fizetős strandokra általában nem lehet kutyát bevinni, azonban például Velence mellett (Friuli tartományban) olyan strandot nyitottak, ahol a napernyőnk, nyugágyaink kis kerítéssel vannak körbekerítve, így kutyánknak saját tengerparti kertje lehet.

Vízitúrára is mehetünk együtt, ebben az esetben azonban mindenképp adjunk mentőmellényt kedvencünkre, mivel így egy esetleges vízbe borulás esetén könnyebben tudjuk kimenteni. A gazdival sátorban közös alvás a legtöbb kutyának külön élményt jelent.

Vízparti nyaralásnál akkor is nézzünk utána a vízminőségnek, ha csak kutyánk fürdik. Érdemes figyelni arra, hogy úszáskor, főleg ha apportírozik is a kutya, sok vizet nyelhet, ami rosszullétet, extrém esetben életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Kirándulás kutyával

Kirándulásra hazánk is számos vonzó helyszínt nyújt, az Alföldtől hegységeinkig biztosan találunk megfelelő úti célt. Magasabb hegységekben (például Ausztriában, Szlovákiában) túrázás esetén érdemes végiggondolni, hogy a kutyának nincs-e tériszonya. Hosszabb, megerőltetőbb túrák esetén kérdés, hogy négylábú társunk végig bírja-e a tempót, különösen ha rövid orrú fajta vagy idősebb. Ebben az esetben sem kell lemondanunk egymás társaságáról, mivel nagyszerű kutyahordozó hátizsákok kaphatóak.

Ebből olyan típust érdemes választani, amely megfelelően szellőzik, jó alátámasztást nyújt a kutya gerincének. A kutyák nagyon kedvelik, ha előre nézhetnek, vállunk felett szemlélhetik a tájat.

Fotó: Pixabay

Kerékpáros túrát tervezünk? 

Természetesen ennek sincs akadálya. Ha kutyánk nem gyakorlott kerékpáros, érdemes még otthon kipróbálni, hogy viseli a biciklin való utazást, ki lehet próbálni, hogy melyik szállítási forma felel meg neki a legjobban. Kistestű kutyákat a kormányra szerelt dobozban is szállíthatunk, azonban vegyük figyelembe, hogy a kutya súlya miatt a kerékpár nehezebben kormányozhatóvá válik. Kosarat rögzíthetünk a csomagtartóra is, nagyobb testű kutyánkat pedig kutyás utánfutóban tudjuk szállítani. Utánfutó kölcsönzésével több cég is foglalkozik Magyarországon. Bármilyen eszközt választunk is, minden esetben rögzítsük megfelelően kutyánkat a balesetek elkerülése érdekében.

A pihenés is fontos

A tevékenységek megtervezésénél vegyük figyelembe azt is, hogy az utazással járó stressz, a környezetváltozás, a programok miatt kedvencünk nem minden esetben tud annyit pihenni, amennyire szüksége lenne. Egy kutya átlagos alvásigénye 12-14 óra, szükségük van a napközbeni nyugodt pihenésre is. Természetesen egy-egy aktívabb nap, hosszabb kirándulás nem okoz nekik problémát, de iktassunk be nyugodtabb, a pihenésre, alvásra is megfelelő időt biztosító napokat is a programba. 

Előre tájékozódjunk

Remélhetőleg nem lesz szükség rá, de minden eshetőségre felkészülve, előre járjunk utána, hol van szálláshelyünk környékén állatorvos, állatkórház, mi a nyitva tartása, telefonszáma, így nem a vészhelyzetben kell kapkodnunk. Az állatorvosi költségek fedezésére köthetünk kisállat utasbiztosítást is. Helyezzünk el a kutya nyakörvére, hámjára jól olvasható bilétát, külföldi nyaralás esetén ezen a +36-os előhívót is tüntessük fel.

Amint látható, kutyánkkal is nyaralhatunk szinte bárhol, bármikor. A felhőtlen időtöltéshez nem kell más, mint gondos felkészülés és némi rugalmasság. Ne feledjük, hogy a nyaralás alatt is be kell tartani a felelős kutyatartás alapszabályait! Kutyánkat csak pórázon sétáltassuk, szedjük fel magunk után a kutyapiszkot, mindig legyen nálunk szájkosár és a kisállat-útlevél. Minden gazdinak és kutyának közös élményekkel teli, tartalmas és emlékezetes közös nyaralásokat kívánunk!

Szerző:  Állatvédelmi Szakjogászok Egyesülete

A cikk először az a Kutya újság 2024-es augusztusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com