Családbarát, így kutyabarát hely a Szentendrei szigeten található szálloda és annak egyedi étterme, mely egész évben várja azokat, akik a főváros közelében, ám annak zajától, tömegétől távol szeretnének pihenni, illetve gasztronómiai élményekkel gazdagodni.
Szigetmonostoron, nagyjából Szentendrével egy vonalban található az a vendéglátóhely, ahol érkezésemkor már Bundás és Maja a két befogadott eb köszönt az ajtóban. Ahogy mondani szoktam a kutya megérzi a jó embert, így szálloda és az étterem állandó lakói nem tulajdonítanak nagy jelentőséget nekem. Rám néznek, egy kis szagolgatás és után pihenés tovább a recepciónál. Késôbb megtudom Paór Anikótól, a hely értékesítési vezetőjétől, hogy a két kedvenc lényegében emblematikus jelentőséggel bír náluk.
A hozzánk érkező családok gyermekei örömmel játszanak a kutyáinkkal, sőt sokan elmondják, hogy a négylábúak miatt is térnek vissza hozzánk. Mindig is a családbarát helynek gondoltuk magunkat és a kutya ugyanúgy a család része, így nem is volt kérdés, hogy kutyabarát hely legyünk. Gyakran kiemelik a vendégeink, hogy örömükre szolgál, hogy amíg a gyermek a kertben kialakított játszóterünkön időzik, a család kedvence pedig a kert többi részét fedezi fel, addig hosszú idő után a szülők is nyugodtan, kettesben elfogyaszthatják például az ebédjüket – osztja meg velem Anikó. Amikor az ember helyet foglal a vendéglő varázslatos kertjében úgy érzi, hogy otthon van és ez nem véletlen, hiszen a tulajdonosoknak ez is volt az egyik céljuk 20 évvel ezelőtt, mikor megálmodták a Rosinantet.
Nagy Ágnes és Szikora Imre az első hazai 5 csillagos szállodában dolgoztak, a hölgy a front office, míg az úr szakács munkakörben, ahol egymást megismerték, majd az életüket összekötötték és évekkel később létrehozták vendéglátó helyüket. Ágnes az irodalom, míg Imre lovak iránti szeretetéből jött a Rosinante elnevezés, ugyan is Cervantes Don Quijote című regényében így hívják a főhős lovát – avatott be az értékesítési vezető. A szálloda különlegességei közé tartozik, hogy nincs két egyforma szobájuk, illetve számos olyan újragondolt bútor található benne, mely a magyar emberekben nosztalgikus emlékeket idéz fel. Emellett az irodalom visszaköszön a vendéglátó helyben más fronton is, mivel gazdag könyvtárral rendelkezik a fogadó, benne számos olvasásra ideális kuckóval. Mindezek mellé csatlakozik a koránt sem mindennapi konyha, melyért Jónás Gábor felel.
A gasztronómiai kínálatunkban a hagyományos magyar ételeket és a Dunakanyar sajátosságait kívánjunk bemutatni, mindezt persze a kornak megfelelően modern, újragondolt felfogásban. Az étlapunk évszakonként változik, a szezonalitásnak megfelelően. Kevesen tudják, de gasztrotörténelmi jelentőséggel is bír a Rosinante, ugyanis itt volt az első Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű rendezvény 2012-ben, mely azóta egy igazi fogalom, egy minőségi védjegy lett hazánkban – mondta Paór Anikó.
Arról is beszélt a vendéglátóm, hogy hétvégente nehéz náluk helyet kapni, mert általában esküvőket tartanak, míg hét közben gyakorta céges rendezvényeket látnak vendégül, illetve a hétköznapokon a családosok fordulnak meg náluk nagy számban, ezért is érdemes előre foglalni. A népszerű televíziós sorozat, a Szívek szállodája Szitakötő hotelét juttatta eszembe ez a hely, ahol az ember mintha egy kicsit egy meseszerű világban lenne, ahol mindenki csak azon fáradozik, hogy ő jól érezze magát. Az erdei környezet, a Dunakanyar, a helyi termelők és az ütős szakécscsapat kreativitása egy igazán utánozhatatlan élménnyel szolgál, ahol rajtunk kívül kutyánk is remekül érezhetik magukat.