A kutyák rendkívül okosak, de nem kimagaslóan

Érdekes összehasonlító tanulmány készült nemrég, amely igen csak felborzolta a kutatók kedélyeit.

Brit kutatók több száz a kutyák intelligenciáját, és különböző kognitív képességet feltáró tanulmányt vizsgáltak felül és vetették össze más állatfajok hasonló kutatásaival. A korábbi kutatások tömkelege szólt a kutyák kognitív képességeiről, leleményességéről, már-már intelligencia hányadosuk is papírra lett vetve, noha az agyi struktúrák és működést vizsgáló kutatások az utóbbi években váltak csak népszerűvé. Több mint háromszáz publikáció eredményét hasonlították össze a kutatók, más fajokon végzett kutatások eredményeivel. Az összehasonlítás alapja az érzékelési képességek, fizikai kogníció, tájékozódási képesség, szociális kogníció és öntudat megléte volt.

Az összehasonlításba más ragadozó fajok, mint például hiéna, vagy háziasított faj, mint macska került be, de rengeteg csimpánz, illetve delfinek képességét vizsgáló kutatás is szerepelt. Az összehasonlítást természetesen nehezítette a nem teljesen hasonló körülmények között végzett kutatási eljárások sokasága. További nehézség lehet a hiányzó adatok sora, például ismert, hogy a kutyák és macskák felismerik és képesek különbséget tenni az emberi hangok között (mély vagy magas tónusú-e), de arról, hogy melyik faj tud többet megkülönböztetni és ezzel együtt megjegyezni, már nincs adat a szakirodalomban. Vagyis ezen a területen nem mondhatjuk, hogy a kutyák jobban teljesítenek, bár ezt olvasva biztosan sok gazda szisszen fel és állítja most ennek az ellenkezőjét.

A kutyák a ragadozók, csoportban vadászó vagy háziasított fajok közül valóban kiemelkednek  bizonyos kognitív képességeik révén, azonban más kategóriákban könnyen alulmaradnak más fajokhoz képest vagy legalábbis ugyan úgy teljesítenek, így a vizsgálat kutatói úgy vélik, a kutyák kognítiv képességei túlértékeltek a szakirodalomban. Gyakran fordul elő, például hogy egy kutatáson beül kutyákat és csimpánzokat hasonlítanak össze azonos feladatokban, annak ellenére, hogy az adott feladat vagy probléma nem egyformán releváns a két faj számára. Ezekben a helyzetekben a kutyák gyakran kerülnek ki „győztesként” erősítve a „szuper intelligens” faj pozíciójukat.

Néhány kutató felszólalt a bemutatott összehasonlító vizsgálat ellen, az említett nehézségek miatt is, vagyis hogy nehezen lehet pontos összehasonlítást végezni fajok között. De az is egy fontos szempont, hogy a kutyák kognitív képességeit vizsgáló kutatások még fiatal tudomány területnek tekinthető. Érdemes a meglevő kutatások eredményeit irányvonalként kezelni és további kutatásokat végezni, hiszen a kutyákról szerzett információink a többi faj, és az ember megismerésében is a kutatók hasznává válhat.

Szánthó Flóra

Képek: www.paw4you.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com