Diaz és a francia bulldogok: Marci és Panni

N É V J E G Y: D I A Z

Csöndör László művésznevén „Diaz” 1987. november 8-án született Körmenden, ahol érettségizett, majd elkezdte az ötödik évfolyam szoftverüzemeltető képzését, de ezt a zenélés miatt abbahagyta. Már gyerekkorában tudta, hogy zeneszerzéssel szeretne foglalkozni. 2001-ben kezdett ezzel komolyabban foglalkozni, eleinte csak a hip-hop érdekelte. 2007-ben Kreonnal közösen megjelent lemezükre felfigyelt Docta, a nagykanizsai Rhyme Project egykori alapító tagja. 2010-ben új albumuk Fénysebesség címmel jött ki. Karrierje akkor kezdett igazán felfelé ívelni, amikor az énekes Budapestre költözött. A 2011-es év mérföldkőnek számít Diaz pályafutásában, ugyanis a Hősöknek írt hip-hop dalát, a Szó fel 2.-őt a legjobb, magyar hip-hop számának választották. Együtt dolgozott zeneszerzőként a hazai popzene krémjével (Hien, a Unique, Gáspár Laci, Puskás Peti, Caramel). A Hősökből ismert Ozsváth Gergely Menthá-val közös daluk jelent meg Apart címmel Szécsi Böbe közreműködésével.

2013 decemberében jött az újabb sláger, Hello lányok, amely a Halott Pénz lemezén jelent meg, melyet a nagysikerű Nélküled követett. Diaz ezután Karácson Tamással művésznevén Fluor Tomival kezdett el együtt dolgozni 2014 nyarán indult útjára a Wellhello és megjelentették első közös számukat a Rakpartot, amely minden slágerlistán, első helyen szerepelt. 2015. márciusában jelent meg hivatalosan az első közös lemezük az Elnöki ügy, ami Viva Comet- és Fonogramdíjat kapott. Ugyan ebben az évben tavasszal a Halott Pénzzel együtt elkészítették a Telekom VOLT Fesztivál himnuszát Emlékszem, Sopronban címmel, amely a Petőfi TOP30-as listáján azonnal az első helyen végzett. 2016-ban elkészült az első filmjük: a #Sohavégetnemérős és megjelent ugyanezt a nevet viselő albumuk is.

„Úgy érzem, jelenleg a karrierünk csúcsán vagyunk”

Az ország egyik legsikeresebb zenekara a Wellhello jövőre lesz öt éves. Az együttes frontemberének elmondása szerint a következő évet valamivel lazábbra tervezik, mint az eddigieket, legalábbis a koncerteket tekintve biztosan. Az elmúlt években rengeteg előzenés fellépésünk volt és rájöttünk arra, hogy muszáj egy kicsi töltődnünk is, így 2019-ben kevesebbet koncertezünk majd – mondja Diaz. Az idei fesztiválszezon óriási élmény volt a zenekar számára. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy az idei szezonban egy gyerekkori álmunk vált valóra – mondja az énekes.

Az egyik budapesti koncertünkön ugyanis egy szimfonikus zenekarral együtt léphettünk fel, volt olyan pillanat, amikor egyszerre ötvenöten voltunk a színpadon. Ez hatalmas, igazi hidegrázós élmény volt számunkra, nagyon jól sikerült a koncert – mondja a Wellhello frontembere.

Úgy érzem, jelenleg a karrierünk csúcsán vagyunk. A következő évet természetesen, nem csak pihenéssel szeretnénk tölteni, lesz munka bőven. Ugyanis új lemezzel készülünk és új klipeket is forgatunk majd – osztja meg velem Diaz. Az énekes elmondása szerint a következő időszakban Fluor és ő sem csak a közös munkára koncentrálnak majd. Tomi, azaz Fluor újra készít majd szóló dalokat is. Nyilván nem azért, mert a közös munkát a Wellhelloval nem szeretnénk folytatni, hanem Fluor kicsit másabb hangvételű dalokkal szeretne kijönni, mint ami a zenekar profiljába beleillik – mondja Diaz. Én pedig valószínűleg visszatérek a régi munkákhoz, dalokat, zenéket írok majd magyar zenekaroknak, énekeseknek. Hiányzik a zenész életnek ez a észe, ugyanis ez az alkotói munka teljesen más mint, amikor a Wellhelloval kiállunk a színpadra. Amikor zenét írok, előjöhet a kreatív énem is – osztja meg velem az énekes.

Kutyabarát család

Gyerekkorom óta körül vesznek az állatok. A mi családunkban mindig is volt kutya, ugyanis mi egy állatszerető, állatbarát család vagyunk. Nagypapámmal volt egy közös kutyánk: Bucknak hívták, egy németjuhász volt. Gyerekként A vadon szava című film volt a kedvencem, onnan jött az ötlet, hogy a család kedvence a Buck nevet kapja. Nagyon okos eb volt. Nagypapámhoz valamivel jobban ragaszkodott, mint hozzám, ugyanis ő többet tudott vele foglalkozni. Azonban a család kedvence sajnos beteg lett és meghalt, én ekkor 15-16 éves lehettem. Buck halála engem azért visel meg, mert nagyon sok gyerekkori emlékem, élményem volt vele. De leginkább a kedvencünk elmenetele a nagypapámat törte meg. Nagyon meglepődtem, hogy egy állat elvesztése, így meg tud viselni valakit – mondja az énekes. Ezután ugyanebből az alomból, sőt vérvonalból került Diazék családjába egy másik németjuhász kutya. Őt Zeusznak hívják, ugyanúgy néz ki, mint Buck, jelenleg is a  nagypapémáknál él – mondja mosolyogva az énekes. Anyukáméknak golden retriever kutyájuk van, valamelyest ő is végig kísérte a gyerekkoromat, de időközben elköltöztem otthonról, most pedig már ritkán találkozok vele, ugyanis nagyon elfoglalt vagyok – avat be Diaz. Az énekes bevallása szerint, amikor Budapestre költözött, akkor kezdte azt érezni, hogy hiányzik az életéből egy kutya. Nem sokkal ezután került hozzá és barátnőjéhez, Patríciához francia bulldog kutyájuk, Marci. Időközben pedig még egy ebbel bővült a családjuk. Pannival, aki szintén francia bulldog. Azt nagyon sajnálom, hogy bizonyos időszakokban, amikor rengeteg koncertünk van, nagyon kevés időm jut a kedvenceinkreosztja meg velem az énekes. A párom fesztiválszezonban sok időt tölt nélkülem, azonban soha sincs egyedül, ugyanis a kutyák nagyon jó társai – mondja mosolyogva Diaz.

A francia bulldog

A francia bulldog közismert kutyafajta, a dogoktól származik. Kedves, szelíd, barátságos, játékos típus és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, ugyanakkor nem kifejezetten szaladgálós. Vidám, játékos kutya, gyerekeknek tökéletes játszópajtás, még az egészen kicsikkel is jól kijön. Nem szeret egyedül lenni, viszont jól bírja az utazást, ezért nem kell őt otthon hagynunk. Előfordul, hogy féltékenyen viselkedik, ha nem ő kapja a legtöbb figyelmet. Fajtatársaikkal szemben időnként ingerlékenyen viselkedik, a vendégekkel viszont közvetlen, rögtön üdvözli őket. Keveset ugat, azonban ha veszélyt érez idegenek érkezésekor, akkor jelez a gazdájának. Hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréning, de képzése kitartást igényel, ugyanis időnként az eb megmakacsolja magát. Nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget sem, emiatt lakásban vagy kis kertben érdemes tartani. Oda kell rájuk figyelni, hogy nehogy elhízzanak, ugyanis ebben az esetben légzési nehézség, haspuffadás sokkal gyakrabban előfordulhat náluk. Hajlamosak a búza allergiára, éppen ezért a legjobb számukra a hús alapú táplálás. Gyakran fordul elő náluk légzőszervi probléma és hajlamosak gerinc-, szív és szembetegségekre is, könnyen hőgutát kapnak.

„Mazsi halála nagyon megviselt”

Panni és Marci teljesen eltérő személyiség az énekes szerint. Marci egy három éves hím, Panni pedig egy éves nőstény francia bulldog. Nagyon sokan mondták nekünk, hogy a francia bulldogok nagyon szeretik, ha az életben van egy társuk. Nyilván ez a többi kutyafajtára is igaz, azonban elgondolkodtunk, hogy Marcinak is jót tenne, ha lenne mellette egy másik eb. Ő egy éves lehetett, amikor Mazsi, a nőstény francia bulldog hozzánk került. Azonban Mazsi időközben meghalt, ami nagyon megviselte Diazt. Először azt hittük, hogy a kedvencünk eltűnt. Rengeteg helyen kerestük, felhívást is közzé tettünk az interneten, annak érdekében, hogy minél hamarabb megtaláljuk őt. Nagyon megijedtem, ugyanis sok helyről hallottam arról, hogy létezik kutyamaffia is, és úgy gondoltam, hogy ellopták a francia bulldogunkat. Egy nap, mielőtt elindultunk volna koncertezni kiderült, hogy Mazsi megfulladt – mondja szomorúan Diaz.

Sokkot kaptam, rettenetesen megviselt az, hogy a kedvencünk nincs többé. Ekkor döbbentem rá valójában arra, hogy mit érzett nagypapám Buck elvesztésekor. Igazából ezt csak az tudja megérteni, aki veszített már el kutyát – vallja az énekes. Azonban bármennyire meglepő, valahol megkönnyebbültem és megnyugodtam, amikor kiderült, hogy Mazsi nem a kutyamaffia áldozata lett. Ugyanis végig azt hittem, hogy valahol kínozzák őt, és ez a gondolat megrémisztett – mondja Diaz. Nagyon rosszul viseltem Mazsi halálát. Van egy dalunk, ami az elveszett gyerekek világnapjára készült és abban vannak olyan sorok, amik összecsengenek a kedvencünk halálával. Nagyon nehéz volt ezt a számot elénekelni, volt, hogy a könnyeimmel küszködtem – osztja meg velem az énekes. Egy ilyen tragédia után nehéz színpadra állni, koncertezni és szórakoztatni a közönséget. Nyilván nekünk is vannak rosszabb napjaink, és történnek olyan dolgok, amiktől igen is padlóra kerülünk – mondja Diaz. Mazsi nagyon szép kutya volt, a halála után, az ő emlékére tetováltattam a karomra egy bulldogot.

A két francia bulldog: Marci és Panni

Marci is nagyon szomorú volt, amikor elveszítettük Mazsit. Fel-alá szaladgált, folyamatosan kereste a párját. Mazsi halálával benne is egy hatalmas űr keletkezett, depressziós lett. Részben emiatt is döntöttünk úgy, hogy legyen még egy kutyánk – avat be Diaz. Azonban az énekes bevallása szerint Marci nem fogadta túl barátságosan az új jövevényt, Pannit. Az első hét nem telt túl jól, ugyanis az eb betolakodónak érezhette Pannit. Viszont Diaz elmondása szerint ez idővel megváltozott. Most már a két francia bulldog például összebújva alszik, rengeteget játszanak együtt, nagyon jó hatással vannak egymásra. Panninak is érdekes a sorsa – avat be Diaz. Ő nagyon rossz helyről került hozzánk, borzasztó körülmények között tartották. Két hónapos volt, amikor elhoztuk, azonban először nem vettük észre, hogy valami baj van vele – mondja az énekes. Nagyon vékony volt, én pedig naivan azt gondoltam, hogy azért ilyen kicsi, mert még fiatal. A kedvencünk idővel semmit sem nőtt, ugyanis a szaporítónál giardia fertőzést kapott – osztja meg velem Diaz. Egy teszt alkalmával kiderült, hogy Panni gyomrában egy olyan élősködő van, ami tulajdonképpen elvonja tőlea táplálékot, ezáltal nem tud nőni. Az énekes elmondása szerint kedvencük kapott gyógyszert és elkezdett javulni az állapota, azonban már sosem lesz akkora, mint egy normálméretű francia bulldog. Bár első hallásra viccesnek tűnhet, de nagyon sok helyen olvastam, hogy a francia bulldogok sokszor azt hiszik, hogy ők is emberek. Tapasztalataim alapján pedig tényleg emberi tulajdonságaik vannak – mondja nevetve az énekes. Marci nagyon flegma, nagyon önfejű és nagyon nehezen vehető rá bármire, pedig folyamatosan próbáljuk nevelni. Ezzel szemben Panni sokkal barátságosabb típusú, igazi játékos eb. Azt megfigyeltem a francia bulldogoknál, hogy a szuka kutyák, kedvesebbek és könnyebben barátkoznak. Marci mindig azt csinálja, amihez éppen kedve van, Panni sokkal jobban hallgat rám – avat be Diaz.

Egyikőjük sem járt kutyaiskolába, azonban az énekes már elgondolkodott azon, hogy idővel beíratja őket. Diaz szerint ugyanis fontos, hogy egy kutya be legyen tanítva és az alapokat ismerje, már csak azért is, hogy a gazdájára hallgasson. Pacsit mindketten tudnak adni, az alap dolgokat, parancsokat is meg tudtam nekik tanítani. Viszont nagyon nehéz őket sétáltatni, egyrészt azért mert Marci nehezen jön ki más kutyákkal, másrészt pedig azért, mert a rövid orruk miatt nem bírják a meleget és nagyon hamar elfáradnak – osztja meg velem az énekes. Előfordult, hogy egy nyári séta alkalmával Marci alig kapott levegőt a rövid orra miatt, éppen ezért gondolkozunk a lézeres orrműtéten. Ez az eljárás az állatorvos szerint nagyon hasznos ugyanis ezzel a kutya élettartama megnövelhető – mondja az énekes.

Marcinak és Panninak nem szeretnénk a későbbiekben kölyköket. Így is olyan mintha két gyereket nevelnénk – mondja nevetve Diaz. Az ivartalanításon elgondolkodtunk már. Azonban egyrészt nagyon sajnálom emiatt őket, másrészt pedig egyelőre nem tudjuk, melyik ebet lenne célszerűbb ivartalanítani. Az állatorvos szerint Pannit, mert ő fiatalabb, illetve a fiú kutyát jobban megviseli ez a procedúra – osztja meg velem az énekes. Szerintem nagy felelősséggel jár egy kutya, viszont rengeteg szeretet is kapok tőlük. Azt szokták mondani, hogy ha egy embernek megszületik a gyereke, akkor megváltozik az élete. Tapasztalataim szerint a kutyákkal is hasonló a helyzet, ugyanis általuk más lesz a fontossági sorrend egy ember életben – vallja az énekes. Bármennyire meglepő én nagyon sokszor beszélgetek is a kutyáimmal, akárcsak úgy,mint egy baráttal. Az viszont többször szóba került már, hogy legyen egy igazi házőrzőnk az udvaron, aki felügyeli a házat. A gyerekkori emlékeim és  élményeim miatt én egy németjuhász kutyát szeretnék – mondja a Wellhello frontembere.

Képek és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com