Ismét régi fényében ragyogott a Crufts: két nagy magyar győzelem is született

Fajtagyőztes magyar komondor Sziget Királya Aba, t.: Lőrinczyné Velencei Ágnes, felv.: Gyimesi Gabriella (Fotó: Szalánczi Gábor)

Az idei Crufts most is az év legnagyobb kiállítása volt, pár kutya híján 20000 egyedet neveztek csak a kiállításra, és ezekhez jöttek még a különböző versenyek és bemutatók kutyái (obedience, agility – csak hogy a nagyobb versenyeket említsük).

A kiállítás március 7-től 10-ig tartott. Az első nap csütörtökön a Toy és Utility csoportok mutatkoztak be, másnap, nyolcadikán pénteken a Gundog csoport, szombaton a Working és a Pastoral, 10-én vasárnap pedig a Terrier és a Hound csoportokra került sor. Az idén szolid magyar sikerekről számolhatunk be, két fajtagyőztes kutyánk volt, egy basset hound és egy komondor.

A kiállítást a szokásos NEC csarnokokban rendezték; négy csarnokban bírálták a kutyákat, az ötödikben csak árusok, bemutató ringek, szponzor standok és fajtabemutatók voltak – illetve volt még egy hatodik csarnok is, ami csak a Best in Show kört jelentette. Ami változott az előző évekhez képest: az árusok és a látogatók tekintetében már nem látszott az a visszaesés, ami két-három évvel ezelőtt a a covid-időszakban és annak elmúltával: rengeteg árus és rengeteg néző is volt már csütörtök, pénteki napokon is, hétvégén néhol szabályosan nem lehetett közlekedni az árusok között a rengeteg nézelődő-ténfergő ember miatt.

(Fotó: Szalánczi Gábor)

A két magyar győzelmet a szombati napon a komondor, vasárnap pedig a basset hound szerezte; rajtuk kívül voltak resCC-k, osztálygyőztesek és helyezettek is. A magyar kutyákon felül szép eredményeket szereztek még magyar tenyésztésű és külföldi tulajdonlatú győztes kutyák is, de magyar handlerek is szép sikereket értek el általuk felvezetett szintén nem magyar tulajdonú kutyákkal is.

A legfontosabb győztesek

Csütörtök Toy csoport Is Ch Fashion First High Priority, Papillon (tul.: Mrs. A. M. Gudbergsdottir), egy kisebb történelmi győzelem, először nyert izlandi kutya csoportot a Cruftson. Utility csoport: francia bulldog, Ch/Esp Ch Chelmbull Rocket Man Ww, (Miss A. & Mr. D., Mr. A & Mrs. L. Cund & Harrop). Érdekes és fontos győzelem volt ez is, a francia bulldog több országban átvette a legnépszerűbb (törzskönyvezett) fajta pozícióját, így Nagy Britanniában is. A fajta a rövid orrú, nehezített légzésű fajták egyik képviselője, üzenet értékű a győztessége: az első helyezett kutya jól mozgott, és nem lihegett.

Utility csoport BOG: francia bulldog, Ch/Esp Ch Chelmbull Rocket Man Ww, (Miss A & Mr D, Mr A & Mrs L Cund & Harrop) (Fotó: Szalánczi Gábor)

Pénteken lépett színre a legnagyobb létszámú csoport, a Gundog csoport, majd’ 5000 kutyával. A csoportgyőztes egy weimari lett, Sh Ch Gunalt Hendricks, (Messrs D R & G A Alcorn & Ingram). Ezen a napon szerepelt a kiállítás legnépszerűbb fajtája, a golden retriever 538 (!) nevezett kutyával. Gondoljunk csak bele, máshol egy komplett kiállítást tartanak ennyi kutyával.

Szombaton mutatkozott be a Working és a Pastoral csoport. A Working csoport győztese a leonbergi lett, Ch Corleone Navigator at Kalizmar (Imp Can) (Mr. L & Miss K Studholme & Rushby). A Pastoral csoportot Ch Brighttouch Drift The Line Through Dialynne (Imp Rus) ausztrál juhászkutya nyerte (Mrs. M, Mr. J & Mrs. K Raymond, Shaw & Kirtley). Ebben a csoportban volt a magyar komondor is, Sziget Királya Aba (Mrs. Ágnes Lőrinczyné Velencei).

BIS: a Pastoral csoport győztese: Ch Brighttouch Drift The Line Through Dialynne (Imp Rus), ausztrál juhászkutya, (Mrs M, Mr J & Mrs K Raymond, Shaw & Kirtley). (Fotó: Szalánczi Gábor)

Vasárnapra a Terrier és a Hound csoport maradt. Terrier csoportgyőztes: Multi Ch Original Master’s Voice Lovesong Monamour, Jack Russell Terrier (Ms. Kao Miichi, Jap). Ez is történelmi győztesség volt, először nyert japán kutya ilyen nagyot a Cruftson, és ebben az évben adtak ki először CC címet a fajtának. A Hound győztese régi ismerős, az utóbbi pár évben sokat nyert, nagyobb, Európa- , Világkiállításokon, a Grand Basset griffon Vendéen, Hollandiából, Ch Forget-Me-Not V Tum-Tum’s Vriendjes (Mrs. A N Huikeshoven).

A Hound csoportban szerepelt másik fajtagyőztesünk, Armardio Blowin in The Wind basset hound (Mr. Jácint Balogh). Vasárnap este 3 külföldi és 4 brit kutya várta a BIS-t, aminek a bírója Mrs. Ann Ingram volt, személyében először bírálta ír bíró a Crufts BIS-t. Pár éve megfordították a sorrendet, nem a BIS-t, hanem először a resBIS-t hirdetik ki, majd a BIS-t – így a bírónő először a Jack Russel Terrier handlerének gratulált, majd a BIS kutyának, az aussie-t felvezető hölgynek. BIS: Ch Brighttouch Drift The Line Through Dialynne, ausztrál juhászkutya, (Mrs. M., Mr. J. & Mrs. K. Raymond, Shaw & Kirtley), resBIS Multi Ch Original Master’s Voice Lovesong Monamour, Jack Russell Terrier (Ms. Kao Miichi, Jap.).

Reserve BIS volt a legszebb Terrier: Multi Ch Original Master’s Voice Lovesong Monamour, Jack Russell Terrier (Ms. Kao Miichi, Jap). (Fotó: Szalánczi Gábor)

Szerző: Szalánczi Gábor

A cikk először az a Kutya újság 2024-es áprilisi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com