Hóval vagy anélkül: a kutyaszánhajtás

Magyarországon a hóhelyzet sajnos évek óta nem teszi lehetővé kutyaszánhajtó verseny megrendezését, ezért itthon csak dryland versenyek kerülnek megrendezésre, ahol 3 vagy 4 kerekű edzőkocsikkal állnak rajthoz a kutyafogathajtó versenyzők. Természetesen mindenki úgy érzi, hogy a legnagyobb élmény a kutyaszánhajtás, így ha lehetőség nyílik rá, igyekeznek külföldi havas helyekre, versenyekre eljutni.

Verseny Norvégiában

A Köffer család az egyik régóta aktív kutyaszánhajtó versenyzői csapat itthon. Lajos és a lánya Kitti mindketten versenyeznek a szibériai huskyjaikkal, számtalan bajnoki cím birtokosai, Hajni az anyuka pedig a szervezési hátteret biztosítja a versenyzéshez. Nagy tervük volt, hogy egyszer hetekre elutaznak télen Norvégiába a kutyáikkal együtt. Ezt az álmot most valóra váltották, és 2023. december 22-én útra keltek Szlovákián, Németországon és Dánián keresztül Norvégiába. Három hetet töltöttek Norvégiában (ez volt az az időszak, amikor Norvégiában rekord mennyiségű hó esett), ahol a csodák világa és elképesztő hideg várt rájuk. 

Minden nap edzettek a kutyákkal, illetve két norvég kutyaszánhajtó versenyen is részt vettek. Norvégiában ez a sportág nagyon elterjedt, sokan űzik, és még idős korban sem hagyják abba. Az egyik versenyen ünnepelte 70. születésnapját egy ottani versenyző hölgy, aki 6 kutyás husky fogattal állt rajthoz. 

A szlovákiai verseny

Miután hazaért Norvégiából, 2024. január utolsó hétvégéjén Köffer Lajos egy nemzetközi szános versenyen vett részt Szlovákiában, a Budapesttől 240 km-re, a dobsinai jégbarlang térségében található ladovai síparadicsomban. Eredetileg a verseny egy héttel korábban került volna megrendezésre, de a hóhelyzet akkor nem volt megfelelő. Az Ice Trophy verseny hétvégén több mint 100 versenyző állt rajthoz Európa több országából. A távok 5,8 km és 11,5 km között váltakoztak kategóriától függően. 

A verseny különlegességét adta, hogy a kutyafogatok mellett sokan indultak síjöring kategóriában is. Itt a síelő versenyző derékövéhez vagy beülőjéhez egy rugós kötéllel van hozzárögzítve a kutya a hámjánál fogva.

A 2 napos versenyeken minden versenyző mindkét nap rajthoz áll, és a 2 nap összesített időeredménye alapján alakul ki a végeredmény. Köffer Lajos kategóriájában a 3. helyen ért célba 4 szibériai huskyból álló fogatával. 

A következő hazai verseny

Magyarországon legközelebb 2024. március 23-24-én lesz verseny, a „Somogy Zöld Szíve” nemzetközi kutyafogathajtó, kutyás terepfutó, kutyás terepkerékpáros, és dogscooter kupa a csodálatos Kaszó településen az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja szervezésében. A verseny nyitott, bármilyen fajtájú kutyával részt lehet venni. A verseny távja 4 km lesz. Ezeken a versenyeken mindig van lehetőség kedvcsináló, úgynevezett Happy kutyás futó kategóriában rajthoz állni bárki számára, ezúton is biztatunk minden érdeklődőt a részvételre.

Szerző: Dér Andrea – ÉSZKSK

A cikk először az a Kutya újság 2024-es márciusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com