Drótszőrű német vizslák munkavizsgája és tenyészszemléje

A német vizslafajták szerelmesei idén ősszel ismét Mezőtúron gyűltek össze egy mozgalmas hétvégére. A Német Vizsla Klub Magyarország (NVKM) szeptember első hétvégéjén rendezte meg német típusú őszi tenyészvizsgáját (HZP: Herbst-Zucht-Prüfung) és hazánkban először a drótszőrű német vizslák német típusú tenyészszemléjét (Zuchtschau: Form und Haarwert értékelés).
A rendezvény helyszíne Mezőtúron a Peres-Marázi Gazdák Vadásztárság területe volt, mely apróvadban és a Holt-Kőrös által biztosított vízes élőhelyekben igen gazdag. A munkavizsgán a kilenc drótszőrű német vizsla mellett rövidszőrű német vizsla, weimári vizsla és kis-münsterlandi vizsla is részt vett. A munkavizsgát és a tenyészszemlét német bírók bírálták, akik mellett magyar bírók is közreműködtek. A HZP mezei és vizi munkafeladatokból áll. A mezőn vizsgálják a kutya természetes vadra való keresését, vadmegállását, orrjóságát, nyúlnyom követését, fegyelmét, vezethetőségét, munkakedvét.

A szárnyas és szőrmés vonszalék kidolgozása a nagy melegben a vizsgázó kutyáknak komoly nehézséget jelentett. A vízimunka során vizsgálják a kutya lövésállóságát vízben, vadkacsa keresését és elhozását nádból. Itt a legnehezebb feladat a kutya átküldése volt 30 méteres szabad vízfelületen, hátszélben és az ebnek ott a túlsó oldali nádasba rejtett lőtt vadkacsát kellett megtalálnia és elhoznia. A munkavizsgát négy kutya teljesítette. Nagy érdeklődés övezte a Magyarországon először megrendezett eseményt a drótszőrű német vizslák német típusú tenyészszemléjét (Zuchtschau: Form und Haarwert értékelés). Aki eddig ilyen értékelést akart szerezni a kutyájának, annak Németországba kellett utaznia, épp ezért most 14 drótszőrű német vizsla jelentkezett.

A Form und Haarwert értékelést csak azok a kutyák kaphatták meg, melyek bizonyos előfeltételekkel rendelkeznek úgy, mint német típusú tavaszi és őszi vizsga, melynek része a nyúlnyom követés, dúvadfojtás, csípő és váll izületi diszplázia mentesség. A német bírók és magyar segítőik a felvezetett kutyákat a kiállításokon megszokott értékelésnél sokkal részletesebben vizsgálták, minden testtájra és mozgásformára vonatkozóan értékelést tettek és az ideális standardtól való eltéréseket elemezték. Így alakult ki a

végső küllemi értékelés, amit egy formára vonatkozó és egy szőrre vonatkozó szám íródott le 0-tól 12-ig terjedő skálán. Az a felvezetett kutya, aki küllemi szempontból megfelelt és a szülôpárja is német szempontból tenyészthető az megkapta a német tenyészthető minősítést. Végül a Form und Haarwert értékelést hat drótszőrű német vizsla kapta meg, melyek így a fajta tenyésztésének elitjébe tartoznak. Köszönjük a szervezést és a tenyészszemlét követő vaddisznópörköltet Sándor János Vilmos barátunknak, és gratulálunk a munkavizsgát és tenyészszemlét sikerrel teljesítő kutyáknak! Remélhetôleg jövőre tovább bővül a minőségi vadászkutyázást választók tábora.
Kenderesy Balázs
Fotók: Sándor János Vilmos

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com