Fogkő és szájbűz, a cicák ínybetegségét jelzi

Az állatoknál az ínygyulladás elég gyakori probléma, tünetei könnyen észrevehetőek, ha odafigyelünk rá. A Noé barátai stábja Dr. Varga Józsefet kérdezte a cicák ínybetegségeiről. „Gyanakodnunk kell, ha cicánk nem
eszik, hiába tűnik éhesnek, főként, ha a száraz tápot hagyja ott a tálban. Véres váladék is előfordulhat a száj mellet, büdös lehet a macska szája, és előfordul, hogy fájdalmasan nyávog evéskor” – mondta az állatorvos, jelezve, hogy több dolog is okozhatja a problémát. Lehet fogkő, rossz fog, immunológiai háttér, vírusok és akár egy beékelődött idegentest is. A fogínygyulladás elsődleges oka a lepedék megjelenése. Ennek kialakulását a táplálékmaradványok, valamint a baktériumok felgyülemlése okozza, ami nyállal és ásványi anyagokkal elegyedve ápolás és megfelelő táplálás híján előbb puha, majd vastag, kemény fogkő kialakulásához vezet. Ennek kialakulása a modern táplálás következményeként egyre gyakoribb. A nedves tápok, konzervek ugyanis nem tisztítják megfelelően a fogakat.

A nem eltávolított fogkőtől egyenes út vezet a fog-, ínygyulladáshoz, ami több szempontból is veszélyes. A gyulladt ínyen át a baktériumok könnyen eljutnak a foggyökérhez, de teljes elsorvadásnál már a véráramba is bekerülhetnek. Ez pedig a belső szervek – máj, vese, szív – megbetegedését okozhatja. Az ínygyulladás okozója az elhanyagolt fogkövön kívül B-vitamin hiány és a vesebetegség is lehet. Éppen ezért mindig fontos a megelőzés és a rendszeres állatorvosi kontroll.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com