Gofree, a gluténjelző segítő kutya

Egy különleges kutyához látogatott el a Noé barátai stábja. Gofree, a NEO Segítőkutya Egyesület egyik legifjabb tanulója, és ő lesz az első gluténjelző segítőkutya Magyarországon. Gofree egy 10 éves kislány, Emma segítőtársa lesz. Emma cöliákiás, nagyon szigorúan be kell tartania a diétát, semmit nem ehet, amiben glutén van. A cöliákia egy egész életen át tartó betegség, mely 100 emberből 1-et érint. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét.

Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, ami borzasztó nehéz: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.


A kutyák bámulatos szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. Gofree minden ételről el tudja majd dönteni, hogy tartalmaz-e glutént, így gazdája biztonsággal ehet meg bármit.

Gluténjelző segítőkutyák jelenleg csak Amerikában dolgoznak, a képzési módszert Magyarországon még meg kell tanulni, ami nagyon sok idő, energia, és bizony sok pénz is. A teljes képzés körülbelül 8–10 hónapot vesz igénybe, és havonta megközelítően 400 EUR (kb. 130.000 Ft) a költsége, de a segítsége viszont felbecsülhetetlen.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com