Dog Dancing – művészet, sport, kreativitás

A kutyás mozgásformák, sportok között egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett dog dancing. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) a Fegyver, horgászat, vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállítással együtt megtartott rendkívül sikeres évadnyitó kiállításán, a Winter Dog Show-on (WDS) is nagyon népszerű volt ez a műfaj, ezért is döntöttünk úgy, hogy bemutatjuk ezt az egyre jelentősebb ebes elfoglaltságot.

Nagy Karina és Kotánczi Hanna magyar dog dancing versenyzők segítettek nekünk, hogy megismerhessük és megérthessük ennek az igazán összetett és egyéni sportnak a világát.

• Kinek a nevéhez köthető a dog dancing megalapítása, létrehozása, kitalálása?

Nem tudni pontosan, hogy ki, és mikor kezdte el, az észak-amerikaiak szerint Dawn Jecs, az európaiak szerint Mary Ray, a híres kutyakiképző volt ennek a műfajnak a megteremtője

• Ez sport vagy inkább művészet?

Véleményünk szerint mindkettő. Egy koreográfiát kell összeállítani, táncos elemekkel, így az előadó művészi hatást ér el. Ugyanakkor a kutyáknak inkább sport. Emellett sportszerűen lehet űzni, különböző kategóriák vannak, mint a legtöbb sportban. A freestyle a táncra, a zenére, a dinamikára összpontosít, – itt a gazdi saját elképzelései alapján rakja össze minél kreatívabban a koreográfiát.

A HTM (Heelwork To Music) esetében pedig a minél szebb lábnál követés a fontos, és a HTM alappozícióit tartalmazza a kűr.

Mi a freestyle kategóriájában szoktunk fellépni, mert imádjuk kitalálni az elemeket, összerakni a koreográfiát, újra, és újra visszanézni a gyakorlások során készült felvételeket, javítgatni, esetleg hozzátenni, elvenni belőle.

Igyekszünk olyan produkciót összeállítani, ami magával ragadja a nézőket, a bírókat, és mi is élvezzük. Sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy produkció mögött mennyi munka, gyakorlás, kitartás van. A nézők egy könnyed kis zenés showt látnak, amire hosszú-hosszú ideig készülnek a versenyzők, hogy az akkor és ott mindenki számára felejthetetlen élmény legyen.

• Mióta rendeznek versenyeket?

A dog dancing mufaja 1989 körül alakult ki, azóta mérhetik össze a tudásukat a dog dancingesek.

• Mik a legfőbb szabályok?

A dog dancing kűr célja elsősorban a kutya tehetségének lehető legátfogóbb, pozitív módon történő bemutatása. Bármilyen kutya részt vehet és díjat nyerhet a versenyeken, függetlenül attól, hogy fajtiszta vagy keverék. A kutyával való méltánytalan bánásmód tilos (például: fojtónyakörv és egyéb barbár dolgok).

A kutya egészsége minden körülmény között elsődleges szempont. Fontos, hogy az öltözet ne terelje el afigyelmet a kutyáról, csak enyhén dekorált nyakörv használata engedélyezett, a vezető öltözete pedig igazodik a koncepcióhoz.

• Hazánkban mióta működik dog dancing?

Hazánkban 2003-ban kezdődött el a dog dancing iránti érdeklődés, akkor rendezték meg az első versenyt Pestújhelyen. Az első verseny, amin mi részt vettünk, az első hatvani DaDo Dog Dancing bajnokság volt.

• Milyen rendszerességgel rendezik a versenyek Magyarországon?

Nagyjából évente három-négy alkalommal lehet részt venni versenyen. Például nemrégiben a WDS keretein belül rendezték a Téli Kupa nevu versenyt, ahol az említett freestyle, hellwoek to music, kezdő és hobby kategóriákban is lehetet indulni, versenyezni. Ezen kívül tartanak dog dancing műfajban workshop-okat, és szemináriumokat is, amin bárki részt vehet.

• Ki volt a hazai úttörője a dog dancingnek?

Magyarországon Karlyik Nóra indította el, pár rajongóval karöltve.

Karlyik Nóra
Karlyik Nóra

• Hol lehet ezt megtanulni itthon, kik a legnevesebb képzők itthon és a világban?

Mi jelenleg egyedül gyakorlunk és állítjuk össze a kűrjeinket, de ezen az úton a kutyasulink, a Dr. Rex Kutyás Egyesület vezetője, Bálint András indított el. Magyarország legelismertebb dog dancing oktatói Kríz Orsolya és Fábián Gabriella.

Fábián Gabriella

A mi módszerünk, elvünk, hogy a felnőtt, idősebb kutyáknál először megtanítjuk az általunk kiválasztott trükköket, majd azokat összefűzzük koreográfiává. Abban az esetben, ha kölyökkutyával szeretnénk elkezdeni ezt a sportot, szerintünk érdemes játékosan kezdeni a tanítást. Először könnyebb trükköket tanítani meg, majd ha ezek már biztosan mennek, akkor jöhetnek az összetettebb feladatok és végül ez kéne, hogy összeálljon egy koreográfiává.

Kríz Orsolya

• Mely országban a legnépszerűbb a dog dancing és miért?

Talán Németországban, Ausztriában, és Angliában lehet a legnagyobb az érdeklődés ez iránt a sport iránt, ezáltal ezeket az országokat emelnénk ki, mint a legnépszerűbb dog dancinges országok.

Kurkó Gyula

Fotók: dogdancingiskola.hu,

http://interaktiv-kutyasok.blogspot.sk

Kríz Orsolya

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com