„Nagyon nagy összhangban vagyunk Phoebevel”


N É V J E G Y: NYÁRI DIÁNA
1994. május 8-án született Győrben. Már ötéves korában játszott színházban. Láthattuk a 80 nap alatt a Föld körül című színházi drámában és szerepelt a Valahol Európában című színdarabban is. A Krúdy Gyula Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolába járt Győrbe. 2010-ben kezdett el játszani a Barátok közt című sorozatban, a képernyőn Holman Hannaként láthatják a televíziónézők. Gyerekkorában rendszeresen sportolt, nagyon sok sportágat kipróbált, de mégis a kedvence a szinkronúszás volt. Párja Kovács Dániel,
az MTVA sportriportere, akinek 2017 októberében lett a mennyasszonya, fiúk pedig idén júliusban születik.

A babavárásra és Phoebera koncentrálok

Nyári Dia jelenleg babát vár. Így most még több időt tud Phoebere, az öt éves Jack Russell terrierjére fordítani. A színésznő nagyon szereti az állatokat és fontosnak tartja, hogy jótékonysági kutyás kampányok mellé álljon.

Úgy érzem nem csak nekem, de a kedvencemnek is nagyon jó, hogy most nagyon sokat vagyunk együtt. Úgy látom, ez megnyugtat mindkettőnket – osztja meg velem Dia. A Barátok közt szereplőjét egy ideig a várandósága miatt nem láthatják a sorozatban a televíziónézők. Ugyanis Nyári Dia és vőlegénye, Kovács Dániel júliusra várják születendő fiukat. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a gyerekünk és izgatott vagyok azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogunk mi együtt működni, mint egy család – mondja mosolyogva a színésznő. Ha kérdések vannak bennem a babavárással, szüléssel vagy a kezdeti teendőkkel kapcsolatban, akkor édesanyám szívesen osztja meg velem a saját tapasztalatait és élményeit. Mivel egyke gyerek vagyok, anyukám mindig azt mondja nekem, hogy neki sincs sok tapasztalata ezzel kapcsolatban, csak pont annyi, mint nekem. A szüleim egyébként Győrben élnek, ahol én is születtem és éltem gyerekkoromban. Úgy tervezzük, hogy ők csak a baba születése után  kéthárom héttel jönnek hozzánk Budapestre, addig szeretnénk hármasban lenni, csak a kisfiunk, Dani és én – mondja Dia.

A gyerekünkkel bölcsődés koráig szeretnék otthon maradni. Szeretném, ha a fiunk járna bölcsődébe, ugyanis úgy gondolom egy gyerek szocializálódásában ennek fontos szerepe van, jó hatással van rá, ha társaságban van és különböző ingerek érik – vallja a színésznő. Dia a sorozatból úgy távozott, hogy később akár vissza is térhet oda. Azt azonban, hogy mikor és milyen körülmények között tudok újra beállni, egyelőre nem tudtam megmondani a szövegíróknak – teszi hozzá a sorozat szereplő.

A berni pásztorkutyánk tanított meg úszni

Én kutyás családba születtem. A berni pásztorkutyánk, Beni, akkor egy éves volt – osztja meg velem Dia. Nagyon szerettük, ugyanúgy puszilgattuk és szeretgettük mint, ahogy Phoebet is, pedig a berni pásztor ugye jóval nagyobb testű kutya, mint a Jack Russell terrier.

Diának nagyon sok kedves emléke és élménye van a berni pásztorkutyájukkal. Engem Beni tanított meg úszni. Gyerekkoromban nyaranta Győr mellé a tópartra jártunk a családdal. Rengeteget úsztam a kutyánkkal úgy, hogy belekapaszkodtam a bundájába. A téli közös hobbink is megvolt. Nagyon sokat szánkóztam együtt a berni pásztorunkkal. Bár, a hóemberemet mindig széttúrta – meséli nevetve a színésznő. Amikor pedig pici voltam, előfordult, hogy lovagoltam is rajta. Úgyhogy Benivel bármit meg lehetett csinálni, ő egy „birkatürelmű” kutya volt.

Tíz éves voltam, amikor Beni meghalt. Szerencsére nem volt diszpláziája és semmilyen más betegsége sem, de megöregedett. Ettől pedig már fájdalmai voltak. Édesapám vitte volna elaltatni, amikor a kocsiban örökre elaludt. Teljesen nyugodtan és természetesen ment el. Az állatorvos azt mondta, hogy a termetéhez képest teljesen szép kort élt meg – mondja Dia.

Beni halála a színésznő egész családját megviselte, de legfőképp az édesapját, ugyanis a kedvencük vele volt a nap huszonnégy órájában, mindig vitte magával dolgozni. Tulajdonképpen édesanyámat édesapám tette úgymond kutyássá. Anyunak előtte nem volt háziállata, apunak viszont mindig. Ők közösen vállalták be Benit, amikor összeházasodtak, de amikor ő elment, utána nagyon sokáig nem volt kutyánk – avat be Dia.

Megláttam Phoebet és beleszerettem

Anyuék a berni pásztorunk halála után már nem akartak több kutyát vállalni. Aztán Phoebe a Jack Russell terrierem most még is a családunk része – mondja mosolyogva Dia. Az egyik barátnőmnek lett egy Jack Russelje, ugyanabból az alomból ahonnan az enyém is. Akkor én teljesen beleszerettem ebbe a kutyafajtába, pedig előtte nem is nagyon ismertem ezt a típust. Aztán persze utólag már rájöttem, hogy „A Maszk” című filmben is Jack Russell terrier van, illetve nagyon sok filmben ezt a kutya fajtát használják szereplőként. A barátnőm kedvence az én szívemhez is hamar hozzá nőtt, olyannyira, hogy én is szerettem volna egyet – meséli a színésznő. Elkezdtem a szüleimet puhítani, hogy nekem is kellene egy Jack Russell. De ők továbbra sem akarták, főleg attól féltek, hogy majd rájuk marad. Abban az alomban, ahonnan a barátnőm is elhozta a kedvencét, maradt egy kutya, ő volt az egyetlen, aki nem kellett senkinek. Pedig szerintem nagyon aranyosvolt. Láttam a kis nőstény kutyáról a fotókat és egyből beleszerettem. Amikorra már elfogadtam, hogy anyuékazt mondták, hogy nem, a barátnőm beállított hozzánk a pár hónapos ebbel. Nekem ez hatalmas meglepetés volt. A szüleim azt mondták továbbra is, hogy nem tarthatjuk meg, Phoebe, aki a Jóbarátok című filmsorozat egyik főszereplőjéről kapta a nevét mégis a családnál maradt, mi lettünk a gazdái – meséli mosolyogva az állatbarát. Phoebe most öt éves. Szerintem ő nem feltétlenül olyan, mint a többi Jack Russell terrier. Ő visszafogott, mhogyha kihozom a Ligetbe akkor játszik, de egyébként a többi kutya társaságára nem igazán nyitott. Egy jó barátja van, Győrben keresztanyámék kutyája, viszont érdekes vele nagyon jól kijön. Nem szereti a tőle jóval nagyobb testű kutyákat, azt vettem észre, hogy fél tőlük – mondja Dia. Pedig kutyaóvodába és iskolába is jártam vele, ő többnyire ott szocializálódott. De valami miatt mégsem túl bizalmas a többi ebbel, egyszer egy németjuhász neki ment, lehet, hogy emiatt. Tapasztalataim szerint az embereket jobban szereti, mint az állatokat, lehet azért, mert mindig is többet is volt emberek között. Annak viszont nagyon örülök, hogy a gyerekek társaságát jól viseli – osztja meg velem a színésznő.

Dia bevallása szerint közte és a kutyája között nagyon különleges kapcsolat van. Azt vettem észre, hogy teljesen átérzi az érzelmeimet. Volt, olyan, hogy szomorú voltam, és ő jött vigasztalni. Ez fordítva is így van. Minden rezdülését ismerem, minden mozdulatából tudom, hogy mit fog csinálni. Nagyon nagy összhangban vagyunk – mondja mosolyogva Dia.

A legfontosabbak az alapok

Azt gondolom, hogy alapvetően mindegy, hogy egy kutya az iskolában, vagy otthon a gazdájától tanulja meg az alapokat. Viszont azt elengedhetetlennek tartom, hogy az eb hallgasson és odafigyeljen a gazdájára – mondja Dia. Ez nem csak miattunk emberek miatt fontos, de legfőképp a kutya biztonsága miatt. Ugyanis, annyi szörnyűséget, lehet nap, mint nap hallani, gondolok itt ezalatt a kutyamérgezésekre – osztja meg velem a színésznő.

Mi Phobevel rengeteget járunk a Ligetbe, ez a törzshelyünk. Dia számára fontos, hogy a séták alkalmával kedvence ne fogadjon el idegenektől ételt és ne egyen fel a földről mindenféle elszórt falatot. Azonban ezt neki folyamatosan tanítanom kell – mondja a kutyabarát. Mi otthon is mindig azt csináljuk, hogy kirakjuk neki az eledelét, viszont addig, amíg nem adunk rá engedélyt, nem eheti meg. Ugyanígy van ez a vacsorájával is. Úgy gondolom ez a módszer hatásos lehet – avat be Dia. Ha ezeket nem tartja be, akkor nagyon mérges vagyok. Hogyha valami rosszat csinál, akkor nálunk van egy rituálé, amivel fegyelmezem. Először leszidom, majd ott hagyom és megmondom neki, hogy maradjon ott és leültetem. Ilyenkor elmegyek tőle jó messzire, de úgy, hogy még lássuk egymást. Ezután kitárom a karjaimat, ezzel azt jelzem felé, hogy fusson oda hozzám. Így egyből ki is békülök a kedvencemmel – avat be Dia. Érdekes, hogy a férfiakra jobban hallgat és jobban odafigyel a kutyám. A falkavezér Phoebenél abszolút az apukám. Annak ellenére is, hogy a kutyám sokkal kevesebb időt tölt vele, mint velem. Úgy gondolom, hogy a Jack Russellem édesapámon érzi, hogy ő a családfő.

A legtöbb trükköt is Dia édesapja tanított meg a kutyának. A magunk szórakoztatására vettük rá arra Phoebet, hogy csináljon meg egy-két mutatványt. A kedvencünk tud ugatni, persze, amikor mi akarjuk – mondja nevetve Dia. Tud pörögni maga körül, átfordul, ötöst ad a mancsával és még a szemét is meg tudja törölni – teszi hozzá büszkén a színésznő. A család berni pásztora nem járt kutya iskolába. Ugyanis Dia bevallása szerint akkor még nem is nagyon voltak ilyenek. A színésznő apukája sokat foglalkozott Benivel. Amikor pedig Phoebe hozzájuk került, már egyből tudták, hogy a kutya mozdulatait, hogyan kell összehangolni az emberi kézmozdulatokkal, így a Jack Russell meg is tanult különböző mutatványokat.

VADÁSZÖSZTÖNE MIATT ÁS, RÁG ÉS UGAT

A Jack Russell terrier Angliából származik. Ezt a fajtát arra tenyésztik, hogy kiugrassza a föld alatti búvóhelyeikből a rókát és a borzot, amiket ha kihajt onnan a kutya, a vadászok már el is tudják ejteni. Gyakran látható istállók környékén, ahol a kártevők irtásával óriási szolgálatot tesz. A vadászösztöne miatt imád ásni, rágni és ugatni is. Állandóan figyeli, mi történik körülötte, emellett nagyon éber, ami miatt megesik, hogy többet ugat a kelleténél. Azonban erről kellő neveléssel és odafigyeléssel le lehet szoktatni.

Eleven kutya, nagyon bátor, szívós, és igen mozgékony típusú. Szeret játszani, ugyanakkor előfordul, hogy akaratos is. Megesik, hogy a kanok vakmerően és pimaszul viselkednek más kanokkal szemben, de megfelelő kapcsolata. A Jack Russell terrier békésen együtt tud élni a macskával is, abban az esetben hogy, ha kölyökkora óta ismerik egymást. Viszont a szabadban sokszor nem tudja megállni, hogy ne szaladjon egy-egy menekülő macska után.

A gyerekekkel általában jól kijön. A látogatóba érkező idegenekkel szemben éber, de nekik sem kell ettől a fajtától tartaniuk. Könnyen csirkefogóvá válhat, ha azt csinál, amihez éppen kedve van és a gazdája engedékeny vele szemben. Éppen ezért mindig következetesnek kell lenni és határozottan kell fellépni ellene. Egészen kicsi korától kezdve meg kell neki tanítani a „hozzám!” parancsot. Nagy a mozgásigénye, szereti, ha van mit csinálnia, a labdázást pedig egyenesen imádja. Éppen emiatt a sportos életmódot élő családnak kifejezetten jó társ. Ez a fajta hajlamos a szökésre. Ha a gazdája kertes házban lakik, érdemes a kertet jól körül keríteni, azért, hogy a kutya ne tudjon elszökni.

Kutya – gyerek kapcsolat

Számomra nagyon fontos volt, hogy a kisfiam kutyás családban nőjön fel. Szerintem sokkal empatikusabb és felelősség tudatosabb lesz egy olyan gyerek, aki állatok között él. Fontosnak tartom a kicsiknek azt megtanítani, hogy az állatokat is tisztelniük kell – mondja Dia.

Úgy gondolom Phoebenek olyan lesz a babánk érkezése, mintha testvére születne. A kennel tulajdonos azt mondta nekem, hogy mindenképp küldjek haza majd a kórházból egy babakelengyét, amin rajta van a kicsi illata. Azt pedig adjuk oda Phoebenek mielőtt hazaérkezünk, így ő is fel tud készülni a babára. Remélem, nem úgy fog tekinteni a gyerekünkre, mint egy ellenségre – mondja nevetve Dia. Egy kisbabával semmiképp nem hagynék egyedül egy kutyát. Phoebe egy kis termetű eb, így az a veszély nem állna fenn, hogy fellöki a gyereket, de szerintem akkor sem szabad majd őket kettesben hagyni. Sok olyan szomorú esetet olvasok, amikor ott hagynak egy újszülöttet egy ebbel és annak baleset, tragédia lesz a vége – osztja meg velem a színésznő.

A legjobban csobbanni szeret

Rajtunk mindig mindenki nevet – meséli Dia. Phoebe legjobban a vizet szereti. Imád fürdeni, úszni, ugrálni. Agárdra, a kutyás strandra járunk nyaranta, majdnem minden hétvégén. Az a legviccesebb, hogy ő úgymond háromra ugrik, hasasokat vág a vízben, és olyanokat csattan, hogy mindenki rajta nevet. Szóval nagyon szórakoztató látvány – mondja nevetve a színésznő.

Volt, hogy a Ligetben is beleengedtem a tóba, de mondták, hogy itt inkább ne fürdessem mert nagyon sok algaölőszer és egyéb a rá nézve káros anyag is van a vízben. Éppen emiatt szerintem még több kutyabarát strand kellene az országba és még több kutyabarát hely – osztja meg velem Dia. Azt is elfogadom, és tiszteletben tartom, hogy valaki nem szereti a kutyákat vagy esetleg allergiás rájuk. Tehát azt azért nem mondom, hogy minden helynek állatbarátnak kell lennie. De azt felháborítónak tartom, hogy van olyan hely ahová nem, vagy csak nagyon nehezen engedik be a segítő kutyákat – mondja a sorozatszereplő. Dia a mostaninál is több helyre beengedne állatokat. Szerint azt, ha egy állat tisztességtelenül viselkedne például egy étteremben vagy egy plázában, akkor azt pénzbírsággal lehetne szabályozni, amit a gazdának kellene megfizetnie a szolgáltató felé. Valamit szerintem ki lehetne találni arra, hogy még több kutyás hely legyen –mondja a színésznő.

Felelősséggel tartozunk kedvencünkért

Szerintem az, akinek nincs kutyája el sem tudja azt a szeretetet és köteléket képzelni,ami Phoebe és köztem van – mondja mosolyogva Dia. A színésznő azt vallja, hogy ha valami történik a kedvencünkkel, az a gazda felelőssége. Dia bevallása szerint már ő is követett el hibát, azonban azt mondja szerencsére nem lett belőle nagyobb baj. Történt egy olyan dolog, ami miatt apukám nem is állt velem szóba egy ideig – meséli Dia. Én Phoebet mindig felveszem az ölembe, ha mozgólépcsőn közlekedünk. De, mint ahogy mondják, amíg nincs meg a baj, addig az ember nem hiszi el, hogy valóban vele is történhet rossz dolog. A színésznő egyszer hazafelé ment a strandról kedvencével, amikor egy néni totyogott előttük a mozgólépcsőnél. Nem tudtam felvenni Phoebet annyira tele volt a kezem. Gondoltam át fogja ugrani a lépcsőket, ez így is volt – mondja Dia. Phoebe ugrott, de a néni közben megtorpant előtte és a kutyámnak beakadt a körme – meséli szomorúan Dia. A színésznő szerencsére egyből tudta mit kell tennie: kikapta kedvence körmét a lépcsők közül. Bár Phoebe mancsa nagyon vérzett, de meg lehetett menteni az állatot. Egyből rohantam vele az ügyeletre. Azt mondta az állatorvos, hogy jobb, ha leveszi a körmét vagy az ujjbegyét,mert elfertőződhet és abból később még nagyobb baj lehet. Így lecsípte az ujjbegyét,ami szerencsére nem befolyásolja Phoebe életét – avat be a kutyák nagy barátja.

Ez az eset engem nagyon megviselt. Azóta volt, hogy láttam olyan kutyát, akit nem vett fel a gazdája a mozgólépcsőnél. Könyörögtem az eb tulajdonosának, hogy vegye ölbe, de ő nem ezt nem tette meg, ugyanis azt mondta nekem, az ő kutyája mindig átugorja a lépcsőt. Ebből azt is megtanultam, hogy ítélkezni sem szabad senki felett – mondja Dia.

Egy angol agarat szeretnénk

A mi kedvencünk nagy étellopó hírében áll – osztja meg velem nevetve Dia. A házunkban több helyre is bejár, az egyik szomszédhoz rendszerint beoson és megeszi az ott lakó macska eledelét. Győrben pedig nagyon sok törzshelyünk van, ahol Phoebet is ismerik. – avat be a színésznő. A kutyánk automatikusan fut be édesapám kedvenc kávézójába, mindig ő ér be elsőként, ahol már finom falatokkal, sonkával és sajttal várják őt – mondja Dia. Volt, olyan is, hogy azt hittem, hogy a párom pakolta ki az ételeket a táskámból, pedig a Jack Russell terrierünk volt – meséli mosolyogva a színésznő. Ekkor Phoebe az ágyon ült az előre becsomagolt banánjaimmal és narancsaimmal, sorra bontogatta ki azokat – avat be a színésznő. Később, ha a mostani kedvencünk nyolc éves lesz, nagyon szeretnék egy másik kutyát is. Phoebenek nem lesznek kölykei, ugyanis ő ivartalanított. Azt látom, hogy egy idősödő állatra, jó hatással van, hogy ha kap maga mellé egy fiatalabbat, ugyanis szerintem megnöveli az élettartamát. Phoebe jól kijön a whippetekkel, a kis angol agarakkal és én is odavagyok értük. Úgyhogy azt tervezzük a párommal, hogy a későbbiekben nem egy Jack Russell terrierrel, hanem egy agárral gyarapodik majd a családunk – mondja Dia.

Képek és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com