Hagyomány és megújulás – Szabadság Bisztró

Törzshely, offline találkozási pont, kulturális töltőállomás, gyerek- és kutyabarát oázis, a lassulás terepe, stresszmentes zóna – mindezek egyszerre, egy helyen a történelmi Pest szívében, pár perc sétára a Parlamenttôl egy régi új helyen.

Budapest Belvárosában a historikus falak között a vendéglátás hagyományos értékeit képviseli, de kortárs szellemiségben, a magyaros és a bisztró konyha legjavát kínálva a nyár közepén megújult, átalakult Szabadság Bisztró. A vendéglátó hely neve ismerős lehet, melynek patinás története egészen XIX. századig nyúlik vissza. Ekkor még laktanya volt, melynek falai között végezték ki Battyhány Lajost, amire a tér közepén a Battyhány-örökmécses emlékeztet. A rossz emlékű épületet lebontották, az újonnan emelt ház földszintjén a Strausz család 1902-ben megnyitotta kávéházát, mely az 1849-es szabadságharc emlékére a Szabadság nevet kapta. A feketéző gyorsan kedvelt lett a budapesti értelmiség körében, például Ady Endre itt írta a Harc a Nagyúrral (1906) című versét. A fénykornak, a szecessziós pompának a kommunizmus vetett véget, a grandiózus részleteket elfalazták. A Spartacus Presszóra átkeresztelt hely legalább az eredeti funkciót tovább vitte, így akadályozva meg azt, hogy a rendszerváltást követően bankfiók vagy más egyéb nyíljon a történelmi falak között. Mindez azt jelenti, hogy a hely 117 éve arról szól, aminek szánták, vagyis a vendéglátásról.

A megújult gasztronómiai pont filozófiája, hogy egy olyan helyet biztosítson, ahol az ember kiszakadhat a rohanó hétköznapok problémáiból, mely tereiben, hangulatában, gesztusaiban, tempójában megidézi a polgári miliőt, de a mai kor kényelmét, ízeit is magába olvasztja. Amikor beül ide az ember könnyen elképzeli, ahogy egykoron itt gyülekeztek a művészek, tudósok és eszmét cseréltek. A név tekintetében a Szabadság szó szellemi szabadságot jelöl, amit a logoban látható madár szimbolizál. „Törekvésünk, hogy a nagykávéházi hangulat újból tapintható legyen a térben. Ezt, élőzene, a könyvespolcainkra kihelyezett kortárs szépirodalmi ajánlások segítik, de nem kívánnak rátelepedni a vendégre. Az apró lakberendezési fogásokkal puhábbá, otthonosabbá varázsolt kávéház a nyugalom szigete szeretne lenni anélkül, hogy vendéglátásról áttennénk a hangsúlyokat valami olyasmire, ami nem feladatunk” – húzza alá Sebők Manna ügyvezető, aki így összegez: jót szeretnének adni. Jó ételt, jó kávét, jó kulisszákat, jó hangulatot és jó szót, nem többet. A biszrót irányító hölgy elmondta, hogy maga is kutyatulajdonos, így egyértelmű volt, hogy a hely is az lesz. Itatok mellett kutyapárnák is várják a négylábúakat, akik a gazdi kávézása, étkezése ideje alatt kényelmesen pihenhetnek. A közelben, az Olimpia parkban egyébként kutyafuttató is található, így akár a reggeli mozgás után is betérhet ide a gazdi és az ebtársa.

No, de mit is ehetünk, ihatunk a kutyabarát helyen. Azt mondják a reggeli legfontosabb étkezés, ám a legtöbben csak futva bekapnak pár falatot és megindulnak a taposómalmuk felé. A reggeli méltatlanul mellőzött műfajjá vált, ezért többek között egyik célja a bisztrónak, hogy ennek az étkezésnek a rangját visszaállítsa, ezért pedig Kovács Levente séf a felelős. A Quick Lunch rendszert a Szabadság Bisztró testvérétterme, a ZONA évek óta sikerrel alkalmazza, ezért itt is megjelenik, így 12.00-tól 15.30-ig lehet élni a gyors ebédelés lehetőségével.

Akinek erre sincs ideje, az „elviteles pultból” előre dobozolt, mutatós és minőségi fogásokkal térhet vissza a munkahelyére vagy töltheti fel otthoni éléskamráját házi péksüteményekkel, kistermelői tejtermékekkel, illetve joghurt alapú pohárdesszertekkel. Az este az á la carte étkezések ideje, ami mellé minden nap élőzenét kínálnak a célközönségüknek: a belváros lakosainak, a gyermekes családoknak és a turistáknak egyaránt, nő meg a négylábú kedvenceknek.
Kurkó Gyula
Fotók: Farkass Ábel, Sárosi Zoltán

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com