Kutyasétáltatás télen

A tél gyorsan közeledik, a napok egyre rövidülnek, a karácsonyi fények lassan felizzanak és a jó meleg szobában forró teát kortyolgatni igazán élvezet. De ha kutyatulajdonos vagy, számodra a tél új kihívásokat jelent. A téli hónapokban az időjárási tényezők miatt nehezebbé válik szeretett kedvenced sétáltatása. Ennek leküzdéséhez kínálunk most néhány jó tanácsot.

Hacsak nem vagy büszke tulajdonosa egy hóimádó kutyafajtának, jó esély van arra, hogy a téli séták sokkal rövidebbek lesznek, mint más évszakban és sokkal több mindenre kell odafigyelned saját magad, illetve kutyád biztonsága érdekében séta előtt, közben és után is.

Mielőtt elindulnál

A téli csodaországban tett séták igazán élvezetesek lehetnek mind számodra, mind kedvenced számára, ha megfelelően felkészülve indultok el!

Öltözködj rétegesen és melegen!

A gazdi feltétlen ügyeljen a lehetőleg vízálló és réteges öltözködésre! Fontos, hogy olyan ruhát válassz, melyben könnyedén tudsz mozogni és a jeges útszakaszokon való megcsúszás miatt lehetőség szerint bordázott talpú, meleg és vízálló lábbelit viselj a sétához. Nem elhanyagolható egy jó meleg sapka és egy megfelelő téli kesztyű viselete sem. Az utóbbi főképp fontos, hogy segítsen melegen tartani a kezed, mellyel a pórázt fogod és így elkerülhető az erőltetés miatti ízületi fájdalom, valamint az ujjzsibbadás is. A végtagjaid nagyon fontosak, fokozottan ügyelj arra, hogy ne fázzanak, illetve ne hűljenek ki!

Vágd le kutyád körmeit a jobb tapadásért!  

A túl hosszúra nőtt kutyakörmök csökkentik a tapadást és növelik a megcsúszás, csúszkálás esélyét, különösen, ha hókásás vagy jeges az út. Segíts kutyádnak és vágd rendszeresen megfelelő hosszúságúra a körmeit, hogy a séta ne kellemetlen élmény legyen számára!

Védd a mancsait!

A hideg, a hó, a jég és az utak hó- és jégmentesítésére használt termékei mind-mind megviselik kutyád érzékeny mancsait a téli hónapokban. A talppárnák védelmében a téli séták alatt a kutyacipő viselése lehet az egyik megoldás. A kutyacipők nemcsak melegen tartanak és védenek, de egyben a kutya lábát tisztán és szárazon is tartják. Ha kutyád mégsem tűri meg lábain a kutyacipőt, talppárnái védelmében inkább érdemes mancsvédő krémet használni. A mancsvédő krém a kutya talppárnáin viaszos réteget képez és megvédi azt a mechanikai és kémiai károsító hatásoktól. A mancsvédő krémek egyetlen negatívuma, hogy kis kiszerelésük ellenére elég drágák. A mancsvédő krém helyett használhatsz gyógyszertárban kapható vazelint is, ami jóval olcsóbb és huzamosabb ideig elég. A mancsra kenve zsírréteget képez, így állagának köszönhetően a talppárnák közötti résekben sem tapad meg a hó. A vazelin képezte védőréteg megakadályozza mindazt, amitől a havas idő beállta miatt féltheted kutyádat.

Séta közben

A rövid séták célravezetőbbek!

A hideg, téli időjárásban az aktuális hőmérsékleti tényezőket mindig tartsd szem előtt. A hideg, havas és fagyos időben a rövid séták célravezetőbbek, mint egy hosszú séta. Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, napi 10-15 perc séta bőven elég a kutya és a gazdi számára is.

Első a biztonság!

Sétátok során kerüljétek a jeges utakat, a csúszós területeket. Ha víz közelében sétáltok, figyelj rá, hogy kutyád ne menjen rá a jégre, mert veszélyes lehet számára, ha beszakad alatta a jég,  elepottyan a fagyos vízbe, és ahogy kapálózik, becsúszhat a jég alá is. Kerüljétek a veszélyeket rejtő helyzeteket!

Látható maradni minden időben!

Télen a nappalok rövidek és a sötétség korábban beköszönt, így a láthatóság is lecsökken. Ha esti időszakra esik sétátok, számodra egy fényvisszaverő ruhadarab viselése, kutyád számára pedig egy fényvisszaverő vagy egy világító nyakörv hasznos lehet a láthatóságotok növelése érdekében. A séta útvonalát lehetőség szerint úgy válaszd, hogy lásd, merre jártok, főképp az utcai lámpák által megvilágított területeket részesítsétek előnyben. A kivilágított kutyafuttatók és a kutyák által látogatható parkok ideálisak, ha kellőképpen odafigyelsz és vigyázol kedvencedre.

A kutyafajta is sokat számít!

Fontos ismerned kutyád korlátait! Fajtájának és egészségének függvényében lehetséges, hogy nem lesz képes úgy kezelni a hideget, mint más kutyák. Például a fentebb már említett chow-chow vagy szibériai husky dupla szőrzetű kutyafajták, akik megfelelően tudják kezelni a hideg időjárást és szeretnek időt tölteni a szabadban a hidegebb, téli időben, míg velük ellentétben egy agár sokkal nehezebben alkalmazkodik a hideghez és megváltozott időjárási körülményekhez. A kutyád fajtájától függően szüksége lehet egy meleg kutyakabátra,  főképp olyat válasz, ami jó viselet és nem korlátozza kedvencedet a mozgásban.

Vigyázz a kutyádra!

Ha kedvenceden azt látod, hogy remeg, összekucorodik, nyafog, ezek mind egyértelmű jelzések arra, hogy fázik és ideje sétátokat megszakítva minél gyorsabban hazaindulni. Figyelj oda kutyád testbeszédére minden séta alkalmával! Ne feledd, hogy hosszú távon a hideg veszélyes lehet számára és számodra is. Ha túl sok időt töltöttetek odakint a zord időjárásban, kutyád a hipotermia (a kutya testhőmérséklete a normális alá csökken) jeleit is mutathatja, mellyel fagyási sérülések is együtt járhatnak. Fagyási sérülésekre a kutya füle, farka és mancsai a leginkább fogékonyak. Amennyiben a kihűlés vagy netán a fagyás tüneteit észleled kutyádnál, azonnal fordulj vele orvoshoz!

Miután hazaértél

Töröld át kutyád mancsait és szőrzetét! Séta után mindig rendszeresen ellenőrizd kutyád mancsait, hogy nincs-e a talppárnáin repedés vagy vérző seb, majd egy nedves törölközővel töröld át azokat, figyelemmel a lábujjak között részekre is. Ha kutyád hosszabb szőrzetű, a szőrzetre rátapadt havat meleg vízzel tudod eltávolítani.

Néhány utolsó gondolat

Bizonyos egészségügyi problémáktól, például az arthritistől szenvedő kutyáknál a hidegben tett séták több nehézséget okoznak, mivel a hideg ízületi merevséget idéz elő. Az időjárás nehezítettsége ellenére, ha teheted, menj kutyánddal sétálni a téli hónapokban is, hiszen a rendszeres séta nagy hatással van a gazdi és a kutya egészségi állapotára egyaránt. Továbbá nemcsak segít elégetni az energiát, de egyben erősíti az egymás iránti kötődést, valamint karbantartja a testsúlyt és segít javítani a kardiovaszkuláris egészséget is.

Vámosi Ildikó

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com