A kutya természetes táplálása: előnyök és hátrányok a BARF és a házi koszt kapcsán

Fotó: Adobe Stock

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik a kutyák „természetes táplálására”. A téma szakértői leginkább egy ősi étrendhez hasonló, nyers vagy kíméletes főzési eljáráson alapuló étrendet keresnek, amely mentes mindenféle mesterséges tartósítószertől, egészségtelen összetevőktől és amelynél a hozzávalók egyértelműen azonosíthatók. A piac számos lehetőséget kínál azok számára, akik ezt az irányt szeretnék követni kutyájuk táplálásánál.

Természetes táplálás: előnyök és kockázatok

Házi koszt

Az otthon elkészített eledel előnye (legyen szó akár főzött vagy nyers formában történő etetésről), hogy pontosan tudjuk mi kerül a kutyánk táljába. Az alapanyagok kiválasztásától kezdve, az elkészítésen keresztül egészen addig, hogy mi kerül a kedvencünk elé, mindent mi felügyelünk. Olyan esetekben, amikor az állat komoly allergiával küzd, gyakran ez jelenti az egyetlen megoldást.

Ennek az etetésnek az egyik fő hátránya, hogy az esetek többségében hiányzik a szigorú és következetes ellenőrzési folyamat, ami egy hagyományos kész tápra alapozott etetésnél biztosítva van. Szintén gondot okozhat a kiegyenlítetlen táplálkozásból adódó táplálóanyag-hiány. Ennek ellensúlyozására természetesen adhatunk táplálékkiegészítőket, azonban ezek alkalmazásával vigyázni kell.

Fontos a megfelelő adagolás, ugyanis egyes vitaminok és ásványi anyagok túladagolása legalább annyira káros, mint a hiányuk. Akik házilag főzött eledelt szeretnének adni kedvencüknek, azoknak mindenképp javasolt előzetesen táplálási szakember tanácsát kikérni.

BARF nyers húsra alapozott etetés

A BARF (Biologically Approved Raw Food) követői szerint ez a táplálkozási forma felel meg leginkább a kutyák „ősi” étrendjének. Standard megfogalmazást nem találunk rá, de alapvetően a vadonban élő farkasok táplálkozási mintáját imitáló etetési formát jelenti. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a farkasok és a kutyák génállománya nem teljesen azonos. A háziasítással együtt járó evolúciós különbség, hogy a kutya bizonyos komponenseket nagyobb hatékonysággal képes hasznosítani, mint a farkas.

A nyers húsra alapozott étrendek közös jellemzője az alacsonyabb szénhidrát-, magasabb fehérje- és zsírtartalom, illetve az állati eredetű összetevők nagy aránya. A BARF etetésnek lehetnek kockázatai. Ezek közül a legfontosabb az egészségügyi kockázat, amit magában rejt. Számos komoly, ehhez az etetési formához köthető Salmonella, E. coli, Campy-lobacter és egyéb parazitafertőzéses eset ismert. Az alapanyag fagyasztása hatékony megoldás a paraziták ellen, azonban a baktériumokat nem pusztítja el. A fagyasztott termékek szakszerű kezelése, szállítása és tárolása nem egyszerű feladat.

Fotó: Adobe Stock

Mindezek mellett arra is ügyelni kell, hogy a alapanyagok felolvasztása fokozatosan történjen (hűtőben). A gyártók szeretik azt sugallni, hogy a BARF étrend a legkiegyensúlyozottabb táplálási forma, a valóság azonban ennél jóval árnyaltabb.

A nyers alapanyagok beltartalmi értékei tételenként változhatnak. Táplálóanyagkiegészítés hiányában ez a fajta étrend nem fedezi teljes mértékben a kutya szükségletét. A BARF-körökben sokszor lehet hallani, olvasni elégedett gazdák beszámolóit a kutyáiknál tapasztalt javuló bőr- és szőrminőségről, jobb emészthetőségről, illetve a székletmennyiség csökkenéséről, ugyanakkor ezek nem tekinthetők objektív forrásoknak. Jelenleg nincs tudományosan alátámasztva, hogy a BARF etetésnek kiemelkedő előnye lenne más táplálási formákkal szemben.

Főzött természetes eledelek

Jelenleg ez a leginkább biztonságos alternatíva a kutyák természetes táplálására. Számos előnye van a BARF és a házi koszttal szemben. Az első, hogy biztonságosabb. A megfelelő hőkezelési eljárással (kellően magas hőmérséklet és főzési idő) ugyanis semlegesíthetők a káros mikroorganizmusok. Ezek hiányában a végterméket mindenképpen fagyasztva kell tárolni. További előny, hogy a főzés növeli egyes táplálóanyagok emészthetőségét és felszívódását, illetve javítja az ízletességet. Hozzá kell tenni, hogy az alapanyag különbözőségből, a főzésből és tárolásból eredően itt is van különbség a táplálóanyag-tartalomban. Ezért a receptúrának mindenképpen tartalmaznia kell a szükséges táplálóanyag kiegészítést. Ennek hiányában nem teljes értékű az étrend. Megfelelő főzési eljárás esetén ezek a főzött „menük” mélyhűtést nem igényelnek, bontatlan csomagolásban hűvös, száraz helyen tárolhatók. Így a termékek kezelése sokkal egyszerűbb.

Összegezve

Mielőtt letesszük a voksunkat egy étrend mellett, szánjunk rá időt és tájékozódjunk a piacon elérhető megoldásokról. Könnyű elveszni az interneten ránk zúduló információkban. Az egészségügyi kockázat és kellő szakértelem mindenképpen elsődleges szempont legyen a végső választásnál.

Szerző: dr. Mernyei-Bobok Eszter állatorvos (Inter-Mix Kft., a Gosbi kutyatápok magyarországi forgalmazója)

A cikk először az a Kutya újság 2024-es júliusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com