Minden, amit fontos tudni a kutyák gabonamentes táplálásáról: így válasszunk minőségi tápot

Fontos tudni, hogy a gabona kiváló szénhidrát- és tápanyagforrás lehet. Vannak azonban más szénhidrátforrások, mint például a keményítőtartalmú zöldségek, akár az édesburgonya is, amelyeket ezek helyett etethetsz a kutyáddal. 

Mi az a gabonamentes (grain-free) kutyatáp, etetése biztonságos-e?

A kutyaeledelek között a legnagyobb különbséget az összetevők minősége és arányai jelentik. Megfelelő összetétel esetén a gabonamentes kutyatápok tökéletesen biztonságosak kutyád számára. Ha azonban a kutyaeledel alkotórészeinek összeállítása nem megfelelő, esetleg hiányoznak belőle alapvető tápanyagok, problémák merülhetnek fel. 

Az állatorvosoknak mi a véleménye a gabonamentes tápokról?

Az állatorvosok jól tudják, hogy a kutyák takarmányozásával kapcsolatosan is sok téves információ kering. Ezek egyike a szénhidrátok táplálkozásban betöltött szerepe. A teljes kiőrlésű gabonák fontos tápanyagforrást biztosítanak a kutya számára. Többek között tartalmaznak B-vitaminokat, vasat, magnéziumot, szelént, szénhidrátokat az energiaellátáshoz, rostokat az emésztés támogatásához. Bizonyos esetekben indokolt lehet a gabonamentes tápok választása. Fontos azonban, hogy ne téveszd össze a gabonamentes eledelt a glutén-, vagy szénhidrátmentes kutyatápokkal.

A gabonamentes kutyatápok több húst tartalmaznak?

Vannak olyan információk, amelyek szerint a gabonamentes kutyatápok több húst tartalmaznak, mert ezzel ellensúlyozzák a gabonafélék hiányát. Az igazság az, hogy gabonamentes tápok sem csak húsból állnak, és nem biztos az sem, hogy nagyobb arányban tartalmaznak húst, mint a gabonaféléket tartalmazó eledelek.

Ezek a tápok a gabonafélék egy részét más szénhidrátokkal helyettesítik. Akár gabonaalapú, akár gabonamentes tápot választasz kutyádnak, mindig tartsd szem előtt, hogy a szénhidrátok nagyon fontosak az energiaellátás és az agyi működés szempontjából. 

A szénhidrátok az emésztéssel glükózt (energiát) biztosítanak az agy és a központi idegrendszer számára is. Emellett a szénhidrátok biztosította energia egyszerűen szükséges a kutyád számára.

Emésztési szempontok

Alapvetően a kutyák nagyon hatékonyan emésztik és alakítják energiává a szénhidrátokat. A BARF és gabonamentes etetésnél különösen fontos figyelni a szénhidrátok bevitelére, de fontos a szénhidrátok típusa is, valamint a fehérjék, zsírok, rostok és vitaminok is.

A szénhidrátok fokozatos energiává alakulása és jól emészthetősége miatt azok hosszú távú energiaraktározást tesznek lehetővé. Túlzott fogyasztásuk az, ami elhízáshoz vezethet. Emésztéskor a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebomlanak. Ezek az alkotórészek egy része azonnal felszívódik a szervezet működtetésére. Más részük viszont tartalékot képez, későbbi felhasználásra.

Az olyan összetett szénhidrátok, mint például a quinoa és a barna rizs kiváló összetevők, különösen az aktív és mozgékony kutyák, valamint munkakutyák számára.

A gabonamentes és a gluténmentes nem szinonim kifejezések. Amikor gabonatartalmú kutyatápról beszélünk, akkor olyan eledelről van szó, ami az alábbi gabonaféléket tartalmazhatja:

• búza

• kukorica

• rizs

• rozs

• árpa

• szója

Ha kutyádnak az állatorvos gabonamentes táplálást javasol, tudni kell különbséget tenni a két mentes eledel között, mert összetevőikben lényeges eltérések lehetnek. A gluténmentes eledelek nem tartalmaznak gluténtartalmú gabonaféléket, például búzát, árpát és rozst, de ettől még tartalmazhatnak más gabonaféléket. A gabonamentes tápok lehetnek gluténmentesek.

Jobb a gabonamentes táp etetése, vagy csak most divatos?

Nehéz lenne azt kifejezetten kijelenteni, hogy a gabonamentes kutyaeledel jobb, mint a többi, hiszen alapvetően a gabonafélék fontos tápanyagokat tartalmaznak. A kutya képes a gabonákból származó fehérjék lebontására, így nem összehasonítható a gabonamentes eledel a gabonatartalmúval. A gabonamentes étrend ugyan most egy kicsit divatos is, indokolt esetben ajánlott a kutya egészsége érdekében. Viszont ha nem indokolt, akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Milyen tápot etessek, mi a jó minőség a kutyámnak?

Ha elbizonytalanodnál abban, hogy jó minőségű eledelt kap-e kedvenced, nézd meg az összetevőit és a javasolt napi etetési mennyiséget! Ezek az információk minden csomagoláson, és webáruház leírásában is megtalálhatók.

A humán élelmiszergyártáshoz hasonlóan az állateledelek csomagolásán szereplő összetevők között is a gyártók kötelessége első helyen feltüntetni azt, amiből a legtöbb van a termékben. Célszerű olyan tápot választanod, ami magas arányban tartalmaz állati eredetű összetevőt. Ha az összetétel leírásában az első számú összetevő állati eredetű, jó minőségű fehérjéből származó, akkor prémium eledelről beszélhetünk. Ilyen lehet például a friss pisztráng, bárány, vagy szárított/dehidratált húsok. Ha az összetevők között első helyen növényi eredetű fehérje található (pl. kukorica, kukoricaglutén, búza, búzaglutén), akkor a táp nagy részben ezeket tartalmazza, ami nem egy jó minőségű eledelre vall.

Fontos azt is megvizsgálni, hogy milyen mennyiségű eledelt javasol a csomagolás. Esetenként egy nagy zsák kutyatáp drágának tűnhet, ám egy jó minőségű eledelből keveset kell adni. Így tulajdonképpen a napi etetési költség napi egy kávé áránál is alacsonyabb lehet (a kutya testméretétől és érzékenységétől függően).

Mikor szükséges a gabonamentes táplálás a kutyának?

Bizonyos helyzetekben az állatorvos gabonamentes, speciális étrendet javasolhat. Ha pl. táplálékallergia gyanúja merül fel, kísérleti jelleggel gabonamentes étrendet ajánlhat, hogy lássa, javulnak-e a tünetek (viszketés, vakaródzás, fokozott szőrhullás). Fontos azonban felismerni, hogy nagyon kevés kutya allergiás a kutyatápokban található gabonafélékre. Ezt minden esetben allergia vizsgálattal célszerű igazolni. Az ételallergiák túlnyomó többsége az eledelben lévő fehérjeforrásra (hús) vonatkozik. Kutatások alapján tudhatjuk, hogy a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének.

Emellett még az alábbiak is gyakran okoznak a kutyáknak allergiás reakciókat:

• marhahús

• tej

• búza

• tyúktojás

• csirkehús

• birkahús és a szója

Létezik olyan laborvizsgálat, amelyből megállapítható, hogy mire allergiás a kutya. Egy másik gyakran használt megoldásként az eliminációs diéta is sikeres lehet, hogy kiderüljön, mire allergiás a kutya, és mely étrend lesz számára a legmegfelelőbb.

Az eliminációs diéta lényege, hogy a vélhetően allergiás tüneteket okozó összetevőket ki kell zárni a kutya étrendjéből minimum 2 hónapra. Ha ezen feltételek betartásával a kutyád eljut a teljes tünetmentesség állapotáig, elkezdheted apránként beiktatni az étrendjébe a gyanús ételeket.

A megszokott táplálási szokásokhoz fokozatosan kell visszatérni, mert az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakcióval is járhat. Ha kiderül, mi okozta az allergiás reakciót, a problémás összetevőt ki kell zárni az étrendből.

Pusztán egy gabonamentes tápra váltás nem képes teljesen tünetmentesíteni az allergiát, ha egyébként nem derítjük ki, milyen további tápanyag okoz esetleg még problémát a kutyánál. Emiatt mielőtt gabonamentes eledelre váltunk, érdemes kivizsgálni kedvencünket, hogy kiderüljön, mi okozza a tüneteket.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com