Hogyan etessük jól a kutyát? Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe!

Forrás: cottonbro studio/Pexels

Kutyánkra is igaz a mondás „az vagy amit megeszel”. Az eledelt azonban mi rakjuk elé, így a mi felelősségünk, hogy egészséges táplálékot kapjon.

Honnan tudhatjuk, hogy jól etetjük-e kedvencünket? Mi alapján válasszunk tápot? Vajon tartalmazza-e az adott táp mindazt, amire a kutyánknak szüksége van? Mennyit és milyen gyakran adjunk neki enni? Jelen írás abban nyújt segítséget, hogy milyen szempontok alapján állítsuk össze kutyánk étrendjét annak érdekében, hogy a lehető leggondosabban járjunk el.

Hányszor etessünk?

Alapvető, hogy kutyánkat minden nap megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal kell ellátni. A felnőtt állatot általában naponta egyszer kell megetetni, de egyes fajtáknál, illetve egészségi állapottól függően a napi eledelt két részletben is odaadhatjuk. Vannak egyedek amelyek képesek „rosszullétig” tömni magukat, ha engedjük. Ezért fontos szabályozni az eleség mennyiségét. Ha kutyánk egyszer kap enni, akkor ne reggel, hanem inkább este adjuk ki a napi adagot, de ne túl későn történjen az etetés.

Egyedi eltérések természetesen lehetnek, így az ajánlásokról minden esetben érdemes állatorvossal egyeztetni. Kölyökkutyánál az etetést úgy kell kialakítani, hogy több kisebb adagra elosztva, lehetőleg ugyanabban az időben kapja meg a táplálékát. A fix etetési rend a szobatisztaság kialakulását is segíti. A főbb tevékenységekben, mint az etetés, a játék, vagy a séta azért is fontos a napi rutin, mert az állatnak biztonságot ad. A kutyák olyanok, mint a gyerekek. Szeretik ha van mit várni, szeretik a kiszámíthatóságot.

  • 4 hónapos korig naponta 4 x
  • 8 hónapos korig naponta 3 x
  • 18 hónapnál idősebb naponta 1-2 x érdemes etetni.

Az etetést követő 1-1,5 órában ne mozgassuk az állatot. Különösen fontos ez a nagytestű fajtáknál, amelyek fokozottan ki vannak téve a gyomorcsavarodás veszélyének. Ne kockáztassuk kutyánk egészségét.

Forrás: MART PRODUCTION/Pexels

Mit etessünk?

A legcélravezetőbb a száraz-, illetve nedves tápokkal történő etetés. Ezek előnye, hogy teljes értékűek, vagyis minden szükséges táplálóanyagot megfelelő mennyiségben, arányban és formában tartalmaznak. A tápválasztásnál meghatározó a kutya fajtája, életkora, egészségi állapota, aktivitása. A szaküzletekben mindenki megtalálhatja a megfelelőt, legyen szó kölyök, vagy idős kutyáról, kis termetűről vagy nagytestűről, magas aktivitású, illetve egyedi érzékenységgel rendelkező egyedről. Gyűjtsük össze a főbb jellemzőket, amelyek kutyánk fajtájára, adott életfázisára, alkatára és sajátosságaira vonatkoznak Ezek jó támpontot adhatnak.

Ahogy az élemiszerboltban megnézzük a termék összetevőinek listáját, úgy a kutyatápok esetében is hasonló gondossággal járjunk el. A címke sokat elárul az adott termékről. A minőségi tápok esetében alap elvárás, hogy ne tartalmazzanak búzát, szóját, génmódosított összetevőket, mesterséges ízfokozókat és konzerválószereket. Törvényi szabályozás értelmében a gyártóknak a címkén az összetevőket csökkenő sorrendben kell feltüntetniük. Ez jó információval szolgál arról, hogy melyik alapanyagból van benne a legtöbb. A magas minőséget képviselő tápok esetében nemcsak az összetevők sorrendje, hanem azok százalékos aránya is fel van tüntetve, így abban is biztosak lehetünk hogy minden egyes zsák ugyanazt tartalmazza (zárt receptúra). Amennyiben a százalékok nincsenek feltüntetve, úgy a gyártóknak lehetőségük van kis mértékű változtatásra. Növelhetik a receptúrában az éppen olcsóbban elérhető alapanyagok arányát a végső beltartalom megtartása mellett (nyitott receptúra).

Mennyit etessünk?

A tápok csomagolásán mindig található etetési ajánlás. Ez iránymutatónak jó, ugyanakkor a napi szükséges mennyiséget a kutya kora, aktivitása, fajtája és egészségi állapota is befolyásolja. A napi adagba a jutalomfalatokat is bele kell számolni. Minden kutyatáp más-más összetételű, ezért ha váltunk, ne vegyük automatikusan alapul a korábbi tápnál megszokott mennyiséget.

Forrás: Bethany Ferr/Pexels

Házi koszt vagy bolti táp?

Ahogy már említettük, a jó minőségű bolti tápok előnye, hogy pontosan tudjuk mit etetünk. Biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk számára fontos táplálóanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Ha magunk szeretnénk főzni kedvencünknek, az is járható út, de előtte érdemes állatorvossal konzultálni. 

Óvatosan a leeső falatokkal!

Nemcsak az embereknél, de a kutyáknál is komoly gondot jelent az elhízás és az ebből eredő egészségügyi problémák. Egyre több a túlsúlyos házi kedvenc. Az elhízást kiváltó ok gyakran magában a gazdiban keresendő. Sokan pusztán „szeretetből” etetik kutyájukat az asztalról elcsent finom falatokkal. A kolduló szempárnak nehéz ellenállni. Mégis fontos, hogy ebben a kérdésben következetesek legyünk. Sok kicsi, sokra megy. A külön adott kis falatkákkal észrevétlenül jelentős plusz kalóriát viszünk be. Kedvencünk érdeke, hogy nemet mondjunk a könyörgésre. A „nassoltatás” növeli az elhízás kockázatát, illetve a fűszeres, esetenként zsírosabb maradékok megterhelik és károsíthatják az emésztőrendszerét.

Jutalomfalatot csak okosan

Ha jutalomfalattal szeretnénk motiválni kedvencünket (bár olykor egy simogatás vagy vakargatás többet ér), akkor mindenképpen olyat adjunk neki, ami kifejezetten a számára készült. A tápokhoz hasonlóan a jutalomfalatokból is széles választék áll rendelkezésre a boltokban. Az összetevők ismerete segíthet, hogy ne vesszünk el a hatalmas kínálatban.

Ad libitum (korlátlan) friss víz

Kutyánknak folyamatosan biztosítsunk friss, tiszta ivóvizet. A víz hidratál, segít az emésztésben és a toxikus anyagok szervezetből történő kiürítésében. Az etetőtál és az ivóvíz között mindig legyen kellő távolság, hogy a kutya evés közben ne szennyezze be ételmaradékkal az ivóvizét. Fontos, hogy ne csak szerető, hanem tudatos gazdik is legyünk.

A helyes táplálás a boldog kutyaélet egyik alapköve. Vigyázzunk egészségükre!

A cikk először az a Kutya újság 2024-es márciusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com