Milyen magas bozótosra van szüksége a kullancsnak, hogy rá tudjon kapaszkodni a kutyára?

Az elterjedt közvélekedés szerint a kullancsokat magas fűben, bozótos helyeken szedik össze a háziállataink, de a valóság ennél árnyaltabb. A különböző kullancsfajok egymástól eltérő stratégiát alkalmaznak a gazdaszervezeten való megtelepedésre. A szem nélküli, „vak” kullancsok a lomboserdők lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Hallerszerv, mely biológiai-kémiai-fizikai „radarként” üzemel és képes felderíteni, bemérni a kullancsok számára a susnyásban bóklászó potenciális áldozatot. Ahhoz, hogy ilyen módon tájékozódjanak a szemmel nem rendelkező kullancsok, magasra (max. 1,5 m-re) kell mászniuk a cserjék, vagy a facsemeték leveleinek árnyékot adó fonákjára. A leveleken a tapadókorongos karomban végződő lábaikkal kapaszkodó kullancsok áldozatukra fentről vetik rá magukat. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója, de országszerte a kertekben és a közparkokban is megtalálható.

A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E stratégiát alkalmazza például a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus), mely őshonos a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is. A belföldi turizmusnak köszönhetően a kutyakullancs mára megtelepedett a megyeszékhelyek és a főváros kertjeiben és közparkjaiban is.

És ez nem csupán anekdotikus közlés: jelen voltam, amikor dr. Kapiller Zoltán 2014 egyik áprilisi napján fél óra alatt jó néhány kullancsot begyűjtött a Margit-sziget szépen gondozott gyepén egy kullancs-tájékoztatón való demonstráció kedvéért. Köztudott, hogy a kullancsok nemcsak vért szívnak, hanem kórokozókat is terjesztenek. A kutyatartók a babesia fertőzéstől félnek legjobban, hiszen gyors lefolyású, látványos tünetekkel jár, és fiatal állatokban elhulláshoz is vezethet. Egyéb betegségeket is továbbvisznek – borreliózis, tularémia, Q-láz, ehrlichiosis, haemobartonellózis, stb. – de a valamilyen kórokozóval fertőzött kullancsok 95 %-a Borréliákat hordoz, tehát ezzel fertőződhet meg a kutyánk a legkönnyebben. A Borrelia fertőzés sokkal kevésbé látványos, mint a babesiosis, de végső hatásait tekintve legalább annyira komolyan kell vennünk.
Dr. Tilly Péter

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com